Reprezentanții pieței nu ar trebui să se uite periodic la Guvern după noi listări, aducerea companiilor de stat fiind strict decizia autorităților, consideră șefa supravegherii de la ASF, Cătălina Sava. În același timp, ea arată că investitorii trebuie să fie mai atenți la riscuri și să nu se gândească la ASF ca apărător de ultimă instanță.
Investitorii și reprezentanții mediului bursier ar trebui mai degrabă să fie atenți la elemente care țin de piața liberă decât să-și îndrepte atenția căre autorități, spune Cătălina Sava, șefa Direcției de Supraveghere și Control în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta s-a referit atât la așteptările reprezentanților pieței față de noile listări ale statului, cât și la abordarea investitorilor față de riscuri. Sunt elemente care țin de paternalism, arată aceasta.
Reprezentanții bursei, ai brokerilor și ai fondurilor de investiții aduc des în discuție problema listării companiilor de stat cu o frecvență mai mare. Sava crede că această atitudine de așteptare este greșită, paternalistă. Statul decide în funcție de strategiile sale când este momentul să aducă la cota bursei societățile unde este acționar majoritar. Adrian Tănase, CIO la NN Pensii, nu este de acord cu această afirmație. Statul trebuie să fe atent și la dezvoltarea pieței de capital românești, spune el.
O altă nemulțumire a șefei supravegherii la ASF este că investitorii se bizuie prea mult pe intervenția de ultimă instanță a Autorității, atunci când ei înșiși ar trebui să fie mai atenți la riscurile la care se expun. Mulți investitori iau poziții, iar, când lucrurile nu merg bine, vin la ASF pentru a rezolva lucrurile din urmă. „Nu toate riscurile pot fi acoperite”, spune Sava. Ea a afirmat că există liber arbitru, iar investitorii trebuie să-și cuantifice mai bine riscurile și nu să aibă gândul că vor veni la ASF. „Este, de asemenea, o abordare paternalistă”, a mai spus reprezentanta Autorității.
Poate și costurile ASF pentru piață ar trebui regândite
Prezent la dezbatere, Dragoș Neacșu, CEO la Erste Asset Management, a declarat că a sosit momentul pentru o revizuire a structurii de finanțare a autorității de reglementare și supraveghere a pieței de capital. Administrator al fondurilor cu cele mai mari active din România, Erste cotizează, ca și alte societăți de asset management, în funcție de activele deținute.
Chiar dacă au fost ajustări și schimbate cuantumuri, structura de comisioane și taxe a rămas aceeași de acum 20 de ani. În contextul proiectului inițiat la Bruxelles de actuala Comisie Juncker, al Uniunii piețelor de capital, ar putea fi regândită și finanțarea ASF, fie direct de la buget, fie de la cel european, fie de la cel național. Aceasta ar degreva piața în ansamblul ei de costuri, a conchis Neacșu.