Investitorii de retail pentru oferta pe bursă a Digi își pot retrage ordinele până mâine la ora 17.00, în baza unui amendament avizat de ASF la prospectul ofertei Digi Communications. La închiderea sesiunii de tranzacționare de ieri erau cumulate, pe tranșa investitorilor individuali, ordine însumând 4,27 miliarde lei (939,14 milioane euro).
Investitorii își pot retrage astfel subscrierile în cazul în care au fost influențați de știrile noi legate de demararea unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un caz în care este implicat operatorul telecom RCS&RDS. Emitentul a adăugat un amendament la prospectul de ofertă, acesta fiind aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Vineri a fost anunțat că fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, este cercetat sub control judiciar pentru că ar fi luat mită 3,1 milioane de euro de la fostul administrator al RCS&RDS Ioan Bendei, în schimbul cedării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I în sezoanele din 2008 până în 2011. În același dosar, Ioan Bendei, la data faptelor administrator al companiei de televiziune prin cablu RCS&RDS, este urmărit penal pentru dare de mită și spălare de bani.
Care ar putea fi impactul asupra ofertei Digi
Schimbarea din prospectul de ofertă ar putea avea implicații majore pentru procesul de subscriere în condițiile în care, aparent, mulți investitori au realizat plasamentele în baza unor scrisori de garanție bancară tocmai mizând pe un anumit nivel de suprasubscriere. Ieri, la închiderea ședinței de tranzacționare, pe tranșa investitorilor de retail erau cumulate ordine însumând echivalentul a 4,27 miliarde lei (939,14 milioane euro).
Aparent, investitorii au început deja replierea, pe tranșa de retail numărul de acțiuni subscrise, de 76,09 milioane titluri, afișat la ora 12.30 de sistemul Bursei, fiind deja mai mic decât cel de ieri. Valoarea subscrierilor este acum de 4,26 miliarde lei, ceea ce înseamnă o pierdere netă de 10 milioane de lei.
Retrageri ar mai putea apărea în ultimele ore ale ofertei, însă este puțin probabil ca acestea să apară ca urmare a unei anchete pentru o posibilă mită acordată pentru contractarea drepturilor de televizare a meciurilor din Liga Profesionistă de Fotbal a României din urmă cu aproape 10 ani.
Mai degrabă, retragerile de ordine ar putea fi cele ale investitorilor care s-au supraexpus cu plasamente în baza unor scrisori de garanție bancară peste resursele de care dispuneau. Oferta Digi Communications acumulase, numai pe tranșa de retail, o sumă reprezentând echivalentul a 1,35% din masa monetară în sens larg M3 a României și a 7,66% din întreg numerarul în circulație.