Cu perspectiva stării de urgență și cu o sesiune de maxim stres pe bursele din Europa, investitorii de pe bursa locală capitulează și aruncă acțiunile în piață. Indicele principal scade cu 9% și este deja cu 30% sub maxime. Tonul vânzărilor este dat de companiile cu profil financiar într-un context în care se pune problema amânării plății ratelor bancare. Volumele sub media ultimelor zile arată însă că nu sunt neapărat instituționalii cei care pun presiune pe cotații. „Au vândut numai frizerii”, spune un analist financiar.
Bursa românească a avut un debut negativ, cu un declin de 4,5%, în linie cu mișcarea principalelor piețe de acțiuni europene, dar către jumătatea ședinței de tranzacționare scăderile s-au accelerat, chiar dacă nu este neapărat pe fondul unor vânzări exagerate. Totuși, panica face ca să avem puțini cumpărători. Rulajul doar cu puțin peste echivalentul a 5 milioane de euro, trădează o „amorțire” a pieței, spune Liviu Moldovan, observator de peste 20 de ani în calitate de trader și analist a bursei locale și a piețelor financiare internaționale.
Cuvântul „amorțire” pare paradoxal, pentru că oscilațiile sunt extreme. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) scad cu 7,94%, până la prețul de 1,7860 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 9,57 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) au o depreciere de amplitudine apropiată, -7,94%, până la prețul de 11,66 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,82 milioane lei la jumătatea sesiunii. Acțiunile bancare scad într-un moment în care se pune problema amânării plății ratelor, iar deja instituții de credit au notificat că nu pot face acest lucru fără ajutor de la Guvern și BNR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sunt mișcările care trag în jos întreaga piață. Indicele BET scade cu peste 9%, până în zona de 7.150 de puncte, unde deja se află cu aproape 30% sub maximul post-criză atins nu mai departe de acum câteva săptămâni.
O performanță încpă și mai catastrofală îl au titlurile Fondul Proprietatea (FP) a căror cotație se prăbușește cu 17,15%, până la prețul de 0,9900 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței, de 5,16 milioane lei, după exprirarea perioadei de subscriere la oferta publică de răscumpărare derulată de emitent la prețul de 1,3900 lei/acțiune, pentru un număr de 200 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social. Este mișcarea care aduce un declin de 12% al indicelui financiar BET-FI care a coborât sub reperul de 35.000 de puncte.
Pentru Moldovan, timp de 8 ani realizator de emisiuni pe temen economice și bursiere, este vorba de vânzări pe panică, dar care din volume se văd că nu aparțin instituționalilor. „Au vândut numai frizerii”, afirmă acesta.
Deprecierile sunt ceva mai temperate pentru titlurile cu profil energetic, care au o medie a scăderilor de 5,50%, măsurată pe indicele energetic BET-NG. El mai lichid dintre titluri este cel al Romgaz Mediaș (SNG) care au suferit un recul de 4,46%, până la prețul de 26,75 lei/acțiune, pe transferuri de 3,12 milioane lei.