Fondul Proprietatea a obținut deja toate aprobările de principiu în vederea listării pe Bursa de Valori București (BVB) a participației sale la Salrom (Societatea Națională a Sării), a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton București și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, pentru Reuters.
La mijlocul anului trecut, ministrul economiei de la acea vreme, Claudiu Năsui, anunța demararea procedurilor de listare a Salrom pe BVB, susținând că procesul va dura un an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Salrom este o companie de stat pe care am început să o reformăm anul acesta. Noua conducere a început deja procedurile pentru extinderea activității în zona exploatării grafitului. Asta va permite României să se reindustrializeze și să facă parte din lanțul de producție al bateriilor. A fost aprobată începerea procedurilor de listare la bursă a companiei Salrom. Concret, vom putea cumpăra și vinde acțiuni la Salrom pe Bursa de Valori într-un mod deschis și transparent. Listarea la bursă este un lucru foarte bun pentru companie, înseamnă transparență, reguli clare și, cel mai important, acces la investitori privați. Am avut întâlniri și cu BERD, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care ne va ajuta în acest proces. Sistematic vom scoate companiile de stat din secolul 19 și le ducem în secolul 21. Procedurile de listare vor dura cel puțin un an. Iar la final vom avea o companie modernă care își va putea finanța ușor investițiile. Până atunci, Salrom are nevoie de reformă, ceea ce noua conducere a început deja să facă, lucru pentru care îi felicit și îi asigur de toată susținerea mea”.
Cum moratoriul care interzice vânzarea de participații la companiilor de stat este încă în vigoare, se pare că listarea nu va mai fi făcută de Ministerul Economiei, ci de celălalt acționar, Fondul Proprietatea.
Societatea Națională a Sării S.A este o companie la care participația Ministerul Economiei este de 51%, restul acțiunilor fiind deținute de Fondul Proprietatea.
Salrom, singurul producător de sare din România, a înregistrat în primul semestru un profit net de 22,2 milioane lei, de cinci ori și jumătate mai mare față de același semestru din 2020 (4,1 milioane lei). Veniturile operaționale au urcat cu 26%, la 161,2 milioane lei, de la 127,7 milioane lei in prima parte a anului trecut.
Johan Meyer a declarat că Fondul ar putea folosi aceeași strategie de listare și în cazul altor companii din portofoliu, inclusiv perla Coroanei, Hidroelectrica.
Cu o capitalizare de piață de aproximativ 50 miliarde de dolari, susține Reuters, BVB este una din cele mai mici burse din Europa Centrală și de Est, având mare nevoie de o injecție de lichiditate.
Moratoriul care a blocat listarea companiilor de stat a fost principala frână în dezvoltarea BVB, susține Reuters.
„Au trecut 2 ani și în această perioadă s-ar fi putut înregistra progrese în vederea atragerii de noi investiții pe BVB”, crede CEO-ul Franklin Templeton București și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea