Dacă indicele reprezentativ BET a rămas ancorat în zona pragului de referință la nivelul de 7.000 de puncte unde a închis și anul 2015, randamentele investitorilor s-au măsurat mai degrabă în dividendele date de principalele societăți. Acestea au reușit să împingă câștigurile la aproape 9%. Performerele au fost Banca Transilvania și Romgaz Mediaș care au distribuit fiecare dividende de peste un miliard de lei.
În primele 2 săptămâni ale anului de tranzacționare de la Bursa de Valori București indicele reprezentativ BET s-a prăbușit cu peste 14%, piața locală conectându-se la valul de vânzări la nivel mondial antrenat de sentimentul negativ că impasul financiar și perspectiva frânării economiei chineze ar putea trage în recesiune întreaga economie globală.
Așa se face că întreg anul 2016 a fost marcat de încercarea de recuperare la nivelul cotațiilor, după hemoragia masivă de valoare de la începutul anului. Spre deosebire de indicii burselor mature care au revenit relativ rapid peste referințele din decembrie 2015, la BVB portofoliile investitorilor au rămas „sub nivelul mării” în cea mai mare parte a anului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piața locală nu a fost „mare fără fund” și a găsit în nivelul de 6.000 de puncte un prag de suport consistent, testat de 3 ori, respectiv în ianuarie, februarie și intraday pe panica de la finele lui iunie cauzată de votul dat de britanici în favoarea părăsirii de către țara lor a Uniunii Europene, așa-numitul „Brexit”.
Pe de altă parte, și pragul de 7.000 de puncte s-a dovedit o rezistență deosebit de dură. Reperul de închidere de 7.004,32 puncte al indicelui BET a fost trecut abia în august, însă, tangențial. Și finalul lui 2016 regăsește indicele oscilând neconcludent în jurul acestui reper. Graficul zilnic atașat ne arată că fluctuațiile peste an au fost marcate clar în respectiva mie de puncte.
Este o contraperformanță a bursei locale într-un an bun pentru piețele de acțiuni. Spre exemplu, indicele S&P500 al Bursei de la New York se regăsește în aceste zile cu aproximativ 10% peste închiderea de la finele lui decembrie 2015.
Peste Atlantic câștigul a fost mult mai atenuat, cu indicele Euro Stoxx 50 care măsoară evoluția celor mai lichide titluri europene fiind cu numai 3% peste referința anului trecut. Volatilitatea a fost mai mare, cu căderi abisale, dar, până la urmă, indicele a revenit la valori pozitive.
Evoluții favorabile am avut la Frankfurt, +6% pentru indicele DAX și la Paris, +4,50% pentru indicele CAC40, în timp ce indicele FTSE100 de la Londra s-a apreciat consistent, cu aproape 14%, ajutat și de deprecierea lirei sterline.
„Oaia neagră” și la nivel regional
BVB a rămas în urmă și față de piețele cu care se află în competiție din Europa Centrală și de Est. Chiar și Bursa de la Varșovia, privită ca fiind istovită în randamentele sale, după un sfert de veac de expansiune neîntreruptă a creditului, tot a pus un 3,7% pentru indicele WIG20.
Indicele PX de la Praga a câștigat peste 14% față de închiderea din 2015, în timp ce indicele BUX de la Budapesta are o performanță a anului de aproape 34%. Numai bursa de la Istanbul a scăzut cu aproximativ 5% pe fondul retragerilor consistente de capital antrenate de puciul militar eșuat din iulie și de represaliile dure ale regimului Erdogan care au urmat.
Cu ce a venit, totuși, bursa de la București
Este contextul în care bursei locale îi rămâne numai argumentul dividendelor. Nu este o scuză, ci o realitate resimțită la nivelul portofoliilor. Și pe deplin măsurabilă! Indicele BET-TR care include și dividendele încasate în performanța acțiunilor din componența indicelui BET afișează la acest moment un avans de aproape 9% în anul 2016, cu peste 8% față de mișcarea neconcludentă a indicelui reprezentativ de la BVB.
CITEȘTE ȘI Șefa supravegherii: Piața de capital să abandoneze abordarea paternalistăDividendele-record de la Banca Transilvania (TLV) și Romgaz Mediaș (SNG) au cântărit mult în această performanță raportată. Susținută de cum a fost prinsă în contabilitate fuziunea cu Volksbank pe care Banca Transilvania a preluat-o „în sânge” (de fapt un faliment mascat al băncii austriece), instituția de credit cu cea mai mare lichiditate de la BVB a putut distribui dividende în valoare cumulată de 1,2 miliarde lei, cărora li s-au adăugat și acțiunile gratuite preț de înglobare în capitalul social a alte 620 milioane lei din profitul net raportat în anul 2015. Este cea mai bună performanță de la BVB – incluzând și criteriul de lichiditate – cu atât mai mult cu cât și la nivelul cotației, ajustat la majorarea de capital, aprecierea este de aproximativ 16,5%.
Romgaz a venit cu un dividend „gras”, de 2,70 lei/acțiune la nivel brut, valoarea însumată a dividendelor distribuite ridicându-se la 1,04 miliarde lei. A fost pansamentul pentru investitorii într-o acțiune care a atins în mai multe rânduri minime istorice de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013. Deși a recuperat parțial către finalul anului din prăbușirile de cotații din ianuarie și primăvară, acțiunea Romgaz este cu 9% sub închiderea din 2015.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV De ce a vândut FP la Romgaz. Managementul Fondului era îngrijorat de companie și de piața gazelor naturale din RomâniaTransportatorii energetici Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN) au distribuit dividende în valoare de 194,20 milioane lei și, respectiv 250,07 milioane lei. Dacă titlurile transportatorului de energie electrică se găsesc pe referința de la 30 decembrie 2015, în schimb acțiunile Transgaz au o performanță de 6,5% și la nivelul cotației din piață.
Cu peste 51% dintre titluri free-float, acțiunea Electrica (EL) a avut un aport încă și mai mare către investitorii de portofoliu prin dividendele sale totale acordate în sumă de 292 milioane lei.
Randamentele mari vin pe volume mici
Au fost acțiuni mari câștigătoare ale acestui an, cu randamente de 30 de ori sau chiar de 100 de ori depozitele bancare, însă pe companii mici care nu au oferit șansa unor expuneri mai consistente. Remarcăm explozia de 174% a acțiunilor Turbomecanica (TBM), aproape dublarea titlurilor Electroargeș Curtea de Argeș (ELGS) și creșterile consistente pe titlurile Prebet Aiud (PREB) , de +64,51% și Compa Sibiu (CMP), de 69,59%.
Dintre companiile vizibile, s-au mai apreciat cu peste 50% titlurile producătorului de hârtie, cartoane și ambalaje din carton Vrancart Adjud (VNC), în timp ce procesatorul de PVC Teraplast Bistrița (TRP) a câștigat 33% la nivelul capitalizării bursiere. Acțiunile companiei din industria aeronautică Aerostar Bacău (ARS) consemnează un câștig al anului de aproape 20%.
Randamente mai mici, dar de data aceasta dublate de volume ceva mai ridicate au oferit titlurile Electrica (EL), de 8,4%, și cele ale operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB), de aproximativ 7,4%.
De unde au venit daunele pentru portofoliile investitorilor de la BVB
Au existat și șocuri negative pentru unele acțiuni. Prăbușirea cotațiilor petrolului la început de an și vânzări constante ale fondului de piețele de frontieră al Franklin Templeton au dus acțiunile OMV Petrom (SNP) către minime nemaitestate de la criza financiară din anul 2008. Recuperarea de final de an a readus cotația în zona de 0,2600 lei/acțiune, încă cu peste 10% sub închiderea de 0,2900 lei/acțiune a anului trecut. Un recul cu sare pe rană! Fără profit pe 2015, compania nu a distribuit dividende. Dacă măsură volumele, anul 2016 nu a fost tocmai rău pentru investitorii OMV Petrom (SNP) care au avut ocazia să-și facă intrări consistente pe aceste acțiuni la prețurile ofertei de vânzare derulată de Fondul Proprietatea (FP) în octombrie la minime ale ultimeilor 13 ani, de 0,2100 lei/acțiune pentru instituționali și chiar de 0,1995 lei/acțiune pentru investitorii persoane fizice care au subscris în primele 4 zile lucrătoare ale operațiunii de piață.
Cădere catastrofală, de peste 25% a fost pe acțiunile Nuclearelectrica (SNN), ce se regăsesc cu aproape 60% sub valorile de la listarea producătorului de energie nucleară în noiembrie 2013. Un recul similar l-au avut titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), în timp ce Ropharma Brașov (RPH) a pierdut aproape o cincime la nivelul capitalizării bursiere.
Au atârnat negativ în portofoliile investitorilor titlurile Oil Terminal (OIL), cu o depreciere în 2016 de 9%, cele ale BRK Financial Group (BRK), scădere de peste 11% și cele ale Zentiva (SCD), o alunecare cu peste 6% sub referință.
În stagnare... precum indicii
Titlurile financiare au venit cu cash către investitori prin dividende și returnări de capital social în urma unor programe de răscumpărări, dar performanța indicelui sectorial BET-Fi este negativă, dacă ne uităm numai la cotații, respectiv -3%.
Multe acțiuni se regăsesc în ultimele zile de tranzacționare ale anului la cotații apropiate de cele la care l-au deschis. Reținem deprecierile de 4-5% ale acțiunilor BRD Groupe Societe Generale (BRD) și Biofarm (BIO) și oscilații de pâă la 2% pe titlurile Conpet Ploiești (COTE), Antibiotice Iași (ATB), Romcarbon Buzău (ROCE), Romcab Târgu Mureș (MCAB) sau Cemacon Zalău (CEON).
Remarcabil, acțiunile IAR Brașov (IARV) și Rompetrol Well Services (PTR) sunt aproape să închidă anul în apropierea referințelor din decembrie 2015, însă după ce pe parcursul anului „au coborât în iad”, cu scăderi ale cotațiilor de aproape 25% și, respectiv aproximativ 36%.