Restricțiile impuse de autorități pentru a încerca să frâneze evoluția pandemiei de COVID-19, care au tăiat puternic cererea de produse petroliere, dar și volatilitatea amplă a cotațiilor internaționale la țiței, cauzate și de neînțelegerile din cadrul OPEC, se numără printre principalele motive pentru care pierderile Rompetrol Rafinare, proprietarul Petromidia, au crescut de nu mai puțin de 6,5 ori în primul semestru al anului, de la 19,43 la 126,47 milioane dolari.
Cifra de afaceri a companiei s-a comprimat cu 39%, la 1,525 miliarde dolari.
"În contextul în care măsurile restrictive impuse odată cu începerea pandemiei au dus la o cerere de piață foarte scăzută, iar neînțelegerile și negocierile îndelung prelungite ale membrilor OPEC+ au condus la un preț istoric foarte mic al țițeiului, au fost generate stocuri masive și ieftine de produse petroliere în piață. După relaxarea măsurilor și, totodată, coroborat cu prețul țițeiului în redresare datorită acordurilor OPEC+ de scădere a producției, produsele petroliere ieftine stocate la capacitate maximă, în decursul celor 2 luni de izolare a populației în Europa, au creat o presiune enormă în marjele rafinăriilor", se arată în raportul semestrial al Rompetrol Rafinare.
CITEȘTE ȘI Eroare - În loc să intre la Clanul Duduianu, polițiștii au năvălit peste un coleg de-ai lorPotrivit sursei citate, acești factori externi au adus un efect negativ major pe marjele brute de rafinare ale companiei, care au coborât la -16,6 dolari/tonă în perioada aprilie-iunie 2020 și, respectiv, 5,5 dolari/tonă în primul semestru al anului.
"În plus, rafinăria Petromidia Năvodari (principalul activ al KMGI în România), a fost oprită în perioada martie - aprilie pentru revizia generală, o masură obligatorie și necesară pentru asigurarea funcționării unităților de producție în condiții de maximă siguranță. În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanță preventivă și corectivă, inspecții și verificări tehnologice, înlocuirea catalizatorilor și alte lucrări conexe la instalațiile rafinare și petrochimie", se menționează în raport.
Segmentul de rafinare a consemnat pierderi de 110,3 milioane dolari, iar cel de petrochimie – de 24,18 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile. Restricțiile pentru restaurante se mențin. Purtarea măștii în anumite spații publice - obligatorieOperațiunile de distribuție de carburanți s-au menținut pe profit, cu un rezultat net pozitiv în scădere cu peste 51% față de S1 2019, respectiv de 5,51 milioane dolari. "Aplicarea măsurilor restrictive din cele două luni ale stării de urgență au generat scăderi puternice, care au dus la pierderi importante pe segmentul de distribuție. Acestea au anulat vânzările mai mari față de anul trecut în lunile ianuarie și februrarie. Spre finalul primei jumătați a anului, au fost înregistrate redresări ușoare, dar care nu au putut compensa deficitul din lunile afectate de măsurile restrictive", precizează Rompetrol Rafinare.
Rompetrol Rafinare a continuat să fie și în prima parte a anului un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, activitățile și produsele obținute generând un aport de aproape 200 de milioane dolari în T2 2020, respectiv peste 468 de milioane dolari în S1 2020.
Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (44,7%).