Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat un proiect de lege care impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a relatat anterior Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat acum de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL.
Proiectul a fost inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, cu susținerea mai multor colegi de partid.
După adoptare, premierul Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat că proiectul va fi atacat la Curtea Constituțională. De altfel, grupului parlamentar al Partidului Național Liberal a formulat o astfel de sesizare, dar Curtea Constituțională a respins-o ca neîntemeiată la data de 14 iulie.
Prin urmare, șeful statului a decis să promulge acum proiectul de lege, care va intra în vigoare în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Inițiatorii susțin că, potrivit Constituției României, statul este obligat să asigure protejarea intereselor naționale în activitatea economică, dar în contextul pandemiei de coronavirus aceste interese pot fi afectate.
”Aceste interese sunt reprezentate, între altele, de participațiile pe care statul le deține la companiile și societățile naționale, la bancă și la diverse alte societăți. Toate acestea sunt entități economice pe care statul deține acțiuni, ca acționar unic sau în diverse cote de participare. Declararea stării de urgență (...) a modificat substanțial regulile după care funcționează economia românească, atât în plan intern, cât și în plan internațional. În esență, valoarea participațiilor fluctuează într-un ritm și în direcții greu cle anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii și societăți la care statul român deține participații”, arată autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI Închisoarea pentru lucrări de infrastructură executate fără autorizație - eliminatăPrin urmare, noua lege prevede că ”la data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută”.
Totodată, ”se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.
Măsura nu se aplică operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat.
”În mod evident, efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea raportată strict la durata sării de urgență. De aceea, este necesar ca măsura interdicției să opereze pentru o perioadă mai îndelungată, de siguranță. Bineînțeles, în măsura în care se apreciază că efectele negative au încetat, ori că înstrăinarea participațiilor statului ar fi benefică protecției intereselor naționale în economie, tot printr-un act normativ cu putere de lege perioada interdicției ar putea fi scurtată. În mod corespunzător, aceasta poate fi și prelungită”, subliniază autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI DECIZIE pregătită - Șansă ca persoanele fără stagiu minim de cotizare la pensie să recupereze anii în care nu au contribuit la sistemul publicNoua lege mai prevede însă, tot ca urmare a fluctuației fenomenelor economice determinate de criză, că statul trebuie să aibă posibilitatea de a dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la o serie de societăți din domenii de importanță strategică, corespunzător perioadei de criză.
Astfel, proiectul stabilește că, în condițiile legii, statul român poate dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile:
a) producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale;
b) industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;
c) producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică;
d) explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale;
e) transportul, construcția și administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană;
f) captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații;
g) poștă, comunicații și tehnologia informației.
”Această perioadă de doi ani va permite și măsuri prin care statul să-și reevalueze portofoliul de participații, să efectueze investiții și să-și eficientizeze prezența în acționariatul operatorilor economici care 'funcționează în sectoarele de interes economic strategic”, consideră inițiatorii.
CITEȘTE ȘI Raport: Unifarm a vândut Ministerului Sănătății, propriul acționar, măști la suprapreț. Și ventilatoare cumpărate la preț supraestimatLa dezbatarea din Camera Deputaților, reprezentanții PNL și USR au arătat că un efect imediat al proiectului va consta în imposibilitatea listării la bursă a pachetelor minoritare ale companiilor de stat, lipsindu-le de atragerea unor resurse importante de capitalizare.
Mai mult, liberalii au arătat, prin deputatul Andrei Daniel Gheorghe, că proiectul pare a fi unul ”cu dedicație”, deoarece poate avea și efectul de a scădea gradul de valorizare a activelor companiilor de stat, favorizând astfel lichidarea acestora. Deputatul liberal a arătat, în particular, că ar fi dorit să-l întrebe pe inițiatorul proiectului, senatorul PSD Șerban Nicolae, dacă nu are astfel de interese personale în lichidarea unor active de stat, precum cele ale societății Horticola București.
Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a formulat o astfel de acuză, susținând că sub pretextul apărării unor interese ale statului, PSD vrea să faciliteze de fapt vânzarea unor active precum cele ale societății menționate, lichidatorul Horticola București fiind, potrivit deputatului liberal, rudă cu inițiatorul proiectului. Liberalii au arătat, de altfel, că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat în schimb că proiectul respectă principiul că în perioadă de criză nu este recomandat să vinzi, iar interesul statului român nu este să vândă ieftin.
Totodată, Simonis a arătat că proiectul împiedică, de pildă, să se materializeze intenția care ar fi fost anunțată de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, privind privatizarea Companiei Aeroporturi București, care ar avea un profit de 400 milioane lei anual.
”Să vindem companii profitabile, să începem cu ele, mi se pare absurd”, a susținut deputatul PSD.