Protagonistele ofertei de la OMV Petrom, aproape 2 treimi din rulajul de la BVB

Protagonistele ofertei de la OMV Petrom, aproape 2 treimi din rulajul de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 oct 2016

Titlurile OMV Petrom, obiectul ofertei publice, și cele ale vânzătorului Fondul Proprietatea au însumat tranzacții de 14,33 milioane lei, reprezentând 60% din transferurile pe piața de acțiuni.

Bursa de Valori București a încheiat săptămâna cu o ședință de aprecieri moderate, în care indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,56%, până la nivelul de 5.897,37 puncte, iar indicele compozit BET Plus a câștigat 0,54%. Este un avans abia la o treime față de media europeană al cărui indice bursier al celor mai tranzacționate acțiuni Euro Stoxx 50 a crescut cu 1,69%, o dinamică apropiată având-o indicii CAC40 de la Paris (+1,49%) și DAX de la Frankfurt (+1,60%). O evoluție ceva mai atenuată, de 0,51%, a avut-o indicele FTSE100 de la Londra.

La nivel regional, numai indicele PX de la Praga a ținut pasul cu piețele mari, având o apreciere de 1,41%, în timp ce indicele BUX de la Budapesta a închis cu 0,96% peste referință, iar indicele WIG20 de la Varșovia chiar a consemnat un recul de 0,46%.

Urmărește-ne și pe Google News
Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

La BVB, povestea zilei a ținut de oferta publică de vânzare de aproximativ 760 milioane lei (168,8 milioane euro) derulată de Fondul Proprietatea (FP) la OMV Petrom (SNP) unde a înstrăinat un pachet reprezentând 6,42% din titlurile societății petroliere. Cei 2 emitenți au concentrat 60,58% din rulajul de 23,66 milioane lei (5,25 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Oferta a venit mult sub prețul așteptat, însă în piață investitorii care au intrat la cumpărare mai degrabă au văzut cu ușurare acest lucru, observă un broker, ca o micșorare a riscului de scădere și o posibilitate de a marca un câștig pe termen scurt. Oferta s-a închis la prețul de 0,2100 lei/acțiune pentru investitorii instituționali care au acoperit 90% din ofertă, în timp ce pe tranșa investitorilor mici prețul a fost de 0,1995 lei/acțiune pentru cei care au subscris în primele 4 zile lucrătoare ale intervalului ofertei.

Informații despre nivelul închiderii ofertei par a fi scăpat către piață încă de ieri, aceasta fiind explicația scăderii de 4,24% a acestor titluri, până la prețul de 0,2260 lei/acțiune. Astăzi, cotația s-a apreciat cu 1,77%, până la prețul de 0,2300 lei/acțiune, pe transferuri de 7,03 milioane lei. O sporire a activității de tranzacționare ar urma să survină la începutul săptămânii viitoare pe măsura venirii în piață a pachetelor noi.

Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat CITEȘTE ȘI Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat

Fondul Proprietatea (FP) a avut primul rulaj al pieței, însă nu depărtat de cel de pe OMV Petrom, respectiv de 7,30 milioane lei. Titlurile Fondului s-au depreciat cu 0,25%, până la prețul de 0,8050 lei/acțiune, interpretarea posibilă – în contextul unei evoluții pozitive a întregii piețe și a zilei „verzi” din Europa – a pieței este aceea că vânzarea de la Petrom s-a făcut cu un discount prea mare.

Tot evoluția divergentă a celor 2 titluri a marcat și parcursul principalilor indici sectoriali. Astfel, indicele financiar BET-FI a avut cea mai slabă apreciere de 0,17%, având în vedere procentajul în structura sa a titlurilor FP, până la valoarea de 28.766,34 puncte, în timp ce indicele energetic BET-NG a avut cel mai bun avans, de 1,11%.

Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95 CITEȘTE ȘI Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95

Piața nu a fost, însă, total acaparată de cei 2 emitenți care au fost protagoniștii tranzacției. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au însumat tranzacții de 3,20 milioane lei, în contextul în care s-au apreciat cu 0,83%, până la prețul de 2,4300 lei/acțiune, cu doar un pas de cotare sub maximul ex-dividend.

Un avans de o dinamică asemănătoare, de 0,89% au avut-o titlurile Electrica (EL), care au închis la prețul de 13,54 lei/acțiune o sesiune de tranzacționare în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 2,97 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
omv petrom
bursa
bvb
electrica
banca transilvania