Cursul de schimb euro/dolar, cel mai lichid instrument financiar din lume, ar urma să nu devieze mult până la finele acestui an față de actualele niveluri, conform unui sondaj realizat de Profit.ro în rândul unor profesioniști ai pieței. Toți cei 9 respondenți văd cursul între un nivel de maximum 1,10-1,15 dolari pentru un euro și în zona parității.
Asigurând fluxul financiar pentru schimburile transatlantice între cele mai mari 2 economii din lume și tranzacționându-se în marjă, cursul de schimb euro/dolar este un reper pentru piețele internaționale financiare încă și mai important decât titlurile de trezorerie ale SUA sau prețul petrolului. Este motivul pentru care, în seria de sondaje de la început de an în rândul profesioniștilor pieței cu care colaborăm constant, am lansat întrebarea unde ar urma să se regăsească perechea valutară euro/dolar la finalul lui 2017.
Proiecțiile primite nu reprezintă recomandări de investiții, fiecărui investitor revenindu-i propria responsabilitate pentru felul cum își administrează banii, însă argumentele în sprjinul estimărilor centralizate de Profit.ro pot reprezenta o sursă bună de meditație pentru cei care vor să-și configureze o imagine cât mai bună asupra scenariilor principale de evoluții ale piețelor financiare în acest an.
CITEȘTE ȘI Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendentRăspunsurile brokerilor, administratorilor și analiștilor nu deviază mai mult de 6-8% la nivelurile actuale în care cursul de schimb evoluează între nivelurile de 1,05-1,06 dolari pentru un euro. Ecartul este între 1,15 dolari pentru un euro ca varianta pentru cea mai tare monedă europeană și un reper marginal sub paritate în cazul de maxim optimism pentru evoluția dolarului. Diferențialul de dobând pozitiv pentru dolar este argumentul peste care cea mai mare parte a respondenților nu pot trece atunci când menționează proiecțiile lor.
Scenariul pentru un euro întărit
Cel mai favorabil scenariu pentru euro este oferit de către Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș, respectiv o închidere în jurul nivelurilor de 1,10-1,15 dolari pentru un euro pe fondul unei întăriri a monedei unice europene în a doua parte a anului. Motivele ar fi că investitorii deja vor începe să se gândească la oprirea programului Băncii Centrale Europene de achiziții de obligațiuni din piețele secundare și apariția primelor discuții legate de perspectiva majorării dobânzilor și în Europa.
Analistul financiar Liviu Moldovan, el însuși trader pe această pereche valutară în perioada cât a lucrat pentru o casă de brokeraj din România, avansează și el o valoare apropiată, de 1,10 dolari pentru un euro, dar nu are așteptări cu privire la veștile vemite din Europa. El se gândește mai degrabă că jocul va fi dictat de Rezerva Federală Americană, în funcție cum va muta pe dobânzi. Așa cum sunt poziționate piețele financiare în momentul de față, mai degrabă în prețuri sunt incluse 2 ridicări de dobândă în 2017, decât 3 majorări ale costurilor de finanțare la banca centrală, cum este celălalt scenariu.
Dacă nu va fi o ieșire neașteptată din „clubul” monedei euro, și Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România, are așteptări pozitive de la valuta europeană în acest an. Proiecția sa indică un reper de 1,10 doalri pentru un euro care încă ar păstra competitivitate pentru companiile din țările axate pe export ale Uniunii Europene. „Deși ar putea ajunge pentru o perioadă nu doar la paritate, ci mai valoros decât euro, în prima jumătate a anului, dolarul american ar putea fi privit cu alți ochi în momentul în care investitorii vor vedea riscurile inflaționiste insuficient compensate de dobânzi, chiar și în condițiile a 3 majorări ale referinței anul viitor”, spune Cazacu.
O traiectorie similară în interiorul anului are în vedere și Laurențiu Roșoiu, director adjunct la Star Asset Management. El ne-a oferit 1,10 dolari pentru un euro ca nivel pentru finalul lui 2017, dar consideră probabilă o atingere a parității pe parcursul anului moneda SUA urmând să fie favorizată de creșterea dobânzilor și de mersul pozitiv al economiei americane. Din punct de vedere tehnică, actuala întărire a dolarului i se pare „relativ supra-extinsă”, astfel încât o reîntoarcere către reperul de 1,10 dolari pentru un euro ca nivel de echilibru acceptat de marii jucători implicați este scenariul său de bază.
Varianta 2: se mișcă, dar se întoarce de unde a plecat
Pe o atingere a parității pe parcursul acestui an mizează și Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF Tradeville, însă după aceasta ar urma ca perechea de schimb să revină la valori mai ridicate. Este o evoluție similară cu cea indicată de Moldovan, Cazacu și Roșoiu, numai că proiecția lui Dumitrescu este ceva mai rezervată, pentru o închidere în zona de 1,05-1,08 dolari pentru un euro, practic în coridorul de variație extins în care se află instrumentul financiar și în acest moment. Reducerea stimulului monetar de către BCE în a doua parte a lui 2017 în Europa și impactul negativ asupra ratelor de dobândă reale din SUA urmare a stimulilor fiscali ale Administrației Trump sunt argumentele brokerului de la Tradeville în favoarea proiecției sale.
Dolarul tare
Dincolo de orice proiecție privind inflația, diferențialul de dobândă ar urma să fie un argument forte pentru întărirea dolarului în raport cu euro, consideră Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest. Proiecția sa este pentru atingerea parității pe fondul robusteții economiei americane și a majorării inflației.
Tot pentru paritate este și ținta pusă de către Simion Tihon, broker la Prime Transaction. „Fed a dat deja startul creșterii dobânzii de referință în SUA, pe când BCE încă stimulează economia prin programe de genul quantitiative easing. Ca atare, diferența dintre politicile monetare ale celor două instituții pot determina ca pe parcursul anului 2017 să vedem dolarul la paritate cu euro”, spune acesta.
Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest estimează pentru finalul de an un curs de schimb la nivelul de 1,01 dolari pentru un euro marginal peste paritate. Europa slăbită și dobânzile pe olar în urcare sunt argumentele pentru proiecția sa.
Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, vede o continuare a întăririi de politică monetară din partea băncii centrale a SUA și mizează pe o închidere a anului 2017 la un nivel de 0,98 dolari pentru un euro, cel mai depreciat nivel al monedei unice europene din istorie, dar și din proiecțiile avansate în sondajul nostru.