Tendințele de creștere a numărului de investitori individuali la bursă s-au accelerat și au apărut jucătorii care plasează bani ca hobby, dar și cei care folosesc plasamentele în titluri pentru economisire, spune Vlad Pintilie, director general adjunct BT Capital Partners, la Profit Piața de Capital.forum.
Videoconferința Profit Piața de Capital.forum a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, al Bursei de Valori București, Evergent Investments, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, Depozitarul Central, Romgaz, Transgaz, Biofarm și Conpet, fiind transmisă în direct și la Profit TV.
“Perioada pandemiei a fost destul de propice pentru ridicarea profilului investitorilor individuali la Bursa de Valori București și pe piața de capital în general”, spune Vlad Pintilie, în cadrul videoconferinței Profit Piața de Capital.forum - Bursa în anul crizei sanitare și al incertitudinilor economice.
“Trendurile pe care le-am observat, le așteptam să apară. Dar pe piața locală am ars câteva etape. Mă refer în principal la tipul de investiție ca hobby, ca o activitate pe care o faci în timpul liber, fără ca neapărat să dorești să construiești ceva pe termen lung. Asta apare, de obicei, la început, în dezvoltarea unei piețe de capital, când este o masă de investitori care dorește să-și încerce norocul sau mai târziu, după ce deja s-a construit o clasă importantă de investitori care are au la bază principii de investire fundamentate în teoria economică și în educația financiară”, spune Pintilie.
CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum - Liviu Zăgan, Holde Agri Invest: Companiile și investitorii trebuie să comunice mai mult. Listarea la bursă, dacă ai nevoie de capital și ești dispus să oferi transparență Ca urmare a pandemiei și a evoluției bursei în anul 2020, cu scăderile puternice din martie, și cu revenirea spectaculoasă ulterioară în care pierderea nu doar a fost recuperate, dar chiar s-au depășit valorile inițiale, au apărut noi clase de investitori, arată Pintilie.
“În același timp s-a dezvoltat și tipul de investiție ca economisire, o dată cu produsele pe care Ministerul de Finanțe le-a pus la dispoziție prin titlurile de stat dedicate populației – Fidelis -, prin care s-au adunat sume record de bani pentru acest gen de emisiune, și în același timp am văzut și o atenție ridicată pentru rezultatele financiare ale companiilor. Asta ne facem să credem că și zona de analiză fundamentală devine din ce în ce mai importantă”, explică directorul adjunct al BT Capital Partners.
Intermediarii sunt, astfel, în poziția de a încasa comisioane din volume mai mari de tranzacționare, spune Pintilie. Pe de altă parte, brokerii nu au încă un serviciu de consultanță pentru clienții din piața de capital în adevăratul sens al cuvântului și așteaptă niște modificări legislative în această direcție. “Dar ne dăm seama că investitorii caută atât instrumente în care să aibă încredere, cât și instrumente care să le aducă randament. Un sentiment de genul ăsta pe piața de capital din partea retail este foarte important pentru bursă, și acest lucru se vede”, spune Pintilie.