Preocupare pe bursă pentru evitarea suprapunerilor raportărilor financiare trimestriale. În prezent, acestea sunt concentrate în proporție covârșitoare în 2 zile

Preocupare pe bursă pentru evitarea suprapunerilor raportărilor financiare trimestriale. În prezent, acestea sunt concentrate în proporție covârșitoare în 2 zile
scris 28 nov 2018

Lansată recent, Asociația Investitorilor pentru Relația cu Investitorii la bursă din România își propune, la solicitări prinse în consultările cu investitori instituționali, să convingă emitenții să-și programeze raportările financiare trimestriale în așa fel ca acestea să nu fie aglomerate în câteva zile, așa cum se întâmplă în prezent. Măsura este încurajată de Bursă.

Investitori instituționali nerezidenți având în adminstrare active în valoare de 5,7 miliarde euro și plasamente pe piața românească de capital de peste 689 milioane lei spun că sunt 3 aspecte care pot fi ameliorate cu efecte vizibile imediate pe bursa românească. În primul rând, este vorba de publicarea bilanțurilor și în alt format, excel, astfel încât să fie mai ușor de prelucrat de către analiști. În al 2-lea rând, investitorii ar fi interesați de o îmbunătățire a condițiilor conferințelor telefonice organizate de emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai importantă propunere din cele centralizate de Asociația Investitorilor pentru Relația cu Investitorii la bursă din România (ARIR) este, însă, aceea pentru o dispersie mai bună a raportărilor financiare trmestriale, în prezent mult prea concentrate în 1 sau 2 zile. Daniela Șerban, președinte al Asociației care a avut o lansare oficială la Bursa de Valori București, a declarat pentru Profit.ro că organizația pe care o reprezintă va milita pentru „evitarea suprapunerii datelor de raportare pe calendarul financiar”.

EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim

În prezent, există o zi de vârf în care vin zeci de raportări și o altă zi sau 2 zile în care, de asemenea, frecvența este ridicată, însă deși calendarul are un ecart de aproximativ 2 săptămâni, sunt multe „goluri”, secvențe în care raportările sunt răzlețe.

Asociația ar urma să nu fie singură în demersurile pe care le face. Adrian Tănase, director al Bursei de Valori București, a declarat pentru Profit.ro că și la nivelul instituției pe care o conduce există preocupare în acest sens, iar operatorul de piață încurajează emitenții să-și fixeze propriile lor date de raportare. Este un mesaj transmis demult de BVB, care vine cu raportarea la începutul acestei etape în care rezultatele financiare trimestriale sunt comunicate către investitori.

Descongestionarea calendarului de raportări este în măsură să ajute analiștii în acoperirea cu analize a emitenților listați la BVB, explică Tănase.

Un alt avantaj este acela al măririi vizibilității companiilor listate în măsura în care raportările nu se aglomerează în media într-o singură zi. TeraPlast Bistrița (TRP) a procedat conștient în acest sens atunci când și-a fixat raportarea trimestrială chiar la debutul etapei, când este la concurență cu mai puțini emitenți, au declarat pentru Profit.ro reprezentanți ai companiei.

UPDATE Păgubiții de la Harinvest ar urma să primească înapoi banii din conturile devalizate. Instanța obligă BCR să returneze 19,7 milioane, anulând tranzacțiile sell-out cu casa de brokeraj care a făcut frauda. Banca va contesta decizia pe \ CITEȘTE ȘI UPDATE Păgubiții de la Harinvest ar urma să primească înapoi banii din conturile devalizate. Instanța obligă BCR să returneze 19,7 milioane, anulând tranzacțiile sell-out cu casa de brokeraj care a făcut frauda. Banca va contesta decizia pe "toate căile l

Accesul la informații este important în piețe, subliniază Johan Meyer, manager al Fondului Proprietatea (FP) din partea companiei americane Franklin Templeton, care este și unul dintre membrii fondatori ai Asociației pentru Relația cu Investitorii, alături de societățile Alro Slatina (ALR), Electromagnetica București (ELMA), Hidroelectrica, Nuclearelectrica (SNN) și Transelectrica (TEL).

Parteneri instituționali ai proiectului sunt societatea de avocatură PeliFilip și McGuireWoods, societatea specializată în relații publice și guvernamentale unde Șerban s-a mutat în toamna anului trecut după ce a părăsit poziția de director pentru relația cu investitorii la Bursa de Valori București într-un context incert, în care încetase mandatul polonezului Ludwik Sobolewski, șef executiv al BVB în anii 2013-2017.

Asociația ARIR își propune să ajute companiile listate să-și amelioreze modul de prezentare și de comunicare, într-o primă fază prin invitarea de consultanți din străinătate, ulterior organizând cu frecvență ridicată întâlniri cu analiști și investitori.

Proiectul Cartei Albe a Comunicării Companiilor Listate la BVB, care verifică măsura în care emitenții răspund criteriilor de guvernanță corporativă, ar urma să fie gestionat de Asociație. ARIR ar urma să acorde asistență inclusiv în recrutarea persoanelor responsabile pentru relațiile cu investitorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniela serban
bvb
bursa
adrian tanase
franklin templeton
teraplast
electromagnetica