Polonezul Ludwik Sobolewski a demisionat de la conducerea Bursei de Valori București. Un mandat început cu noroc și încheiat cu ghinion și retragerea cartelei de acces

Polonezul Ludwik Sobolewski a demisionat de la conducerea Bursei de Valori București. Un mandat început cu noroc și încheiat cu ghinion și retragerea cartelei de acces
scris 27 oct 2017

Polonezul Ludwik Sobolewski a demisionat din postul de director general al Bursei de Valori București. Profit.ro anunțase anterior în exclusivitate că acesta nu va mai reveni la conducerea Bursei.

Contractul său de mandat a expirat pe 21 august, însă polonezul a rămas șef al instituției până la o decizie ulterioară a Consiliului Bursei.

Urmărește-ne și pe Google News

Bursa de Valori București pune astfel capăt „experimentului polonez”. După 4 ani la șefia executivă a BVB, Ludwik Sobolewski nu a mai întrunit voturi în Consiliul de Administrație pentru încă un mandat. Întâlnirea decisivă a mers în defavoarea acestuia, iar impresia a fost că directorul general din anii 2013-2017 s-a prezentat foarte slab, conform informațiilor obținute de Profit.ro din multiple surse din piața de capital.

Kasparov vine în premieră la Profit.ro. Detalii AICI

Și sprijinul pe care l-a avut din partea reprezentantului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) s-a stins pe măsură ce audierea lui Sobolewski a înaintat. S-a conturat cu claritate că Bursa de Valori București trebuie să caute o altă opțiune.

Un deces cât pierderea unui post de director general

Sobolewski și-a început mandatul cu mult noroc, beneficiind de o secvență de listări care au adus la cota BVB companiile Nuclearelectrica (SNN) – septembrie 2013, Romgaz Mediaș (SNG) – noiembrie 2013 și Electrica (EL) – iunie 2014. L-a încheiat, însă, cu un imens ghinion. Fără decesul neașteptat din luna iunie a acestui an al lui Cristian Micu, membru în CA, poate ar fi avut în momentul de față un al 2-lea mandat.

EXCLUSIV Raluca Țintoiu, CEO-ul care a primit cea mai dură amendă din istoria ASF, a dat în judecată instituția de supraveghere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Raluca Țintoiu, CEO-ul care a primit cea mai dură amendă din istoria ASF, a dat în judecată instituția de supraveghere

Consensul era acela că așa-numitul „grup al băncilor” de la Bursă îl dorea pe mai departe și ar fi urmat să obțină numirea cu o majoritate simplă. Descompletarea Consiliului de Administrație a lăsat peste vară un raport 4 la 4 între membri favorabili lui Sobolewski și cei ostili realegerii lui. Perioada s-a suprapus cu expirarea mandatului, astfel încât acesta s-a încheiat de drept.

Polonezului i s-a luat cartela de acces și a plecat de la BVB. Ulterior, nu au mai fost îndeplinite condițiile revenirii sale.

Cum a arătat mandatul lui Sobolewski

Sobolewski și-a concentrat activitatea în prima parte a mandatului mai puțin pe marketing, cât pe eliminarea acelor elemente de reglementare sau de operare despre care spunea că nu știm de ce există, dar există și îngreunează activitatea de tranzacționare și accesibilitatea pieței. În februarie 2014, era lansat la Banca Națională a României programul de eliminare a celor 8 bariere identificate de Sobolewski ca stând în calea dezvoltării pieței de capital românești și atragerii de noi investitori.

EXCLUSIV Elvila vine pe bursă. Compania realizează o listare tehnică pe piața AeRO de la BVB, fără ca majoritarul Viorel Cataramă să vândă sau să majoreze capitalul. „Caut transparență maximă” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Elvila vine pe bursă. Compania realizează o listare tehnică pe piața AeRO de la BVB, fără ca majoritarul Viorel Cataramă să vândă sau să majoreze capitalul. „Caut transparență maximă”

Polonezul de la BVB și-a legat numele de relansarea sub brand nou, AeRO, a sistemului de alternativ de tranzacționare, însă acest segment de piață a atras puțini emitenți noi și a avut un impact redus asupra bugetului total al companiei.

Dacă din punctul de vedere al infastructurii, piața românească de capital a înregistrat importante progrese în timpul lui Sobolewski, în schimb peisajul general a rămas aproape la fel de sărăcăcios, cu emitenți puțini, o activitate de tranzacționare slabă și o prezență redusă a micilor investitori. Valoarea medie zilnică de tranzacționare a fost în primele 8 luni ale anului de 41,50 milioane lei (9,12 milioane euro), conform ultimului bulletin lunar al BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
aero
ludwik sobolewski
lucian anghel
berd
paul prodan
romgaz