Fondul Proprietatea raportează încasări record de la societățile din portofoliul său. În mod particular i-a surprins plăcut creșterea cu aproape 60% a repartizărilor de câștiguri din partea companiei unde are cea mai importantă participație, Hidroelectrica. Cash-ul obținut nu va fi ținut pe bilanțuri, ci va merge către acționari.
După ce și-a înstrăinat cea mai mare parte a deținerilor lichide, la companiile listate la bursă, Fondul Proprietatea (FP) păstrează totuși surse importante de cash pentru a-și continua returnările de capital către acționari. Societatea de administrare Franklin Templeton, care astăzi a obținut în AGA prelungirea mandatului până în 2022, raportează încasări record din dividende.
Astfel, Fondul a încasat sau are de încasat dividende în sumă agregată de 654,9 milioane lei, cu 33,08% mai mare decât repartizările de câștiguri în valoare de 492,1 milioane lei obținute în 2018. Sud-africanul Johan Meyer, manager al Fondului Proprietatea din partea Franklin Templeton, menționează ca o surpriză plăcută viramentele de la Hidroelectrica. Astfel, AGA de la producătorul de energie hidro a votat pentru distribuția de dividende însumând, cu 58,57% mai mari decât cele de anul trecut, suma încastă de FP riedicându-se la 358,7 milioane.
„În 2019 am primit o sumă record de dividende distribuite de la companiile din porotfoliu indicând din nou o creștere puternică a performanțelor care stau la baza acestor dividende”, spune Meyer care a preluat conducerea deplină a frăielor Fondului de la polonezul Greg Konieczny, cel care deținea poziția de manager FP încă din 2010.
Sunt repartizări de cash care vin ca o consecință a performanțelor bune ale companiilor care au surmontat provocările aduse de schimbările în reglementarea producției și distribuției de energie electrică și gaze naturale aduse de ordonanța de urgență 114/2018 promovată la finalul anului trecut. Câștigurile nete agregate ale companiilor din portofoliul Fondului s-au ridicat la 6,91 miliarde lei, cu 34,96% mai mari decât cele de 5,12 miliarde lei din 2017.
Banii obținuți din dividende vor merge mai departe către acționari, în politica coerentă a Fondului din ultimii ani de distribuție de cash către acționari cu scopul de a reduce discountul cu care FP se tranzacționează pe bursă față de activele nete. Astfel, spune Meyer, Fondul nu va ține lichidități în exces pe bilanțurile sale. „Vrem, să returnăm numerarul la acționari pentru a reduce discountul”, a declarat acesta la conferința de presă care a urmat AGA.
Începând cu anul 2010 distribuțiile totale de cash prin răscumpărări și dividende ale Fondului au atins o sumă agregată de 11,97 miliarde lei (3,28 miliarde dolari), așa cum se vede pe graficul atașat.