Iulian Stan, vicepreședinte al SIF Transilvania, spune că, în paralel cu procesul de constituire a unei contrapărți centrale românești, care ar putea lua mai mult timp, bursa locală ar trebui să se conecteze la o contraparte centrală externă deja existentă pentru ca piața derivatelor să înceapă să funcționeze la BVB înainte de termenul preconizat pentru anul 2020.
Are lansarea pieței derivatelor de la Bursa de Valori București un orizont de timp prea îndepărtat în anul 2020? Cei de la SIF Transilvania, care împreună cu Asociația Brokerilor au dat un impuls inițiativei de creare a unei contrapărți centrale românești la Adunarea Generală a Acționarilor din primăvară, consideră că răspunsul este „da”, iar măsuri care să permită tranzacționarea instrumentelor financiare complexe ar trebui luate și până atunci.
Iulian Stan, vicepreședinte al SIF Transilvania (SIF3), lansează o propunere în acest sens. „Atât timp cât realizarea unei contrapărți centrale românești este, totuși, o chestiune de durată – trebuie să acceptăm lucrul ăsta – de ce nu lucrăm în paralel la afilierea la o contraparte centrală regională”, a declarat Stan. „Studiile noastre, ale celor de la SIF Transilvania, confirmă că aceasta este calea de realizare mai rapidă a pieței de derivate, și nu alta.”
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București de la începutul acestui an, și-a însușit mandatul primit de la acționari care au aprobat în aprilie disponibilizarea de principiu a sumei de 7 milioane de euro pentru constituirea unei contrapărți locale, iar la începutul lunii septembrie declara în premieră pentru Profit.ro că până la finalul acestui an, va prezenta într-o AGA un proiect concret de realizare a unei contrapărți centrale românești.
„Lucrăm cu autoritățile pentru constituirea acestei propuneri”, afirma atunci Tănase, adăugând că instituția pe care o reprezintă are susținere din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Un mesaj de întărire în acest sens a vine chiar de la președintele reglementatorului pieței, Leonardo Badea: „Este un proiect care ne va aduce mai multă lichiditate, ne va aduce mai mulți investitori, va duce la dezvoltarea piețelor, dar va introduce și complexitate în folosirea instrumentelor financiare.”
Șeful supraveghetorului pieței este conștient că, în acest caz, ASF va avea mai multă treabă, dar totul merge în sensul creșterii în relevanță a pieței bursiere românești. „Ne bucură să avem posibilitatea să fim mai atenți și să supraveghem o piață dezvoltată. Noi, ca autoritate, suntem alături, în limita competențelor legale și susținem ideea unui asemenea proiect necesar pentru dezvoltarea și consolidarea României”, mai spune Badea de la ASF.
Explicația unui „vot de foame”
Răbdarea investitorilor și a comunității de brokeraj este greu încercată de lichiditatea scăzută de la BVB. Dacă anul trecut valoarea medie de tranzacționare pe segmentul acțiuni a fost de 42,95 milioane lei (9,40 milioane euro), aceasta a tins să se reducă în 2018, rulajul mediu zilnic fiind în intervalul ianuarie-august de numai 41,50 milioane lei (9,12 milioane euro).
Existența unei piețe a derivatelor, consideră reprezentanții pieței, este în măsură să majoreze volumele și să scoată din inerție anumite acțiuni. În acest sens, decizia din primăvară luată la inițiativă Asociației Brokerilor și a SIF Transilvania de a precipita demersurile de creare a unei contrapărți centrale a fost caracterizată de un broker experimentat drept „un vot de foame”, o înțelegere a faptului că industria de intermediere nu se mai poate susține la actualele volume de pe bursă.
CITEȘTE ȘI Retailerul online Elefant atrage finanțări de 7,65 milioane lei prin emiterea de obligațiuni. Interesul investitorilor a depășit cu o treime așteptările ofertanțilorAșteptările sunt ridicate, iar Stan de la SIF Transilvania trage linia și vede că la 1 an de la fuziunea BVB cu Bursa axată pe produsele derivate de la Sibiu, Sibex, proiectul promovării instrumentelor financiare complexe încă este departe. „S-a realizat unificarea, s-a realizat un obiectiv, dar nu mai avem piață de derivate”, zice vicepreședintele SIF-ului cu sediul la Brașov.„Scopul fuziunii nu a fost pierderea brumei germenilor de piață de derivate care exista la Sibiu și nu la București.”
Provocarea nouă ar fi aceea ca în paralel cu derularea proiectului de constituire a unei contrapărți centrale românești să fie branșarea la o instituție similară externă deja existentă. Până acum acest lucru, mai puțin costisitor din punctul de vedere al BVB, nu a fost realizat întrucât există temerea că mai multe case de brokeraj nu s-ar califica sub condițiile de capital și lichiditate ale respectivilor operatori. Prin contrast, o contraparte centrală locală ar putea ține cont de caracteristicile pieței de capital românești și ar adecva condițiile astfel încât să fie cât mai mulți participanți și aceștia să aducă în piață cât mai mulți clienți.
Chiar dacă o conectare provizorie la o contraparte centrală nu ar tura la maximul potențial piața derivatelor de la BVB, o inițiere acesteia înainte de anul 2020 ar fi de dorit, urmând ca apoi aceasta să aibă dezvoltarea deplină la conectarea tuturor caselor de brokeraj românești la contrapartea centrală românească. Pornirea înainte de anul 2020 a pieței derivatelor este de dorit, a declarat Stan de a SIF Transilvania pentru Profit.ro.
O astfel de propunere, pentru ca acționarii Bursei să se pronunțe, trebuie să vină în AGA, spune Dragoș Neacșu de la Erste Asset Management, cel mai mare administrator de active din industria fondurilor mutuale. Este de văzut dacă la Adunarea Generală a Acționarilor despre care Tănase de la BVB afirma că va fi convocată până la finalul acestui an pentru a fi prezentat proiectul de contraparte centrală românească, SIF Transilvania va suplimenta convocatorul și cu o propunere în sensul afilierii temporare la o contraparte externă astfel încât tranzacțiile cu instrumente derivate să fie disponibile și înainte de 2020.