International Investment Bank (IIB), fondată în anii ’70 ca un FMI al blocului economic estic CAER, a plasat obligațiuni în valoare de 500 milioane lei, noutatea după cei 5 ani de exerciții periodice la la Bursa de Valori București fiind finanțarea la un cost fix al dobânzii.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Pentru al 5-lea an consecutiv, International Investment Bank (IIB), care recent și-a mutat sediul la Budapesta, de la Moscova, vine pe piața de capital românească în toamnă pentru a obține finanțarea prin emisiuni de obligațiuni, fiind unul dintre cei mai constanți jucători de pe bursa locală. Emitentul a plasat pe 28 octombrie obligațiuni în valoare de 500 milioane lei, denominate în moneda națională a României și având maturitate de 3 ani.
Dobânda este fixă de 3,98%, iar plata se efectuează pe data de 1 noiembrie a fiecărui an. La celelalte 2 emisiuni obligatare în lei ale instituției de credit internaționale care încă sunt listate la BVB, dobânda este variabilă, respectiv indicele de dobândă ROBOR la 3 luni + o marjă care este de 1,40% pentru unul din instrumente și de 1,50% pentru celălalt titlu obligatar.
CITEȘTE ȘI Deși are pețitori americani, Oil Terminal pare în părăsire. Majoritarii nu s-au prezentat la o AGA cu un cvorum de numai 0,03%. Conducerea executivă nu este informată de mișcări strategice care ar fi în pregătireEmisiunea intermediată de BT Capital Partners în consorțiu cu ING Bank ar urma să ajungă la cota BVB în jurul datei de 7 noiembrie. Instituția de credit având un capital de 2 miliarde de euro și active de 1,27 miliarde euro, a fost fondată în anul 1970, când ar fi trebuit să fie echivalentul Fondului Monetar Internațional pentru blocul economic răsăritean CAER.
IIB a fost un emitent constant la BVB, ieșind în fiecare toamnă din anul 2015 încoace cu emisiuni de obligațiuni. International Investment Bank, unde și România este acționar, a obținut finanțare, banii având ca destinație deschiderea unor linii de finanțare către Banca Transilvania și Eximbank, dar și reralizarea de operațiuni de trezorerie cu titluri de stat românești.
Instituția a finanțat, de asemenea, și companii din economia reală, precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte Brașov, MEP Retail, dezvoltatorul Iulius Group și MEP Retail, operatorul lanțului Profi.
International Investment Bank are și o poveste neplăcută pe piața de capital românească, respectiv finanțarea producătorului de cabluri din fibră optică Romcab Târgu Mureș (MCAB), care la începutul anului 2017 și-a cerut insolvența.