Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, cel mai probabil viitorul președinte al Bursei de Valori București

Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, cel mai probabil viitorul președinte al Bursei de Valori București

Radu Hanga ar urma să urce în viitor pe scenă în calitate de președinte BVB

scris 28 oct 2019

Configurarea voturilor pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la BVB programată pentru jumătatea lunii viitoare ar urma să-l dea președinte al Consiliului Bursei pe Radu Hanga, care de 20 de ani își leagă numele de activitatea Grupului Banca Transilvania. Coaliția largă formată acum 2 ani pentru a-l stabili câștigător pe Adrian Tănase în cursa pentru poziția de director general nu mai cunoaște aceeași mobilizare în măsura în care mobilul existent atunci, îndepărtatea polonezului Ludwik Sobolewski, nu mai există spre a funcționa ca factor coagulant. Cea mai mare parte a investitorilor din zona instituțională intenționează însă la acest moment să acorde voturile, aparent fără entuziasm, lui Hanga, numai pentru a împiedica accederea la șefia CA a lui Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor, relevă informații actuale ale Profit.ro.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Apatia de la tranzacționare din acest mijloc de toamnă de la Bursa de Valori București este dublată și de un interes în scădere din partea jucătorilor relevanți din piață pentru alegerile programate la jumătatea lunii viitoare în vederea stabilirii componenței Consiliului de Administrație și a desemnării președintelui operatorului de piață. Lupta ar urma să nu mai fie la fel de acerbă ca altădată, după cum efortul de a găsi un candidat ideal nu a existat cu adevărat.

Urmărește-ne și pe Google News

Poziția va aparține așadar cuiva care și-a dorit-o realmente și a făcut pași în acest sens. Cel mai probabil, având în vedere configurația voturilor din momentul de față, noul președinte al Consiliului Bursei va fi Radu Hanga, cel care se află în prezent în fruntea Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) și deține funcția de consilier al boardului Băncii Transilvania, unde a fost 4 ani director executiv strategie-coordonare grup.

EXCLUSIV SIF Banat-Crișana pregătește terenul pentru un centru comercial în locul fostelor hale Filan din Pantelimon, recent cumpărate de la Immofinanz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Banat-Crișana pregătește terenul pentru un centru comercial în locul fostelor hale Filan din Pantelimon, recent cumpărate de la Immofinanz

Hanga are șanse foarte mari să primească votul decisiv la Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 20 noiembrie, un veritabil cadou la 3 zile după ce va fi împlinit vârsta de 48 de ani. Nu va fi rezultatul unor căutări îndelungi, nici al unui entuziasm. În piață există sentimentul că ar fi o miză mică, dar o mare parte a instituționalilor relevanți locali, cât și cei cu capital străin ar urma să direcționeze voturile pentru cel care de aproximativ 20 de ani își leagă numele de Grupul Banca Transilvania.

Practic, nu se va repeta mobilizarea de acum 2 ani, când în piață s-a creat un consens larg pentru ca la votul din board să fie desemnat ca director general Adrian Tănase, cel care timp de 8 ani s-a aflat la frâiele banilor încredințați de cotizanții fondurilor de pensii administrate de ING și NN.

Atunci, mai întâi în jurul unor companii de brokeraj și a unor SIF-uri, s-a conturat ideea că, după 4 ani de „experiment polonez”, trebuie găsit un șef executiv bun profesionist și care să cunoască realitățile pieței de capital românesc. Ulterior, au marșat pe aceeași variantă Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fonduri de pensii, investitori nerezidenți, case de brokeraj locale. Sentimentul era că mandatul de 4 ani al lui Ludwik Sobolewski se termină în dezastru și neajunsurile respective trebuie înlăturate.

Fără această țintă negativă care exista în 2017, gruparea ce atunci a făcut cărțile nu a mai fost interesată în mod particular de găsirea unui candidat anume pentru o poziție de președinte pe care o percep ca fiind onorifică. Au așteptat să se prezinte candidații, iar la cum arată fotografia la finalul înscrierilor, varianta cu Hanga li se arată la acest moment că se impune de la sine.

Cine sunt contracandidații și de ce ar urma să fie respinși

Primul nume vehiculat în presă a fost cel al lui Ciprian Păltineanu, cu experiență relevantă de bancher, dar, așa cum preciza Profit.ro încă de la începutul acestei luni, era vorba de o pistă falsă, o amintire din inerție după ce acesta a fost contracandidat al lui Tănase pentru poziția de director general, cu 2 ani înainte.

Acesta nu și-a mai depus candidatura, într-un context în care s-a format un consens printre cei apropiați bursei că nu ar fi potrivit. 

Păltineanu a avut în justiție un litigiu cu UniCredit Bank ar fi contat pentru voturi „împotrivă” întrucât, în general, în mediul corporativ, persoanele pe poziții executive care au sau au avut procese cu foștii angajatori sunt percepute ca aducând riscuri similare. Cum și la finalul mandatului lui Sobolewski au fost disensiuni legate de bani, Bursa urmărește să nu ajungă în probleme de acest tip.

Tranzacție: Fondul de investiții ROCA preia acțiuni și la Sinteza Oradea, una dintre cele mai vechi companii cu profil chimic din România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondul de investiții ROCA preia acțiuni și la Sinteza Oradea, una dintre cele mai vechi companii cu profil chimic din România

Dragoș Neacșu, CEO la Erste Asset Management timp de peste un deceniu, și-a depus candidatura, însă, aparent nu are date pentru a câștiga. Este mai degrabă un demers pe cont propriu decât rezultatul unor consultări prealabile. Zona băncii austriece și a BCR nu mai are nici pe departe pachetele de acțiuni de acum 10 ani, când a reușit să-l impună pe Anghel.

Reprezentanții unor entități din acționariatul BVB percep că acesta – dincolo de experiența sa în administrarea activelor financiare, precum și cea de la Ministerul Finanțelor Publice – ar fi fost cvasi-absent la de la majoritatea momentelor decisive pe piață din ultimii 2 ani, precum consultările pentru crearea Contrapărții Centrale. „Nu are nicio șansă”, a declarat pentru Profit.ro cineva care va avea multe voturi de exprimat la AGA din noiembrie. „Nu poți să nu vii cu anii, iar acum să ceri votul...”

Zvonuri din piață potrivit cărora Neacșu ar fi arătat un interes în scădere chiar în ultimul său an de mandat la Erste AM, unde a fost înlocuit la acest mijloc de octombrie de Horia Braun, economistul-șef de la BCR, precum și preocupările sale pentru zona politică îi fac pe majoritatea celor care vin cu voturi să considere că nu reprezintă o soluție de președinte.

Tranzacție: Fonduri din Cehia au ajuns să dețină peste 6% din acțiunile Purcari CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fonduri din Cehia au ajuns să dețină peste 6% din acțiunile Purcari

Cu o imagine de etern candidat, Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor, face eforturi și în acest an, când va avea de partea sa jucători importanți care îl țin în cărți. SIF Transilvania (SIF3) ține să vină în board cu propriul său reprezentant în persoana lui Ștefan Szitas, dar mai are voturi și pentru Paul, recent cooptat în boardul societății cu sediul în Brașov, la insistențele directorului Mihai Fercală. Celalte voturi, Paul ar urma să și le asigure de la Asociația pe care o conduce, de la Finaco Securities, având, de partea sa și societăți de brokeraj mai mici, dintre care Interfinbrok Corporation din Constanța deține un pachet substanțial. Decisiv ar urma să cântărească voturile SIF Oltenia (SIF5) care este foarte probabil să susțină acest candidat.

Mai mult decât probabil, nu va fi suficient. Cea mai mare parte a voturilor ar urma să meargă către Hanga, mai degrabă ca o contrapondere la Dan Paul. Din zona care l-a dat câștigător acum 2 ani pe Tănase percepția față de acesta este negativă, cineva care se implică la BVB, dar mai degrabă "prin intrigi" - cum susțin unii jucători - decât printr-o activitate care să fie relevantă și folositoare pentru piață.

În mod particular, apare ca derizorie activitatea sa în profesia de bază de broker. Finaco Securities, firma deținută de Paul, se clasează în primele 9 luni ale acestui an pe ultimul loc în clasamentul brokerilor, intermediind tranzacții de numai 1,49 milioane lei, abia 0,01% din totalul rulajelor, în timp ce pe întreg anul 2018 transferurile mijlocite au fost pentru echivalentul a numai 1,12 milioane lei, ceea ce a însemnat mai puțin de 25.000 de euro pe lună. „Eu, ca investitor, fac rulaj mai mare pe bursă decât ce tranzacții intermediază prin Finaco domnul Dan Paul”, observa un jucător de la BVB.

Forța băncilor pe o bursă mică. De la BCR, la Banca Transilvania

Hanga are, în contrapondere, de partea sa, un grup financiar mare. „Deja au început să sune telefoanele pentru el”, spune șeful unui instituțional. Victor, investitor individual cu 20 de ani de experiență, vede lucrurile doar de la firul ierbii, dar și-a conturat o imagine. „Au devenit ăștia un cartel în România, Banca Transilvania”, a afirmat acesta într-o discuție cu Profit.ro. „Au cam pus mâna pe putere. Prin intermediul SIF-urilor și tot sunt de departe entitatea cea mai puternică de pe aici. Ăsta este sentimentul pe care îl am eu... Ei fac clar cărțile...”

Restul fondurilor de investiții, probabil, se vor încolona. Pe măsură ce ar urma să devină mai clar că șansele lui Neacșu sunt net mai coborâte, se vor îndrepta către reprezentantul BT, astfel încât voturile să nu se dilueze, iar Dan Paul să iasă învins. „Hanga clar nu e cea mai agreabilă persoană”, spune unul dintre votanții majori din noiembrie. El afirmă, însă, că va vota pentru acesta și, mai mult decât atât, va face demersuri pe lângă alți reprezentanți ai pieței ca să procedeze astfel.

Este de așteptat ca acesta să primească voturi de la SIF Moldova (SIF2) care are dețineri încrucișate cu Banca Transilvania, de la SIF Banat Crișana (SIF1), de la SIF Muntenia (SIF4), fonduri de pensii, fonduri mutuale, BERD ca instituție internațională, investitori instituționali nerezidenți care au facilitat accesul pe piața românească de brokeri majori precum Swiss Capital, WOOD & Co., Raiffeisen Bank sau Concorde Securities.

Câte focuri se vor trage pentru o „apă de ploaie”?

De formație inginer, fiind absolvent în anul 1995 al Facultății de Electrotehnică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Hanga ar urma să câștige „la rece”. Nu va fi mobilizarea care a fost pentru Tănase în 2017. Acum, cei care au venit cu respectiva soluție se gândesc la faptul că ultimul își va putea face treaba de director general și că oricine va fi președinte al Bursei, funcție mai degrabă onorifică atât sub aspectul atribuțiilor, cât și al remunerației. Dacă treaba a mers cu Anghel, pe care îl percep ca fiind foarte slab, își spun, atunci va merge și cu reprezentantul Grupului Banca Transilvania, de departe emitentul cu povestea cea mai mare despre creștere prin finanțare la bursă din piața de capital românească.

Nu este numai retorică. Interesul pentru acumularea unor pachete care să permită concentrarea mai multor voturi este restrâns față de alte etape de la începutul deceniului, iar acest lucru se vede la nivelul cotației. Acțiunile cu simbolul BVB au avut o dinamică destul de slabă, se tranzacționează la repere cu aproximativ 40% sub maximele din 2011, iar în această toamnă cotația s-a lovit de o zonă de rezistență puternică situată între nivelurile de 26-28 lei/acțiune, așa cum se vede pe graficul atașat.

Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, cel mai probabil viitorul președinte al Bursei de Valori București

Dacă va primi votul acționarilor, Hanga ar urma să aibă calea bătătorită la avizare. El a trecut deja în multiple rânduri prin procesele de autorizare ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în calitate de șef al BT Asset Management și de membru în Consiliile de Administrație de la SIF Oltenia și Bursa de Valori București.

Temerile sunt, însă, în piață, unde Hanga a adoptat deseori poziții temătoare, conservatoare, la alibi, ferindu-se să ia decizii clare pentru a nu supăra diverse tabere. Sub acest aspect, mandatul său ar risca să fie în aceeași linie de „apă de ploaie” cum este perceput cel al lui Anghel.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
radu hanga
dragos neacsu
adrian tanase
dan paul