Într-o mișcare de capital anticipată de Profit.ro din februarie, mutări în indicii sintetici ai MSCI determină fonduri de investiții centrate pe piețele de frontieră să redirecționeze bani de pe bursa dinamică a Kuweitului către terțe piețe, din care BVB va fi una din principalele beneficiare. Prima secvență din 5 etape de reajustare a configurației de portofolii pe bursele periferice s-a consumat luna trecută și stă la baza volumelor sporite din ultimele ședințe care i-au avut principali actori pe instituționalii nerezidenți.
Investitorii activi la Bursa de Valori București au revenit cu elan la cumpărare la acest început de decembrie, prima sesiune de tranzacționare a lunii aducând un rulaj de 93,27 milioane lei (23,06 milioane dolari), mai mult decât dublu decât valoriile medii zilnice de tranzacționare ale ultimilor 3 ani. Este doar o continuare a tendinței de sporire a volumelor din ședințele precedente.
Nici lichiditatea crescută și nici mișcarea de apreciere nu este întâmplătoare. Este rezultatul unei activări a investitorilor instituționali nerezidenți într-un context favorabil și pentru bursele dezvoltate cu aprecieri agregate în noiembrie de 10,75% pentru indicele S&P500 de la New York, +15,04% pentru indicele Nikkei 225 de la Tokyo și 15,01% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt.
CITEȘTE ȘI Ultima zi în programul Fidelis - Subscrieri de 555 milioane de euro pe titlurile de stat puse în vânzare de Ministerul Finanțelor. Volumul agregat depășește nivelul mediu al unei tranșe de la FMI de la sfârșitul anilor ’90Dincolo de cuplarea la raliul extern, piața locală consumă și o poveste proprie. România va beneficia de fluxuri de capital dinspre fondurile de investiții axate pe piețele de frontieră în urma operării unor modificări la nivelul indicelui piețelor de frontieră MSCI FM.
Profit.ro a anunțat în premieră, din februarie, acest proces, în contextul în care Kuweitul a obținut promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile Morgan Stanley, iar cele 25,42% din plasamente, cât reprezentau acțiunile kuweitiene în cadrul indicelui, vor fi distribuite către celealte piețe. Procentajul acțiunilor românești din indice va crește la aproximativ 10,26%, de la 8% etapizat în 5 trepte, dispersie avută în vedere de MSCI pentru a nu induce volatilitate în cotații și replieri prea bruște ale fondurilor de investiții.
De la „butoanele” SIF Transilvania (SIF3), Bogdan Ceuca, șef de tranzacționare la societatea cu sediul în Brașov, a luat pulsul primei etape de mutări, de luna trecută. Străinii și-au făcut simțită prezența și în sarcina lor cad volumele importante dintr-o serie de ședințe de la sfârșitul lunii noiembrie, spune acesta într-o discuție cu Profit.ro. Experiența sa de peste 15 ani pe bursa românească, unde a ocupat și poziția de manager de portofoliu la Erste Asset Management, îi spune că impulsul de creștere dat de aceste intrări nu este ceva care să se încheie în câteva zile.
Cotațiile indicative oferite de brokeri în terminalul Bloomberg arată, într-adevăr, prezența la BVB inclusiv a unor intermediari care nu sunt constant activi la București, precum Bank of America Merrill Lynch sau HSBC, ceea ce sugerează inclusiv existența unor fluxuri de capital dinspre SUA.
Cele mai importante 4 acțiuni românești din indicele MSCI – tranzacții de 460 milioane lei în luna noiembrie
Luna trecută, Banca Transilvania (TLV) a adunat schimburi de 185,62 milioane lei, reperul unor transferuri de 7 milioane lei fiind depășit în 10 sesiuni, cu un vârf în 24 noiembrie când rulajul a fost de 21,65 milioane lei în piața reglementată și pe segmentul deal s-au schimbat pachete însumând 2,27 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Bittnet Systems aduce la bursă acțiuni preferențialeBursa românească beneficiază de un dublu suflu pozitiv, pentru că în luna septembrie a fost promovată la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell. Astfel, al 2-lea emitent care a intrat în structura indicelui FTSE All Cap, Romgaz Mediaș (SNG), a cumulat tranzacții de 118,76 milioane lei în noiembrie, cu 2 ședințe deosebite: 24 noiembrie cu o activitate de 11,80 milioane lei și 26 noiembrie când volumele au fost echivalente cu 21,18 milioane lei.
Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) și OMV Petrom (SNP) au adunat fiecare schimburi depășind cu puțin pragul de 78 milioane lei luna trecută cu sesiuni-vârf pe 20 noiembrie (13,95 milioane lei) în primul caz și 24 noiembrie (11,79 milioane lei) în cazul companiei petroliere.
Profit.ro sublinia de la începutul anului că paradoxul ar putea fi ca povestea bursei locale să fie nu atât cea a promovării la statutul de piață emergentă, cât cea a fluxurilor de capital dinspre Kuweit. Următoarele 4 etape în procesul de restructurare a indicelui de frontieră MSCI – companie de evaluare financiară urmărită mult mai intens de industra fondurilor de investiții decât FTSE Russell – ar urma să fie consumate anul viitor, ultima dintre acestea în noiembrie 2021.
România beneficiază de o redistribuire debalansată întrucât țări precum Bangladesh, Liban sau Nigeria nu vor avea modificări în sens pozitiv în structura indicelui.
Cine vine cu banii
Cumpărători la BVB ar urma să devină fondurile închise de tip ETF, care copiază pasiv structura indicilor, precum cel de la Investco, dar și nume mari din industria financiară. Încă din februarie, Profit.ro identifica Schroders ISF Frontier Markets Equity, cu dețineri de aproape 1 miliard de dolari, din care aproximativ 30% expunere pe Kuweit, și BlackRock Fund Advisors - iShares MSCI Frontier 100 ETF.
Datele consultate ale ultimului fond, administrat de cel mai mare investitor la nivel mondial în piețele de equity, indică faptul că în Top 5 dețineri are 3 acțiuni listate pe bursa din Kuweit, respectiv pe titlurile Băncii Naționale din Kuweit (33,56 milioane dolari și 8,22% din activul fondului), pe titlurile Ahli United Bank (25,23 milioane dolari și 6,18% din activ) și pe titlurile Kuweit Finance House (15,75 milioane dolari și 3,86% din activ).
Banca Transilvania, reprezentând a 6-a expunere a fondului BlackRock pentru piețe de frontieră, ar urma să fie al 2-lea mare beneficiar al redistribuirii sumelor care vor pleca din Golful Persic. Cea mai importantă instituție de credit din România are o investiție de 14,12 milioane dolari din partea americanilor, reprezentând 3,46% din activ. Emitentul avea deja, la ultimul preț de închidere de 2,2100 lei/acțiune, o capitalizare bursieră de 12,68 miliarde lei (3,13 mliarde dolari)
Celelalte expuneri ale ETF-ului BlackRock pe piața românească sunt OMV Petrom (5,95 milioane dolari și 1,46% din activ), BRD (4,06 milioane dolari și 0,99% din activ), Electrica (2,55 milioane dolari și 0,62% din activ), Transgaz (1,99 milioane dolari și 0,49% din activ) și Transelectrica, ultima doar cu o deținere reziduală, mai mică de 40.000 de dolari.