Oferta JT Grup Oil – în ziua decisivă. Care discount?

Oferta JT Grup Oil – în ziua decisivă. Care discount?

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 iun 2024

Operațiunea de piață inițiată de JT Grup Oil a strâns subscrieri pentru aproape 30% din acțiunile puse în vânzare și este la ultima zi în care acțiunile mai pot fi dobândite la prețul de 5,46 lei/acțiune. Maniera de cotare din următoarele ore urmează să fie definitorie pentru mersul în ansamblu al ofertei. Investitorii și-au făcut calculul pentru indicatorul PER de 40.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Venită pe un suflu pozitiv imprimat de oferta publică în valoare de 695,07 milioane lei (139,69 milioane euro) derulată de premier Energy (PE), compania JT Grup Oil (JTG), a lansat, de asemenea, un exercițiu primar pe bursa românească-. Aceasta se află într-un moment al adevărului în ceea ce privește interesul investitorilor.

Operațiunea de piață inițiată de compania axată pe transportul carburanților a ajuns în ultima zi în care investitorii pot cota la prețul de 5,46 lei/acțiune, promovat la un discount de 16% în primele 5 zile lucrătoare ale ofertei, față de prețul de 6,50 lei/acțiune desemnat a fi prețul ofertei. Este o etapă care ar trebui să catalizeze majoritatea opțiunilor rămase după ce în primele 4 zile în sistemul BVB s-au cumulat peste 1.700 de ordine pentru achiziția unui număr de 2,97 milioane titluri, echivalentul a 29,70% din pachetul pus în vânzare, opțiuni cu valoare agregată de 19,30 milioane lei (3,88 milioane euro).

CEO: Ritmul de scădere a producției OMV Petrom va accelera CITEȘTE ȘI CEO: Ritmul de scădere a producției OMV Petrom va accelera

În general, pentru o ofertă publică, momentele de aglomerare a ordinelor sunt cele ale ultimei zi în care este valabil un discount și orele de final ale operațiunii de piață. Orerta JT Group Oil are, însă, o particularitate: promovată la cota pieței AeRO, nu are tranșă dedicată investitorilor instituționali pe care să se formeze un preț. Deci singurul criteriu al prețului „cu discount” este cel al subscrierii din primele zile ale ofertei și nu un stimulent al investitorilor de retail față de o cotare prețuită de fondurile de investiții și unde, de regulă, se realiza 80% din tranzacție.

A fi sau a nu fi cu discount

Așadar, dacă, dimpotrivă, peste 90% din valoarea subscrierilor se strânge în primele zile ale ofertei și către finalul acesteia ordinele se adună doar sporadic, atunci prețul de 5,46 lei/acțiune este cel la care se face majoritatea alocărilor și, de facto, acesta este prețul ofertei. În acest caz, 6,50 lei/acțiune este o ancoră în nimic și discountul de 16% este aplicabil la un preț care, de fapt, nu se realizează în piață.

De ce este important: Intrarea investitorilor de retail la prețul cu discount din primele 5 zile ale ofertelor publice a fost stimulată în istoria trecută a listărilor, de perspectiva unei arbitrajări printr-o vânzăre la un preț superior (cel al ofertei) – cotare validată de instituționali – în contextul în care nivelul suprasubscrierii indica faptul că investitorii nu și-au atins ținta de deținere în cadrul exercițiului primar.

DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei

În cazul ofertei de la JT Grup Oil, argumentul discountului față de o evaluare certificată de investitorii instituționali și cel al unei potențiale cereri din partea fondurilor de investiții nu va exista. De aici ar fi de urmărit dacă ordinele vor fi suficient de puternice în cursul zilei de astăzi pentru a păstra, cel puțin, sentimentul bun dat de suprasubscriere.

În cazul unei cereri firave în ultima zi în care alocările pot fi obținute la prețul de 5,46 lei/acțiune, aceasta ar crea un impas la nivelul întregii operațiuni de piață pentru că atunci argumentul câștigului pe termen scurt – valabil în alte oferte – ar dispărea. O relativă plafonare a interesului după ce în piață mai rămâne disponibilitatea unor achiziții doar la prețul de 6,50 lei/acțiune, pare a fi fost luată în calcul de emitent și de intermediarul Interdealer Capital Invest care în prospect au prins posibilitatea închiderii anticipate a operațiunii de piață.

DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer – afaceri în scădere la T1, pe fondul ajustării cu un sfert a prețului laptelui CITEȘTE ȘI DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer – afaceri în scădere la T1, pe fondul ajustării cu un sfert a prețului laptelui

Aceasta apare ca o posibilitate atât în cazul în care interesul de astăzi va fi unul consistent și va rezulta implicit în suprasubscriere, cât și în cazul unei cereri scăzute. Aceasta ar da un sentiment slab legat de ofertă și, cu posibilitatea revocării ordinelor, ar putea conduce chiar și la o disipare a volumelor strânse pe punctul maxim de cotare.

La ce multiplii de evaluare vine compania

Dacă argumentele pentru speculația pe termen scurt sunt sub semnul îndoielii prin însăși absența tranșei instituționalilor, mai rămân motivațiile de ordin fundamental pentru o companie care a înaintat în memorandumul de listare perspectiva unui cicul de 3 ani de creșteri susținute.

În rândul investitorilor cu care a purtat discuții Profit.ro a apărut repetat calculul pentru un indicator PER de 40, care ar face ca societatea să fie una scumpă, mult peste nivelurile obișnuite ale acestui multiplu pentru emitenții de la BVB.

Explozie de 8 ori a profitului net pentru BENTO CITEȘTE ȘI Explozie de 8 ori a profitului net pentru BENTO

Societatea, care a obținut anul trecut o cifră de afaceri netă de 224,44 milioane lei îi are ca acționari inițiali pe Jean-Paul Tucan, cu o deținere de 22,50 milioane titluri (90% din totalul acțiunilor), și pe Bogdan Florin Aldea, cu restul participației de 2,50 milioane titluri (10% din drepturile de vot). Dacă acestea adăugăm cele 10,00 milioane de acțiuni puse în vânzare în urma unei operațiuni de majorare de capital, aceasta ar rezulta într-un număr total de 35,00 milioane de acțiuni, în cazul unei subscrieri integrale.

Compania ar avea astfel o valoare de 227,50 milioane lei (45,71 milioane euro), dacă reperul luat în calcul este prețul de 6,50 lei/acțiune. În acest caz, raportat la rezultatul net de 5,73 milioane lei din anul 2023, indicatorul PER, ce raportează prețul de piață la câștigul companiei, ar fi de 39,70. Acesta ar fi, însă, de 33,35 în cazul mai probabil în care prețul de facto al ofertei va fi cel de 5,46 lei/acțiune.

Repere de comparație pe bursă

Cum stau lucrurile prin prisma PER-ului viitor? Pentru anul în curs, compania bugetează un profit net de 11,75 milioane lei, dublu față de exercițiul financiar anterior. În acest caz, indicatorul PER viitor ar fi de 19,36 la o închidere la prețul de 6,50 lei/acțiune și de 16,26 la cel de 5,46 lei/acțiune.

Este mult? Este puțin? Investitorii se pot uita la elemente de comparație. Simtel Team (SMTL), compania cu cel mai mare procentaj în structura indicelui BET-AeRO, are la ultimul preț de închidere o capitalizarea bursieră de 444,87 milioane lei (89,39 milioane euro). Contrapusă rezultatului net de 27,65 milioane lei, aceasta se traduce printr-un PER de 16,09 pentru o companie cu activitate inclusiv în domeniul dinamic al montării centralelor fotovoltaice și care, de asemenea, spune că nu și-a consumat povestea de creștere.

Romgaz, nevoită să se împrumute pentru investiții mai mult decât anticipa CITEȘTE ȘI Romgaz, nevoită să se împrumute pentru investiții mai mult decât anticipa

Conpet Ploiești (COTE), transportatorul național de țiței prin conducte unde statul român este acționar cu o participație de 58,71% prin Ministerul Energiei, are la ultimul preț de la cota pieței reglementate a BVB de 88,20 lei/acțiune, o capitalizare bursieră de 763,59 (153,43 milioane euro). La rezultatul net de 61,61 milioane lei, indicatorul PER la care se tranzacționează această companie este de 12,39.

Ce se întâmplă cu prețuirea JT Grup Oil dacă împingem PER-ul viitor mai departe în timp, la ultimul reper din bugetarea multianuală, respectiv anul 2026 ? Aici compania anticipează că ar urma să ajungă la venituri din exploatare de 1,23 miliarde lei și un profit net de 52,09 milioane. Aceasta ar însemna că investitorii care cotează la prețul de 6,50 lei/acțiune ar avea compania la un PER viitor al anului 2026 de 4,36 și acest multiplu ar fi chiar și mai bun, de 4,36 pentru cine va fi subscris la prețul de 5,46 lei/acțiune până la finalul acestei zile.

Fort ajunge la cota bursei ca o companie cu capitalizare de 10 milioane euro. Planuri de expansiune în Marea Britanie, Olanda și Asia de Sud-Est CITEȘTE ȘI Fort ajunge la cota bursei ca o companie cu capitalizare de 10 milioane euro. Planuri de expansiune în Marea Britanie, Olanda și Asia de Sud-Est

Sunt indicatori atractivi pentru cine vrea să cumpere creșterea chiar din oferta, cu condiția ca piața să aibă încredere în estimările companiei. Spre exemplu, în cazul Premier Energy, oferta a fost promovată la un PER de 6, și piața a asigurat susținerea la cumpărare, deși investitori instituționali au luat în calcul că PER-ul viitor ar putea urca la 10, dar acesta încă ar da companiei o evaluare decentă.

Pentru JT Grup Oil, investitorii cu care Profit.ro a purtat discuții au avut o abordare mult mai prudentă, după cum aveau un scepticism și față de prețul de 7,38 lei/acțiune rezultat din evaluare. Trimiterea la estimările excesiv optimiste față de profiturile viitoare ale Air Claim (CLAIM) din anul listării 2021 a fost făcută de mai multe ori.

Cel mai mare manager independent de investiții din Croația a lansat al treilea ETF disponibil pentru tranzacționare la Bursa de Valori București și primul ETF străin CITEȘTE ȘI Cel mai mare manager independent de investiții din Croația a lansat al treilea ETF disponibil pentru tranzacționare la Bursa de Valori București și primul ETF străin

JT Grup Oil are o etapă a adevărului în următoarele zile, cu un punct de cumpănă în aceste ultime ore în care investitorii pot dobândi titlurile la prețul de 5,46 lei/acțiune, nivel la care compania ar fi tranzacționată la un nivel de aproape 10 ori câștigul pretaxare EBITDA estimat pentru anul în curs la 19,89 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
jt grup oil
premier energy
bursa
bvb