Ce orizont au acțiunile operatorului de piață BVB

Ce orizont au acțiunile operatorului de piață BVB
scris 7 sep 2016

Înjumătățirea profitului net al Bursei de Valori București în anul 2015 față de 2014 confirmă trendul descendent al acțiunilor operatorului de piață conturat acum un an. Rulajele ar putea fi mai bune în al doilea semestru, dar până la revenirea rezultatelor financiare la nivelul de acum 2 ani este mai probabilă tranzacționarea acțiunilor BVB între prețurile de 20 lei pe unitate și 30 de lei pe unitate, spune Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest.

Titlurile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB) au subperformat întregii piețe în 2016, date fiind rezultatele financiare slabe de anul trecut, iar volumele de tranzacționare la primul semestru nu sunt încurajatoare pentru o ameliorare considerabilă a profitabilității în actualul exercițiu financiar. Sunt elemente care îl pun în gardă pe Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, că trendul descendent conturat de anul trecut este încă în picioare. El vede un prag de rezistență important la 28 lei/acțiune, bine delimitat de graficul săptămânal pe care l-a trimis Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Reperul respectiv este echivalent cu ultimul minim din toamna anului 2014, înainte de avansul spre zona de 40 lei/acțiune, dar și cu maximul la care s-a oprit ultima reacție pozitivă din primăvara acestui an. Tot acolo se află și retragerea Fibonacci de 38,2% a înregului impuls descendent din ultimul an și jumătate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ce orizont au acțiunile operatorului de piață BVB

Acțiunea BVB a dezamăgit subperformând întregii piețe. Cotația de 25,80 lei/acțiune a închiderii ședinței de tranzacționare de ieri se află cu 4,44% mai jos decât ultimul preț din 2015, de 27,00 lei/acțiune. Prin contrast, indicele BET a reușit să recupereze picajul din ianuarie-februarie abia săptămâna trecută. „Dacă am privi lucrurile și prin prisma dividendelor aferente anului 2015, acțiunile BVB se află undeva la mijloc cu un randament al dividendului de aproximativ 4%, față de media companiilor din indicele BET cu o valoare de 8%”, mai punctează Șerdean.

Simbolul BVB a avut propria poveste de revenire în ultimele săptămâni. Cotația a ricoșat puternic din minimul local de 20,60 lei/acțiune consemnat intraday în sesiunea din 24 iunie, pentru un avans preț de 25%. Până la trecerea peste pragul de rezistență de 28 lei/acțiune, trendul descendent început în ianuarie 2015 de la nivelul de 40 lei/acțiune rămâne în picioare.

Bursa de Valori București și-a înjumătățit profitul net semestrial la 1,56 milioane lei CITEȘTE ȘI Bursa de Valori București și-a înjumătățit profitul net semestrial la 1,56 milioane lei

Tendința negativă a cotației acțiunilor BVB este explicabilă. „Injumătățirea profitului în 2015 față de 2014 a BVB a dus și la o înjumătățire a prețului acțiunilor de la 40 lei la 20 lei”, spune Șerdean. Rulajul din primul semestru de pe bursa românească nu este de natuă să ne încurajeze că rezultatele vor fi mai bune în exercițiul financiar din 2016. Rulajul mediu zilnic în primele 6 luni ale anului a fost de 29,4 milioane lei, în scădere cu 9% comparativ cu 32,4 milioane lei în perioada similară a anului, mai spune brokerul de la IFB Finwest.

Este o diminuare a volumelor pe care raportul lunar al operatorului de piață publicat luni îl confirmă și până în august. Astfel, în primele 8 luni din 2016 valoarea totală tranzacționată pe instrumente financiare listate la BVB a fost de 5,69 miliarde lei (1,26 miliarde euro), cu 8,81% mai redusă decât cea de 6,24 miliarde lei (1,40 miliarde euro) din intervalul ianuarie – august 2015.

Care ar fi motivele de optimism

În ansamblu, pentru semestrul 2, Șerdean are așteptări pozitive, încasările din comisioane ale Bursei urmând să se majoreze având în vedere cele 2 operațiuni de piață de răscumpărări de acțiuni derulate de Fondul Proprietatea (FP) și SIF Banat Crișana (SIF1), dar și oferta publică de preluare voluntară inițiată de grupul francez Lactalis la Albalact (ALBZ).

„Începerea efectivă a vânzărilor în lipsă ar putea contribui semnificativ la creșterea rulajelor pe BVB”, mai spune Șerdean. El însuși cooptat în programele educaționale ale Bursei, crede că acestea au potențialul de a mări baza de investitori activi pe un termen mai extins în rândul persoanelor fizice: „Este un început și este clar că rezultatele vor începe să apară în timp, dar Bursa nu este singura care trebuie sa deruleze aceste programe; ele trebuie susținute și de către societățile de brokeraj care intră direct în contact cu investitorii.”

FTSE Russell: Doar lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă CITEȘTE ȘI FTSE Russell: Doar lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă

Un ajutor pentru bursă vine din politica monetară a dobânzilor mici. Mulți dintre cei care dispun de economii vor fi tot mai tentați de investițiile pe piața de capital în căutarea unor randamente mai ridicate. „Faptul că oferta de vânzare de titluri de stat listate la bursă în valoare de 100 milioane lei a fost suprasubscrisă de 7 ori arată clar că nivelul actual al dobânzilor îi nemulțumește pe deponenți, dar lipsa de interes a acestora în achiziționarea de acțiuni cu randament de 8% poate fi pusă în mare măsura (dar nu în totalitate) și pe lipsa educației financiare”, zice Șerdean.

Cumpără la 20 lei/acțiune și vinde la 30 lei/acțiune!, tranzacția recomandabilă până la confirmarea încheierii trendului descendent

Interlocutorul nostru rămâne, însă ancorat în realitatea imediată: „Din punct de vedere al analizei tehnice, revenirea cotației de la 20 lei la 26 de lei o putem considera momentan o reacție într-un trend descendent.” Întreruperea acestuia este puțin probabilă până când BVB nu se va apropia la performanța din anul 2014.

Până atunci, valorile în jurul a 20 lei/acțiune pot fi considerate minime, iar cele din zona de 30 lei/acțiune de maxime, repere pentru operațiunile de vânzare și cumpărare. Cu un orizont de timp mai lung, acumularea poate aduce recompense. „Ținând cont de dimensiunea bursei românești comparativ cu alți operatori din zonă, de structura acționariatului precum și de politica de distribuire a dividendelor, achiziția acestor titluri poate fi una inspirată”, a conchis Șerdean.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
ifb finwest
ovidiu serdean
bursa