ASF ar fi bine să se desființeze, spune chiar un vicepreședinte al Autorității

ASF ar fi bine să se desființeze, spune chiar un vicepreședinte al Autorității
scris 17 sep 2016

Vicepreședintele ASF Mircea Ursache spune că și în România entitățile de supraveghere ale piețelor financiare nebancare ar trebui separate după model european. „Dacă la nivel european există 3 entități, nu văd de ce noi am creat acest melanj.”

Paradox. În plin scandal legat de polițele RCA, de credibilitate zdruncinată a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), desființarea instituției este cerută din interiorul ei.

Urmărește-ne și pe Google News

Vicepreședintele ASF Mircea Ursache se întreabă chiar de ce supraveghetorii a 3 piețe foarte diferite au fost comasați într-o singură autoritate. „Nu am înțeles de ce noi am inventat și am înființat această entitate în 3”, a declarat șeful sectorului de piețe de capital din ASF.

Este o declarație care survine la numai o zi după ce președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, cerea același lucru, spunând că, în cadrul ASF, solicitările făcute de reprezentanții pieței de capital sunt soluționate mult mai greu decât o făcea înainte Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), integrată în ASF. Astfel, ar fi mai bine ca ASF să se desființeze, era concluzia lui Paul.

Obiecția lui Ursache este legată chiar de arhitectura cadrului instituțional de reglementare și de supraveghere al UE. Pentru piața bancară există Autoritatea Bancară Europeană (EBA), pentru piețele de capital există ESMA, iar pentru segmentul asigurărilor este EIOPA. „Dacă la nivel european există 3 entități, nu văd de ce noi am creat acest melanj și iată că efectele de contagiune se văd”, a afirmat Ursache făcând referire la impactul reputațional inclusiv pe segmentul pieței de capital pentru disfuncțiuni în suoraveghere sectorului mai vizibil al asigurărilor.

Fondurile închise de la BVB, profituri cumulate de 1,11 miliarde lei în primele 8 luni CITEȘTE ȘI Fondurile închise de la BVB, profituri cumulate de 1,11 miliarde lei în primele 8 luni

Declarația lui Ursache urmează unei alte afirmații tranșante făcută cu o zi înainte la un alt eveniment și în care spunea că vinovații de problema RCA se află chiar în interiorul ASF. „Au fost erori manageriale la nivelul conducerii ASF și a sectorului de asigurări”, a afirmat Ursache care spunea că răspunderea trebuie atarsă individual, aceasta nefiind una colectivă.

Acum, vicepreședintele Autorității a reluat această idee spunând că „este o diferență uriașă” între asigurări – fenomen de masă ca și învățământul sau sănătatea – cu 7 milioane de oameni implicați și piața de capital unde sunt investitori dedicați.

„Sunt adeptul ideii că e bine să ai un singur stăpân la nivel european și să lucreze fiecare pe fâșia lui”, a conchis Ursache.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
mircea ursache
dan paul
asigurari
eba
esma
eiopa