Ludwik Sobolewski (BVB): Investitorii instituționali străini vor emitenți cu rulaje zilnice de cel puțin un milion de euro

Ludwik Sobolewski (BVB): Investitorii instituționali străini vor emitenți cu rulaje zilnice de cel puțin un milion de euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mar 2016

Directorul general al Bursei de Valori București spune că marii investitori străini nu iau în calcul contruirea unor poziții mai mari de 20 milioane euro pe piața românească fără o lichiditate mai bună a pieței.

"Lichiditate, lichiditate, lichiditate", aceasta este ceea ce cer investitorii instituționali nerezidenți, afirmă și Tibor Pandi, CEO Citi România. Faptul că investitorilor mari le trebuie lichiditatea a 7-8 zile de tranzacționare pentru a ieși dintr-o poziție reprezintă un impediment pentru care aceștia nu-și construiesc poziții pe bursa românească, a declarat acesta în cadrul evenimentului New Market organizat de publicația Wall-Street.ro.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București a dat și o dimensiune minimă pe care investitorii o au în vedere. Este vorba despre un rulaj zilnic de un milion de euro pe câțiva emitenți care reprezintă nivelul "minim minimorum" de la care fondurile de investiții mari să ia o poziție mai mare de 20 milioane de euro în piața de capital românească.

În prezent, numai două companii îndeplinesc acest criteriu, iar una dintre ele este fond, ceea ce unii investitori nu au în vedere ca plasament. Soluția de întrevăzut este aceea de a mări capitalizarea bursieră prin două metode: intrarea de noi companii la cota bursei și majorarea free-float-ul companiilor deja listate.

"Statul are un rol de jucat", spune Pandi amintind că existența acestor companii cu capitalizare și acționariat dispersat într-o masă critică este criteriu pentru promovarea pieței de capital românești la categorie piețelor emergente - de la stadiul actual de piață de frontieră - conform clasificărilor Morgan Stanley.

Urmărește-ne și pe Google News
Anghel, BVB: Hidroelectrica ar putea fi cea mai mare listare din istoria pieței de capital din România CITEȘTE ȘI Anghel, BVB: Hidroelectrica ar putea fi cea mai mare listare din istoria pieței de capital din România

Numai două exerciții de piață respectiv ofertele publice derulate la Romgaz Mediaș (SNG) și Electrica (EL), au depășit în ultimii cinci ani media exercițiilor de piață regionale, unde există o preocupare pentru a aduce pe piață pachete de cel puțin 100-300 milioane euro, a mai spus Pandi.

Reprezentantul de la Citi nu vede un impendiment pentru dezvoltarea pieței în listările duale. În 2-3 ani, lichiditatea tinde să se întoarcă pe piața locală, însă ușa trebuie lăsată deschisă pentru emitenți pentru a se lista secundar și pe alte burse.

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwik sobolewski
bvb
tibor pandi
citi
bursa
listare
romgaz
electrica