Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos

Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 feb 2016

Indicele BET s-a menținut deasupra nivelului de suport de 6.100 puncte și nu este exclusă o reacție pozitivă, însă elemente de ordin tehnic indică o probabilitate mare pentru continuarea parcursului descendent. Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest, semnalează o formațiune grafică ce are ca obiectiv atingerea reperului de 5.700 puncte pe indicele BET, cu peste 10% mai jos decât nivelurile actuale.

Bursa de la București a căzut cu 10% de la începutul anului, iar brokerii și investitorii își mărturisesc deschis neliniștile legate de volatilitatea piețelor financiare internaționale și perspectiva unei crize pornite din China. Nu este numai ceva declarativ. Maniera de tranzacționare ne spune deopotrivă că piața vede cotațiile mai jos.

Cât de jos? Cu alte 10% sub nivelurile actuale, în zona unui suport de 5.700 de puncte, dat de maximul local al anului 2013. Este nivelul pe care îl are în vedere Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, urmărind criterii de ordin tehnic.

Tot graficele l-au pus în gardă pe acesta și la finele anului trecut că trendul ascendent pe indicele BET conturat în anii 2012-2015 este "obosit". El avertiza în decembrie pentru Profit.ro că probabilitatea mai mare este pentru scăderi și tot atunci indica drept principal reper de regrupare a cumpărătorilor nivelul de 6.100 de puncte, echivalent cu maximele relative din anii 2005, 2010, 2011 și ultima testare de la începutul anului, înainte de accelerarea urcării cotațiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Cât de \ CITEȘTE ȘI Cât de "obosit" e trendul ascendent pe indicele BET?

Graficul săptămânal trimis vineri pe adresa redacției de brokerul de la IFB Finwest indică faptul că indicele a ricoșat foarte bine peste valoarea de 6.100 de puncte, unde două lumânări consecutive de tip "ciocan" (hammer") au umbre inferioare care vin exact din acea zonă. La sfârșitul lunii trecute, indicele a coborât sub acel reper de unde a întors cu putere. Șerdean afirmă că este vorba de o zonă de suport mai degrabă decât de un nivel anume și că vederea apropierii nivelului de 6.000 de puncte a adus la cumpărare investitori. "Trecutul spune ca BET reacționează la valori fixe (6.000, 7.000 etc.)", adaugă el.

Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos

Este contextul în care nu exclude o mișcare de reacție (apreciere) în acest trend descendent, confirmat de secvența cu maxime și minime din ce în ce mai coborâte pe oscilatorul RSI (Relative Strength Index) al graficului atașat.

Săptămâna trecută indicele BET a urcat cu 1,78%, ceea ce arată că sunt investitori care ar dori un rally. "Evoluția indicelui BET în această săptâmană a fost una pozitivă marcată de o lumânare verde, nu foarte mare, dar verde", afirmă Șerdean, fondator în urmă cu 10 ani al primului club al investitorilor de portofoliu din România. Acesta este contextul în care piața poate urca până în zona de 6.500 de puncte pe indicele BET.

Cum calculăm potențialul scăderii

Pe termen mediu, lucrurile stau altfel. Tendința descendentă pare conturată tehnic și dă indicelui perspective să coboare sub pragul psihologic de 6.000 de puncte. Pe graficul atașat, desenat de brokerul de la Deva, se observă o formațiune de tip "head & shoulders", confirmată prin spargerea în sens negativ de la începutul acestui an. Respectiva formațiune dă un obiectiv de preț de 5.700 de puncte pe indicele BET, egal cu distanța dintre cap și "linia gâtului" ("neckline"), calculată din punctul de rupere de 6.700-6.800 puncte.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
ovidiu serdean
ifb finwest
criza
at
analiza tehnica