SIF Banat Crișana, SIF Muntenia și Certinvest au obținut în AGA îndepărtarea lui Tudor Ciurezu și a apropiaților lui, însă nu au obținut și voturi pentru atragerea răspunderii administratorilor, acționarii arătând clemență față de cel care de peste un sfert de veac își leagă numele de activitatea SIF-ului și care a construit cel mai lichid portofoliu dintre societățile de la această categorie. Cristian Bușu preia șefia executivă, iar peste 2 săptămâni se vor ține alegeri pentru componența noului Consiliu de Administrație.
20.00 AGA închide la nivel corporativ o luptă care își are sâmburele în încasarea pe bilanțul SIF Oltenia a 140 milioane euro din vânzarea către Erste a participației de 6,29% din BCR. Chiar și câștigătorii nu exclud, însă, atacuri în justiție. Votul de astăzi confirmă conturarea unei majorități în jurul SIF Banat Crișana care a reieșit la un vot pentru modificarea de Act Constitutiv din primăvara anulu trecut, dar care nu s-a mai putut exprima într-un vot decisiv deschis, în condițiile în care conducerea revocată astăzi a folosit tertipuri procedurale. Reprezentanții SIF-urilor contestatare și a Certinvest erau conștienți de forța voturilor lor și de aceea nu au mai folosit AGA pentru dezbateri pe argumente. Șenila votului și-a spus cuvântul, iar cei din spatele lui cred că prelungirea discuțiilor doar "i-ar fi dat apă la moară lui Ciurezu și ar fi prelungit AGA în miez de noapte".
19.50 Pierzătorul Ciurezu a refuzat să facă unele comentarii suplimentare la solicitarea Profit.ro, spunând că este sub imperiul momentului. El consideră că întreaga decizie de îndepărtare a managementului cade în sarcina grupului format în jurul SIF Banat Crișana, având în vedere structura de vot.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
19.41 Pentru Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat Crișana, cel care a inițiat demersurile pentru debarcarea lui Ciurezu încă de acum un an și jumătate, votul grăiește de la sine. În cea mai mare prezență de la o AGA SIF Oltenia, 70% din acționari au votat în favoarea deciziilor de revocare, ceea ce arată că "încrederea în managementul de până în acest moment nu a existat". Aceștia nu au aprobat nici descărcarea de gestiune a conducerii. Drăgoi nu poate trece peste faptul că în primăvară i s-a împiedicat accesul la AGA alături de alți acționari și spune despre Ciurezu că "iese pe ușa din dos a SIF5 cu o imagine pătată de 2 ani de abuzuri continue și cu sfidare la adresa acționarilor și a autorității, mai ales a reglementatorului."
19.23 O problemă rămasă într-o zonă de neclaritate este cea a dividendelor. AGA a invalidat distribuția din acest an, însă cea mai mare parte a acționarilor, inclusiv cei care au contestat, au încasat sumele aferente repartizării de câștig pe anul fiscal 2019.
19.15 Conform Actului Constitutiv, șeful executiv adjunct preia conducerea efectivă, încetarea de mandat a lui Ciurezu fiind imediată. Cristian Bușu va exercita atribuțiile pe termen scurt. El a declarat pentru Profit.ro că nu vede impedimente pentru societate și va coordona parcursul pentru reintare în normalitate. Aceasta include înregistrarea la Registrul Oficiului Comerțului pentru Monitorul Oficial și prezidarea AGOA din 29 octombrie unde urmează să fie aleasă componența noului Consiliu de Administrație cu un mandat de 4 ani.
16.53 „Societatea din acest moment nu mai are conducere superioară; nu mai are Consiliu de Administrație”, ia act Tudor Ciurezu, care a declarat închise lucrările AGA. "Închei cu credința în Dumnezeu că societății îi va merge mai bine fără acest Consiliu de Administrație și fără această conducere."
16.47 Acționarii SIF Oltenia votează pentru încetarea mandatului de director general al lui Tudor Ciurezu, cu 170,19 milioane voturi, reprezentând 68,08% din totalul voturilor exprimate. 57,33 milioane de voturi, echivalent cu 22,93% din totalul voturilor au fost împotriva acestei hotătâri, în timp ce restul au fost abțineri sau voturi fără opțiune. În proporții apropiate, acționarii au votat și pentru revocarea din pozițiile de administratori ale lui Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian. Totuși, contestatarii nu au obținut voturile necesare pentru atragerea răspunderii acestora, peste 48% din voturi fiind abțineri.
16.40 Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru anul în curs prezentat de board și strategia investițională au fost respinse cu 172,53 milioane de voturi "împotrivă" reprezentând 69,26%din totalul opțiunilor exprimate.
18.32 Acționarii SIF Oltenia pun ordine în lucruri și anulează decizii ale celor 2 AGA concurente din primăvară. Este votul care este de natură să pună capăt litigiilor în justiție unde cele 2 părți s-au atacat reciproc. Deciziile Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de bilanț ținută în sediu sub președinția lui Ciurezu au fost revocate cu 172,37 milioane voturi "pentru". reprezentând 68,95% din totalul acestora, în timp ce "împotrivă", deci pentru menținerea hotătâtilor au fost exprimate 77,07 milioane voturi, echivalent cu 30,83% din totalul drepurilor de vot. 0,21% din opțiuni au fost abțineri. Hotărârile AGA "de pe caldarâm" a contestatarilor, prezidată de vicepreședintele Cristian Bușu, a fost invalidată cu peste 92% din voturi.
17.15 Aproape simptomatic pentru o preluare de putere, serviciile de catering către participanții la AGA sunt asigurate de cei de la SIF Banat Crișana, care aduc mâncare de la fast-food, dar și produse de la o cofetărie, și nu de către emitentul organizator SIF Oltenia. Numărătoarea voturilor se prelungește.
16.29 Directorul general al Flaros București, Liviu Ungureanu, din tabăra lui Ciurezu, întreabă retoric dacă mai este un dubiu că cei de la SIF Banat Crișana, unde președinte este fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi, vor avea câștig de cauză. Raportul de forțe la voturile care sunt în curs de numărare ar urma să fie decisiv pentru impunerea solicitărilor contestatarilor. Ungureanu exprimase în dezbaterile AGA nedumerire despre ce se va întâmpla în următoarele 2 săptămâni dacă se va vota pentru revocări și dacă nu va fi un vid în conducere. "Prețul se duce în cap! Spuneți-ne unde vreți să duceți această companie!"
15.44 Tudor Ciurezu reclamă intervenții părtinitoare în favoarea SIF Banat Crișana ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care față de SIF Oltenia "exercită o presiune continuă, puternică și abuzivă pe calea unor amenzi colosale".
15.22 Contestatarii de la SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au impus pe ordinea de zi un punct pentru atragerea răspunderii a 4 administratori, inclusiv a lui Ciurezu, pentru contractarea unui împrumut pe termen scurt de la Banca Transilvania în vederea acordării de dividende. Ciurezu contestă baza acestei solicitări spunând că el împreună cu Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian au acționat cu "bună-credință și maximă responsabilitate" și că acest credit a fost accesat pentru a respecta voința acționarilor care au votat în aprilie o dată a plății dividendelor pentru care nu s-au strâns disponibilitățile bănești în condițiile anulării sau amânării repartizării de cash de către băncile din portofoliul SIF.
Costul total al împrumutului accesat pe 29 iunie și achitat pe 20 august, după 53 de zile, este de aproximativ 198.000 de lei. Astfel, a fost evitată valorificarea prin vânzarea unor active din portofoliu sub presiunea tiimpului care ar fi avut efect negativ asupra performanței pe termen lung a societății. Cererea de atragere a răspunderii reprezintă, în opinia celui care de aproximativ un sfert de veac își leagă numele de activitatea SIF-ului, un act de "hărțuire, discriminare și intimidare" a administratorilor, care are ca efect paralizarea conducerii.
15.00 La 5 ore de la începerea lucrărilor, AGA nu a ajuns la punctul 1 de pe ordinea de zi. Unii acționari nu exclud să se prelungească până la ora 23.00 sau chiar în noapte. Secretarul de ședință Marcel Gheorghe are experiența unei Adunări Generale Extraordinare a Acționarilor de 36 de ore la SIF Muntenia.
14.53 Ciurezu a făcut o recapitulare a contactelor cu SIF Oltenia - începând cu toamna anului 2018, de când a vândut către Erste participația de 6,29% din BCR - cu SIF Banat Crișana. Spune că a dat curs invitațiilor acestui acționar important, dar nu și cererilor lor. Spre exemplu, spune că a respins desemnarea unei persoane care să se ocupe de politica investițională, dar care ar fi urmat să stea la București și nu la Craiova. "La SIF Oltenia, toți angajații respectă programul de lucru", spune președintele CA, căruia i se solicită revocarea.
14.36 SIF Oltenia are portofoliul cel mai restructurat. Astfel, societatea are doar 42 de companii în portofoliu, mai restrâns chiar și decât 45 de emitenți la SIF Moldova (SIF2) și la mare distanță față de celelalte societăți: SIF Transilvania (SIF3) cu 96 firme, SIF Banat Crișana (SIF1), cu 122 de companii, și SIF Muntenia (SIF4), cu 128 de societăți. „SIF Oltenia are mai puține societăți decât are SIF1 societăți în lichidare și reorganizare. Despre ce fel de performanță vorbim?", spune Ciurezu. "Am vegheat ca pachete importante de acțiuni să nu fie înstrăinate”, a continuat el, prezentându-le ca nucleul de bază ce să asigure surse de cash pentru politica de dividende și de creștere a portofoliului.
14.05 Ciurezu aduce ca argument în favoarea managementului faptul că este societatea care a distribuit a 2-a valoare ca dividende către acționari, după SIF Transilvania, și că între SIF-uri are cele mai bune rezultate ale exercițiului la 9 luni. "Este singurul SIF pe profit", a declarat acesta, adăugând că, după primirea unor dividende în valoare agregată de 21 milioane lei de la Banca Transilvania, va avea un profit net de 55 milioane lei la 10 luni.
13.39 Acționarilor li se prezintă activitatea SIF-ului în ultimul an. Ciurezu pune în evidență "lichiditatea deosebită" a societății, cu o pondere de 93,17% a activului net în acțiuni listate, în creștere de la 89,27% în anul 2018. Expunerea pe sistemul finanicar-bancar este de 42,27% din valoarea portofoliului, urmată de cea pe segmentul petrol și gaze. Procesul de dezinvestire de pe bursă a fost de 82 milioane lei, în același interval investițiile pe bursă ridicându-se la 366 milioane lei. "Politica de plasare a disponibilităților bănești a fost prudentă", spune președitele boardului, care arată ca destinații principale acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD), Antibiotice Iași (ATB), Banca Transilvania (TLV), Romgaz Mediaș (SNG), OMV Petrom (SNP) și SIF Banat Crișana (SIF1).
13.15 Președintele Ciurezu își exprimă opinia potrivit căreia punctele care vizează revocarea unor hotărâri ale AGA trecute nu au temei legal. Pe ordinea de zi sunt mai multe puncte care vizează revocarea unor puncte votate în cele 2 AGA concurente din primăvară. Dispunerea supraveghetorului ASF a fost că asupra legalității Consiliul de Administrație nu are puterea de a se pronunța, suveranitatea hotărârii rămânând acționarilor, aceasta putând fi cenzurată ulterior exclusiv în justiție.
13.07 Cvorumul este întrunit. Sunt prezenți 28 de acționari în sală și 100 de acționari au votat prin corespondență. În total sunt prezenți acționari concentrând 250,64 milioane acțiuni, reprezentând 50,12% din totalul acțiunilor cu drept de vot.
11.30 AGA a încheiat etapa de vot pentru secretariatul de ședință și comisia de numărare a votului. Avocatul Marcel Gheorghe, din partea SIF Muntenia și înregistrat ca acționat individual, a fost votat ca secretar de ședință pentru a verifica realizarea cvorumului și numărarea voturilor. Este un prim semnal că grupul de contestatari din zona SIF Banat Crișana deține majoritatea îN AGA. Raportul de forțe este aparent de 3 la 1.
10.07 Ciurezu comunică faptul că SIF Banat Crișana, SIF Muntenia, Certinvest și alte vehicule afiliate lor formează un grup ce are o deținere de peste 165 milioane de acțiuni. Cum această participație reprezintă peste o treime din drepturile de vot, aceștia au fost notificați că trebuie să inițieze o ofertă publică de preluare obligatorie.
10.00 Președintele Tudor Ciurezu inițiază procedura de desfășurare a AGA, despre care spune că este organizată în condiții excepționale, în context de epidemie și cu stare de alertă declarată pe cuprinsul întregii țări.
CITEȘTE ȘI London Stock Exchange vinde Borsa Italiana către Euronext pentru 4,3 miliarde euro. Tranzacția, condiționată de aprobarea preluării RefinitivDupă pierderea, în această primăvară, a conducerii SIF Transilvania (SIF3) de către Mhai Fercală, cel care de peste un sfert de veac deținea șefia cu SIF-ului de la Brașov, este rândul altui președinte de SIF să fie la un pas să-și piardă poziția. SIF Oltenia (SIF5) are pe ordinea de zi a unei Adunări Generale Ordinare a Acționarilor de peste 2 săptămâni puncte care pot duce la îndepărtarea lui Tudor Ciurezu, cel care-și leagă numele de acest SIF încă din perioada privatizării de masă și care a construit pentru societate cel mai lichid portofoliu dintre emitenții de la această categorie.
Un vot de la o AGA din primăvara anului 2019, dar și tergiversări ale actualei conduceri pentru introduce puncte pe ordinea de zi trădează faptul că Ciurezu ar fi pierdut majoritatea voturilor în defavoarea contestatarilor de la SIF Banat Crișana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) și fondurile Certinvest. Adunarea Generală a Acționarilor din 12 octombrie ar urma să tranșeze un război de uzură și pentru care Ciurezu a evitat, în mod repetat, o confruntare decisivă în care să fi fost covârșit numeric în structura de acționariat.
CITEȘTE ȘI Investitorii la bursă ar putea scăpa de Declarația Unică. Premierul vrea "simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail", măsură cerută de reprezentanții pieței de capitalConsiliul de Administrație a introdus pe ordinea de zi puncte solicitate de acționari din zona contestatarilor de la SIF Banat Crișana (SIF1) care ar urma să conducă la schimbarea conducerii societății cu sediul la Craiova. Mutarea vine după o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care a dispus ca boardul să completeze convocatorul în termen de 5 zile.
Astfel, pe ordinea de zi vor figura atragerea răspunderii administratorilor pentru contractarea unui credit pe termen scurt la Banca Transilvania în vederea acordării de dividende pentru 5 administratori, respectiv președintele Ciurezu, Anina Radu, carmen Popa, Nicolae Stoian și Cristian Busu, aceleași nume, cu excepția ultimului fiind și la un punct care solicită revocarea lor. De asemenea, către finalul AGA este programat și un vot pentru încetarea mandatului de director general al lui Ciurezu.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul, obligat de opoziție să majoreze pensiile cu 40%, în ciuda avertismentului că deficitul va urca la 11%. Cresc și fondurile pentru primării și pentru Catedrala Neamului. Executivul e lăsat să se împrumute în acest scopAdunarea Generală a Acționarilor se prefigurează a se desfășura în momente de tensiune faă de cele 2 tabere. Acest lucru este trădat de propunerile concurente pentru secretariatul de ședință și comisiei de numărare a voturilor, localnicilor, contestatarii de la SIF Banat Crișana și SIF Muntenia (SIF4) contrapunându-l pe avocatul Marcel Gheorghe.
Ordinea de zi este încărcată întrucât societatea vizează o clarificare a echiivocului apărut în aprilie când 2 AGA concurente, una în sală și una pe trotuar în fața societății, au condus la rezultate diferite. Puncte pentru revocarea hotărârilor respective sunt supuse din nou votului acționarilor, la fel care și acordarea dividendului de 0,10 lei/acțiune, deja distribuit.
Conflictul dintre SIF-uri s-a precipitat începând cu primăvara anului trecut, într-un context în care lichidizarea portofoliului SIF Oltenia prin înstrăinarea pachetului de 6,29% din acțiunile BCR către Erste a adus pe bilanțul societății 140 de milioane de euro asupra cărora au fost dispute cum să fie administrați din punctul de vedere al procedurilor și deciziei instituționale.