Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Bursa de Valori București votează astăzi conducerea administrativă a societății pentru următorii 4 ani. Pentru poziția de președinte sunt 3 candidați, iar informații agregate de Profit.ro de la cei care votează îl dau cu cele mai mari șanse pe Radu Hanga, din partea Grupului Banca Transilvania. Pentru Consiliul Bursei sunt 12 candidați, un al 13-lea din partea BERD fiind retras în urma unor încurcături în hârtii.
13:53 Cu un număr de 68,96% din voturi, Radu Hanga din partea Grupului Banca Transilvania a fost ales președinte al Bursei de Valori București.
13:09 Cazuți sub linie sunt Valerian Ionescu de la BCR, fost membru în CA, Otto Naegeli, fostul reprezentant al BERD în board și Gabriel Marica. Diferența de aproximativ 1,70 milioane de voturi între ultimul clasat intrat în Consiliul Bursei și primul care a ratat obiectivul arată o conștientizare ridicată în interiorul acționariatului a dispunerii taberelor și o cunoaștere a ce înseamnă vot util.
13:05 A fost votată componența Consiliului Bursei
1. Dragoș Neacșu, CEO peste un deceniu la Erste Asset Management - 9,07 milioane voturi
2. Robert Pană,Swiss Capital - 5,92 milioane voturi
3. Dan Paul - președinte Asociația Brokerilor - 5,87 milioane voturi
4. Ștefan Szitas,SIF Transilvania - 5,80 milioane voturi
5. Mihaela Bîciu, SSIF TradeVille- 5,69 milioane voturi
6. Radu Hanga - Grupul Banca Transilvania - 5,31 milioane voturi
7. Octavian Molnar din partea IFB Finwest - 5,20 milioane voturi
8. Claudia Gabriela Ionescu, BRD - 5,07 milioane voturi
9. Răzvan Raț - BRK Financial Group - 4,67 milioane voturi
12:17 Numărătoarea se prelungește. Pentru 12:45 este așteptată comunicarea rezultatelor. Perspective pentru mai multe tururi de scrutin și o AGA lungă.
11:29 Întrebat pe hol de acționari dacă are emoții, directorul general BVB Adrian Tănase răspunde că nu. "Te înțelegi bine cu toți candidații...", îi spune râzând relaxat un șef de SIF.
11:12 Voturile pentru componența Consiliului Bursei au fost exprimate. Pauză în ședință pentru numărarea voturilor.
11:06 Otto Naegeli, reprezentantul BERD în boardul Bursei, a luat loc în prezidiu. Instituția internațională propusese un alt candidat de la Frankfurt, însă ulterior a retras candidatura, în condițiile unor erori de completare a dosarului de candidat și a unor comunicări încâlcite cu Bursa. Nu este clar dacă BERD, care este inclus în cvorum, îi va încredința votul, însă investitori individuali români, l-ar dori pe mai departe în board. Florin Vișa, reprezentantul BERD care a venit cu mandatul, a refuzat să comenteze la solicitarea Profit.ro de a preciza unde va direcționa votul. Zâmbește și spune că deși este clar că se va afla la momentul publicării rezultatelor cum a votat, pentru un moment nu vrea să divulge acest lucru.
10:49 Tudor Ciurezu, președintele SIF Oltenia (SIF5), solicită lămuriri cu privire la durata mandatului noilor membri ai Consiliului Bursei. Ce se întâmplă dacă validarea din partea supraveghetorului ASF vine la intervale diferite pentru candidații votați? Președintele Anghel spune că va veni cu precizări din partea departamentului juridic.
10:35 Dragoș Neacșu, candidat la președinția Bursei, ajunge în sala în care se desfășoară AGA cu peste jumătate de oră după momentul programat prin convocator al începerii lucrărilor. A fost timp de peste 10 ani CEO la Erste Asset Management, cel mai important administrator de fonduri mutuale și are o experiență relevantă și în Ministerul Finanțelor Publice, dar acum nu este creditat cu șanse, conform datelor centralizate de Profit.ro, în urma unor consultări ale acționarilor.
10:21 Lucian Anghel, în calitate de președinte al Consiliului Bursei, declară începerea lucrărilor. Ar putea fi ultima dată când conduce o AGA la BVB. După 8 ani de mandat, a decis să nu mai candideze.
10:20 Cvorumul este întrunit. Participă acțiionari deținând cumulat 6,56 milioane titlluri, reprezentând 81,74% din totalul drepturilor de vot.
10:06 "Majoritatea, vor fi aceiași... Schimbare față de ultimii 8 ani nu văd...", spune un broker vechi din piață.
9:58 Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, este unul dintre candidații la poziția de președinte. "Va fi interesant", spune.
9:56 Interes există. La înregistrarea acționarilor s-a format o coadă de peste 10 persoane. Un broker din zona Ardealului a venit cu mai multe mandate din partea clienților. "Avem ceva voturi", spune el
CITEȘTE ȘI Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rândAcționarii Bursei de Valori București votează componența Consiliului Bursei și președintele acestuia, la 4 ani după o AGA cu ordine de zi similară și care s-a prelungit până la lăsarea serii în urma unor erori în numărarea voturilor. Noul mandat ar urma să fie definitoriu pentru găsirea unor noi metode de sporire a lichidității pieței, prin atragerea mai multor investitori individuali și o așteptată lansare a unei piețe lichide a instrumentelor derivate.
Conform informațiilor centralizate de Profit.ro, Hanga, cu activitate de peste 20 de ani în cadrul Grupului Banca Transilvania, are șansele cele mai mari să devină și noul președinte al Bursei de Valori București, așa cum anunțam încă de la finalul lunii trecute. Acesta ar urma să fie preferat contracandidaților săi, Paul și Neacșu, chiar dacă ar urma ca să nu existe printre acționari aceeași mobilizare ca cea care a condus la numirea lui Adrian Tănase în funcția de director general. Percepția este aceea că funcția are mai degrabă caracter onorific, fapt pentru care nici nu au fost eforturi pentru a fi găsit un candidat anume. Hanga, președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri, se profilează că soluția de la sine înțeleasă în contextul unor candidaturi care în rândul acționariatului nu sunt percepute ca foarte ofertante.