Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând

Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând
scris 18 nov 2019

După o perioadă îndelungată în care, în contextul unui flux redus de bani către investițiile în acțiuni și obligațiuni, mesajele dinspre piața de capital au fost că aceasta trebuie să reprezinte o alternativă la depozitele bancare, directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, promovează un discurs răspicat: avuția românilor ar trebui direcționată în primul rând către investițiile în acțiuni și obligațiuni. „Nu este loc exotic.”

Bursa dă o strigare majoră. Vrea să atragă economiile românilor până într-acolo unde depozitele bancare să nu fie decât o variantă de ținere tenporară a disponibilităților bănești, în așteptarea unui plasament mai bun. Dintr-o groapă de lichiditate și într-un răstimp în care numărul investitorilor activi este mic, ștacheta este așezată sus chiar de directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase.

Urmărește-ne și pe Google News

Mesajul a venit la Forumul Investitorilor Individuali, în fața a sute de investitori și potențiali investitori, chiar dacă în ședința de tranzacționare a BVB rulajul pieței de acțiuni abia fusese de 18,59 milioane lei (3,90 milioane euro). „Din păcate, piața de capital din România suferă; este o piață mică și o piață ilichidă”, este conștient de punctul de plecare Tănase. „Noi vrem s-o creștem.”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Antibiotice Iași, afaceri și profit în stagnare la 9 luni. Creștere a exporturilor CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași, afaceri și profit în stagnare la 9 luni. Creștere a exporturilor

În România, capitalizarea bursieră este abia 10% din produsul intern brut, în timp ce în Polonia aceasta este de 30% din PIB, iar în țări precum SUA și Marea Britania, valoarea agregată a companiilor listate depășesc economiile lor. „O piață de capital ajută economia unei țări”, spune Tănase.

În calitate de director general, el a amintit auditoriului de la Forum că este vorba despre un interes de business: „Cu cât e mai mare, cu atât noi câștigăm mai multe comisioane.” În sală nu este neapărat rumoare și întărește: „Bursa este o companie privată; nu este instituție de stat, ca Banca Națională a României. Este o companie privată, cu acționari privați. Bursa însă-și este listată pe Bursa de Valori București, deci dacă vreți să cumpărați acțiuni la Bursă, o puteți face, să deveniți acționari ai Bursei.”

Purcari, profit net majorat cu 15% la 9 luni, de peste 29 milioane lei. Creștere pe piețele principale; dinamică explozivă a vânzărilor în China CITEȘTE ȘI Purcari, profit net majorat cu 15% la 9 luni, de peste 29 milioane lei. Creștere pe piețele principale; dinamică explozivă a vânzărilor în China

Pe de altă parte, bursa corespunde și unor necesități ale economiei naționale. Spre exemplu, multe firme nu găsesc finanțare la bănci, având în vedere grilele de evaluare ale acestora. Banca are alt profil de risc, se uită la alți indicatori, explică directorul general al BVB, el însuși fost angajat pe segmentul de administrare a activelor bancare ale unui grup bancar din Occident investit în România. Pe piața de capital sunt investitori cu apetit de risc mai ridicat decât băncile, iar aceasta ajută companiile care nu se califică la bancă, să găsească resurse financiare pentru dezvoltare pe bursă, spre exemplu pe segmentul de obligațiuni.

Declarațiile lui Tănase nu vin pe secetă. Într-un an în ansamblu bun pentru exercițiile de piață cu instrumente obligatare, în mod particular, începutul lunii noiembrie a fost bun pentru piața primară de obligațiuni listate la bursă. Astfel, Autonom Services, firmă de închirieri auto lansată din zona Moldovei de frații Marius și Dan Ștefan, a vândut obligațuni scadente în anul 2024 în valoare de 95,21 milioane lei (20,00 milioane euro), cu plasament important venit de la BERD.

Patria Bank (PBK) a primit avizul ASF pentru aducerea la cota BVB a emisiunii sale de obligațiuni subordonate în valoare de 5,00 milioane euro, iar pe sistemul alternativ de tranzacționare au fost deja listate obligațiunile producătorului de energie electrică fotovoltaică MW Green Power Export (MWGP21), entitate gravitând în zona fondurilor Certinvest, în valoare de 3,38 milioane lei și cele ale Capital Leasing IFN (CL22), emisiune cu valoare de 3,7 milioane lei.

De asemenea, în exercițiul său periodic de piață de toamnă, Banca Internațională de Investiții (IIB), care recent și-a mutat sediul la Budapesta, de la Moscova, a listat pe piața reglementată de la BVB emisiunea sa în valoare de 500 milioane lei, la un cost fix de 3,98% pentru maturitatea la 3 ani.

GRAFICE Impact Developer & Contractor vinde apartamente cu preț mediu de 100.000 de euro - o treime către primărie - și obține un profit net la 9 luni de 18,5 milioane lei CITEȘTE ȘI GRAFICE Impact Developer & Contractor vinde apartamente cu preț mediu de 100.000 de euro - o treime către primărie - și obține un profit net la 9 luni de 18,5 milioane lei

Tănase spune că „în momentul în care din ce în ce mai mulți români vor descoperi piața de capital și își vor ține economiile acolo, în acel moment va deveni mult mai atractivă și pentru cei care emit acțiuni și obligațiuni.”

În prezent, însă, românii în proporție covârșitoare își țin banii în depozite bancare, în primul rând în contextul unei percepții greșite față de bursă. Este ce vrea să îndrepte Tănase, astfel încât cât mai multe persoane să-și contruiască portofolii la BVB. „Aceasta este un act normal; noi nu vă propunem aici o chestie exotică”, spune acesta. Insistă în fața auditoriului de la Forum că nu le cere să vină cu bani pe bursă pentru că alții nu o fac sau pentru ca unii să fie mai deștepți decât alții. „Noi am dori ca toți românii să-și țină economiile pe piața de capital; aceasta este normalitate”, a adăugat directorul Bursei, adăugând că aceasta se întâmplă natural în economiile mai civilizate financiar.

Cum să investești la bursă ca om de rând

Nu înseamnă că toți ar trebui să devină specialiști în finanțe. Foarte puține persoane optează pentru acest lucru, puțini dețin meserii în sistemul financiar sau în domeniile conexe. Ar fi suficient pentru succesul la bursă, respectarea unor reguli de bază clare.

În primul rând, investițiile trebuie să fie pe termen lung, de 10-20 de ani, pentru resorbirea volatilității și a oscilațiilor majore date de ciclurile economice, iar în al 2-lea rând este nevoie de diversificare pentru disiparea riscurilor unor eventuale falimente.

Bursa vrea să inducă acest confort, că urmărind cele 2 aspecte, performanțe consistente pot fi aduse până la pensionare. „Nu vrem să vă propunem ca o parte să țineți în depozite, dar încercați, experimentați și cu piața de capital. Nu! Piața de capital nu trebuie să fie un experiment pentru dumneavoastră; trebuie să fie locul principal în care să vă țineți economiile”, este mesajul-șoc lansat de Tănase de la BVB.

El vede un potențial foarte mare al pieței de capital locale, însă pentru aceasta este nevoie de o comunitate domestică de investitori. „Nicio piață de capital nu poate depinde doar de investitorii străini”, a conchis șeful executiv al Bursei.

Cum să câștigi pe bursă, ca om de rând, a fost relatat și anterior de Profit.ro, prin vocea directorului BVB, și poate fi văzut AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
adrian tanase
actiuni
oboigatiuni