Rompetrol a trecut pe pierderi la 9 luni. Benzinăriile n-au putut salva rafinăriile și petrochimia

Rompetrol a trecut pe pierderi la 9 luni. Benzinăriile n-au putut salva rafinăriile și petrochimia
scris 15 nov 2019

Grupul Rompetrol Rafinare, proprietarul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, a trecut pe pierderi în primele nouă luni ale anului, cu un minus net consolidat de 26,91 milioane dolari, față de profitul de 33,29 milioane dolari din perioada similară a anului trecut, rezultatul pozitiv consemnat pe segmentul de distribuție neputând compensa pierderile din sectoarele de rafinare și petrochimie.

"Grupul Rompetrol Rafinare a atins în trimestrul III 2019 o cifră de afaceri consolidată brută de peste 1,04 miliarde dolari și de peste 3,9 miliarde dolari în primele 9 luni ale anului 2019, fiind în scădere cu 32% față de trimestrul III 2018 și în scădere cu 6% față de primele 9 luni ale anului 2018, fiind negativ influențată de cotații de piață mai mici comparativ cu perioadele similare ale anului trecut, în ciuda unui volum de vânzări similar pentru primele 9 luni ale anului 2019", se arată în raportul la 9 luni al Rompetrol.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe segmentul de rafinare, Rompetrol a consemnat pierderi de 9,8 milioane dolari, de la profitul net de 47,7 milioane dolari din primele 9 luni din 2018, iar cifra de afaceri netă a scăzut cu 9%, la 2,48 miliarde dolari. Cauza a fost scăderea marjei brute de rafinare cu 27%, de la 51,3 dolari/tonă în primele trei trimestre din 2018 la la 37,6 dolari/tonă în perioada similară a acestui an.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profitul net al Raiffeisen Bank a scăzut cu un sfert după constituirea unor provizioane pentru Banca pentru Locuințe și un litigiu cu ANPC CITEȘTE ȘI Profitul net al Raiffeisen Bank a scăzut cu un sfert după constituirea unor provizioane pentru Banca pentru Locuințe și un litigiu cu ANPC

Pe partea de petrochimie, pierderile s-au accentuat cu 31%, la 35,73 milioane dolari, în condițiile scăderii cu 18% a cifrei de afaceri, la 134,95 milioane dolari.

"Rezultatele diviziei petrochimice au continuat să fie afectate de presiunea pieței asupra marjelor, atingând în primele 9 luni ale anului 2019 cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu – adică, marja la 9 luni 2019 pentru polipropilenă a fost 430 dolari/tonă; marja pentru polietilenă de înaltă presiune fiind 158 dolari/tonă, iar cea pentru polietilenă de joasă presiune fiind 167 dolai/tonă; de asemenea, ca referințe istorice cheie, cele mai ridicate marje atinse în ultimul deceniu au fost în anul 2010, când marja pentru polipropilenă a fost 614 dolari/tonă, iar cea pentru polietilenă de înaltă presiune a fost 401 dolari/tonă. Astfel, decizia luată imediat a fost ca instalațiile de polietilenă să funcționeze la debitul de alimentare optim din punct de vedere economic, reducând astfel producția în primele 9 luni ale anului 2019 (adică instalația LDPE funcționând aproape patru luni, instalația HDPE fiind în neoperare pentru întreaga perioadă ianuarie-septembrie 2019)", se menționează în documentul citat.

În schimb, activitatea de distribuție de carburanți a companiei a consemnat o creștere cu 31% a profitului net, de la 16,83 la peste 22 milioane dolari, în pofida diminuării cu 2% a cifrei de afaceri, la 2,29 miliarde dolari.

ANCOM atenționează asupra ofertelor online de Black Friday - la ce anume trebuie maximă atenție CITEȘTE ȘI ANCOM atenționează asupra ofertelor online de Black Friday - la ce anume trebuie maximă atenție

"Deschiderea a peste 70 de noi puncte de distributie carburanți (stații de carburanți și baze interne) în ultimul an, dar și creșterea importantă pe segmetul NFR (non-fuel retail) au susținut evoluția segmentului de distribuție. Vânzările totale de carburanți pe plan intern s-au ridicat la 1,87 milioane de tone, în creștere cu 2,5% comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2018", se mai afirmă în raportul Rompetrol Rafinare.

Potrivit sursei citate, Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 453 milioane dolari în trimestrul III 2019 și peste 1,18 miliarde dolari în primele 9 luni ale anului 2019.

În prezent, KMG International deține direct 48,11% din Rompetrol Rafinare, în timp ce Ministerul Energiei are un pachet de 44,69% din acțiunile companiei. Rompetrol Financial Group și Rompetrol Well Services, ambele controlate de KMG International, dețin participații de 6,7405%, respectiv 0,0498% din capitalul RRC.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rompetrol rafinare
antrepozit fiscal produse energetice
depozite autorizate produse energetice
comert angro carburanti
comert benzina
comert motorina
pret benzina
pret motorina
anaf
oil terminal