Într-o zi neutră pentru bursele europene, la BVB indicii au avut închideri roșii, excepția reprezentând-o titlurile SIF.
Volumele au revenit parțial la Bursa de Valori București. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 21,68 milioane lei (4,79 milioane euro), nu foarte ridicat, însă mai uniform distribuit decât de obicei și cu o singură tranzacție specială în piața deal, de numai 685.000 de lei, schimb realizat cu acțiuni Nuclearelectrica (SNN).
Tranzacțiile în creștere au înroșit, însă, piața. Indicele reprezentativ BET a pierdut 0,44%, închizând la nivelul de 8.260,33 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,47%. Tendința de vânzare era semnalată încă de săptămâna trecută pentru Profit.ro de Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. „Vânzători au fost cât ai vrut”, declara acesta, punând pe seama ofertei RCS&RDS aceste ordine introduse pentru obținerea de cash. „Cred că o să vedem roșu”, avertiza Mesaroș.
CITEȘTE ȘI Un grup de mici investitori solicită Ministerului Energiei listarea cât mai rapidă a unui pachet de minim 20% din acțiunile HidroelectricaEste un „roșu” care pare pur românesc. Bursele mature au închis marginal peste referințele de luni: +0,16% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,15% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,17% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,10% pentru indicele DAX de la Frankfurt.
La nivel regional, un comportament similar l-a avut numai indicele PX de la Praga, cu un avans de 0,05%, în timp ce ceilalți 2 indici relevanți chiar au avut aprecieri consistente: +2,45% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,88% pentru indicele BUX de la Budapesta.
Cel mai lichid emitent, cu tranzacții însumând 3,70 milioane lei, a fost Romgaz Mediaș (SNG), ale cărui titluri s-au corectat cu 0,49%, până la prețul de 30,70 lei/acțiune. Este o dinamică apropiată de deprecierea de 0,35% a indicelui energetic BET-NG. În același sector, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 1,30%, până la prețul de 6,85 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,47 milioane lei, iar titlurile Conpet Ploiești (COTE) au urcat cu 1,66%, până la nivelul de 122,50 lei/acțiune, pe transferuri peste media obișnuită a acestui emitent, de aproximativ 952.000 de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Strategia SIF Oltenia pentru următorii ani: Ține de preț pentru participația de la BCR, investiții în acțiuni lichide, lichidarea participațiilor la societăți perifericeTitlurile Băncii Transilvania (TLV), pe tranzacții de 2,84 milioane lei, au suferit o corecție de 0,72%, până la prețul 2,7600 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,06 miliarde lei (2,22 miliarde euro), care este cu 14,76% mai mare decât evaluarea de 8,76 miliarde lei (1,94 miliarde euro) făcută de Deloitte pentru BCR în vederea derulării unei oferte de retragere. O valoare apropiată, de 8,71 miliarde lei (1,92 miliarde euro) o are și BRD Groupe Societe Generale, la prețul de închidere de astăzi de 12,50 lei/acțiune, într-o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 1,88 milioane lei.
Nicio veste despre listări pentru Fondul Proprietatea. Fondul suveran poate juca un rol favorabil nesperat
În ziua desfășurării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, Fondul Proprietatea (FP) a adunat transferuri de 3,45 milioane lei. Cotația a coborât cu 0,78%, până la prețul de 0,8920 lei/acțiune, însă rămâne într-o zonă de maxime. Managerul Greg Konieczny a amintit astăzi în cadrul conferinței de presă care a urmat AGOA că randamentul cumulat al acționarilor de la listarea Fondului este mai mult decât dublu.
Aceeași prezentare indică faptul că listările unor companii din portofoliul FP precum Salrom sau Aeroporturi București nici măcar nu sunt luate în discuție de guvern. De asemenea, listarea Hidroelectrica trenează, în condițiile în care pe 19 aprilie noul Consiliul de Supraveghere al companiei a fost desemnat doar cu un mandat interimar de 4 luni.
Konieczny a afirmat că fondul suveran anunțăat de actuala putere ar putea fi un factor de schimbare decisiv („game changer”) întrucât existența acestei entități ar stimula guvernul să listeze companiile din portofoliul fondului cât mai repede. Riscul negativ pentru existența fondului suveran este foarte limitat, a spus Konieczny.
Indicele financiar BET-FI, a fost singurul cu închidere pozitivă, +0,13% peste referință, pentru atingerea valorii de 31.538,99 puncte. Acesta a fost susținut de aprecieri pe titlurile SIF. Dintre acestea, cea mai notabilă a fost cea a titlurilor SIF Moldova (SIF2), de 1,08%, până la prețul de 0,8430 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,21 milioane lei.