La jumătatea orarului de tranzacționare de la bursă, indicele principal și acțiunile bancare pierd aproximativ 3%. Angoasei legată de ordonanța cu măsurile-șoc i se adaugă un climat de aversiune la risc pe plan extern

La jumătatea orarului de tranzacționare de la bursă, indicele principal și acțiunile bancare pierd aproximativ 3%. Angoasei legată de ordonanța cu măsurile-șoc i se adaugă un climat de aversiune la risc pe plan extern

Sursa foto: Supparsorn Wantarnagon / dreamstime.com

scris 21 dec 2018

Deși volumele s-au redus față de zilele precedente, semn că investitorii de la BVB se feresc să ia poziții decisive înainte de promovarea schimbărilor fiscale și de reglementare drastice pentru sectoarele bancar, energie și telecom, tendința negativă persistă. Scăderile de pe bursele mari potențează și declinul pieței românești, unde jucătorii nu vor avea un Crăciun liniștit. „E un moment foarte neplăcut pentru investitori”, spune un broker.

Presiunea la vânzare nu s-a ridicat cu totul la Bursa de Valori București. La jumătatea orarului de tranzacționare, indicele compozit BET Plus cobora cu 2,81%, iar indicele reprezentativ BET suferea un recul de 2,87%, până la nivelul de 7.121,93 de puncte. „Piața este roșie. Nu se vede deloc bine în acest moment”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani.

Urmărește-ne și pe Google News

Tonul scăderilor îl dau acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) coboară cu 3,16%, până la prețul de 1,84 lei/acțiune, pe transferuri de 13,79 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) se depreciază cu 2,93%, până la prețul de 10,60 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 7,08 milioane lei.

Darius Vâlcov: Ordonanța se va da oricum, iar bursa își va reveni. „Aceste scăderi sunt trecătoare” CITEȘTE ȘI Darius Vâlcov: Ordonanța se va da oricum, iar bursa își va reveni. „Aceste scăderi sunt trecătoare”

„Există un sentiment negativ în piață, sentiment exacerbat și de scăderile de pe piețele externe”, spune Murgoci de la Estinvest. „Nu se întrevede nimic pozitiv.” Investitorii sunt la a 3-a zi în care reacționează la pachetul pregătit de guvern care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale la 68 MWh până în anul 2022, o taxă de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Ordonanța de urgență care înglobează aceste modificări este enunțată drept „cauză principală” a picajului bursier de către Murgoci. „Din păcate, nici piețele externe nu ajută.”

Într-adevăr, bursele principale sunt pe „roșu”, cu un declin de 0,6% al indicelui Euro Stoxx 50 care măsoară evoluția celor mai lichide titluri de pe continent. Indicele DAX de la Frankfurt se tranzacționează sub reperul de 10.600 de puncte, la minimele ultimilor 2 ani. Temeri există că economia va frâna la nivel mondial.

Asociația administratorilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG CITEȘTE ȘI Asociația administratorilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG

La BVB, volumele s-au micșorat față de rulajele semnificative din zilele precedente. Investitorii nu vor să ia poziții decisive în piață înainte de adoptarea ordonanței și de a vedea varianta finală a acesteia. „Mai și așteaptă să vadă care va fi finalul acestei povești”, spune Murgoci. El adaugă că acum, prețurile sunt suficient de scăzute astfel încât investitorii se gândesc dacă să vândă, în timp ce cumpărătorii încă ezită.

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) scad cu 4,22%, până la prețul de 28,40 lei/acțiune pe tranzacții de 5,35 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) cocoară cu 3,01%, până la prețul de 0,2900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,27 milioane lei. Vânzările pe titlurile celei mai importante companii petroliere românești se exacerbează și în contextul în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent s-a prăbușit până în zona reperului de 53,00 dolari/baril, un minim al ultimelor 15 luni.

Indicele energetic BET-NG subperformează pieței, cu un recul de 3,39%, însă este influențat și de corecția ex-dividend, cu 17,50%, a titlurilor Nuclearelectrica (SNN) ce au ajuns la prețul de 7,59 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 1,37 milioane lei.

Ordonanța urmează să fie decisivă. „Sunt convins că o vor da. Nu știu sub ce formă”, spune Murgoci de la Estinvest. Investitorii sunt ghidați de știrea potrivit căreia aceasta va fi publicată la ora 18.30 după închiderea pieței. Totuși, nu e clar dacă au luat în calcul faptul că pe 24 decembrie piața va fi deschisă. Apoi investitorii vor trebui să revină „la butoane”, mai atenți decât de obicei în această perioadă. „E un moment foarte neplăcut pentru investitori”, spune Murgoci care se întreabă dacă guvernanții au o dimensiune a impactului măsurilor asupra pieței. „E mesaj negativ asupra investitorilor. Ei nu percep, dar probabil că nici nu el pasă”, a conchis brokerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
romgaz
electrica
marcel murgoci
estinvest