Investitorii mizează astăzi pe o majorare cu 25 de puncte de bază a dobânzii-cheie a băncii centrale a SUA. „Aș fi șocat dacă ar face altceva”, spune fostul șef executiv de la PIMCO

Investitorii mizează astăzi pe o majorare cu 25 de puncte de bază a dobânzii-cheie a băncii centrale a SUA. „Aș fi șocat dacă ar face altceva”, spune fostul șef executiv de la PIMCO
scris 1 feb 2023

Cel mai probabil, rezerva Federală Americană va ridica dobânda la 4,75%, de la 4,50%, orice altă decizie urmând să ia prin surprindere piața și să antreneze fluctuații puternice pe bursele lumii. Mutări graduale succesive de câte 0,25% reprezintă scenariul de bază. Ce stă în spatele strategiei majorării graduale a dobânzilor.

Cum conlucrează autoritățile de management cu băncile, consultanții și clienții, măsurile care pot îmbunătăți relația între partenerii implicați în proiecte, greșelile de evitat în relația bănci-clienți, soluțiile pentru a crește sumele cheltuite efectiv în proiecte din sumele deja alocate din PNRR, care stau în conturi vor fi anunțate la conferința Profit.ro & First Bank, programată pentru 14 februarie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Bursa americană este pe un elan de creștere la începutul anului, care a adus indicele Dow Jones Average Industrial peste nivelul de 34.000 de puncte, după ce, în ultima parte a anului trecut, ridicările de dobândă ale Rezervei Federale Americane au exacerbat vânzările investitorilor care văd vânt din față pentru corporațiile listate din punctul de vedere al costurilor de finanțare.

Urmărește-ne și pe Google News

Anticipările sunt pentru o temperare a ritmului de majorare a dobânzii-cheie, iar anticiparea pentru decizia de astăzi este că banca centrală a SUA va stabili la 4,75% dobânda de intervenție, ceea ce înseamnă o creștere cu 25 de puncte de bază de 4,50%.

GRAFICE Goldman Sachs retrogradează giganții din industria americană de apărare. Prețurile acțiunilor includ așteptări de creșteri ale cheltuielilor de înarmare care vor avea opoziție în Congresul SUA CITEȘTE ȘI GRAFICE Goldman Sachs retrogradează giganții din industria americană de apărare. Prețurile acțiunilor includ așteptări de creșteri ale cheltuielilor de înarmare care vor avea opoziție în Congresul SUA

În acest consens al pieței se încadrează și Mohamed El-Erian, consultant la Allianz. „Cred că vom avea 25 de puncte de bază. Aș fi șocat dacă ar face altceva decât au semnalat”, a declarat acesta la CNBC. În opinia celui care acum 10 ani ocupa poziția de șef executiv la PIMCO, când societatea avea în administrare active de peste 1 trilion de dolari, majorarea ar fi trebuit să fie mai abruptă, de 50 de puncte de bază, având în vedere chestiunile de management al riscului, faptul că inflația ar urma să fie mai persistentă și problemele de credibilitate pentru politica monetară. „Cred că 50 ar fi fost mai bine, dar este o discuție irelevantă pentru că vor majora cu 25”, a mai spus El-Erian, care este și președinte la Queen’s College din Cambridge.

Dacă la unele mutări din toamnă investitori și brokeri aveau așteptări diferite legate de nivelul ridicărilor de dobândă, de data aceasta consensul este foarte puternic, astfel încât orice mutare diferită ar avea forța să miște cu putere piețele financiare.

GRAFICE Repere de tranzacționare pe acțiunile Alro CITEȘTE ȘI GRAFICE Repere de tranzacționare pe acțiunile Alro

Roger Ferguson, care a ocupat poziția de vicepreședinte al Rezervei Federale Americane în anii 1999-2006, consideră că amplitudinea ridicărilor de dobândă ar urma să fie păstrată și la următoarele decizii de politică monetară: „Cred că la această etapă Fed  se simte mult mai confortabil decât în vară și este mai probabil să miște gradual, cu câte 25 de puncte de bază, în următoarele 2, poate 3 ședințe.”

Reprezentanții băncii centrale ar urma să aștepte mai multe date statistice, având în vedere că înăsprirea a condițiilor monetare a fost accelerată și deja sunt conștienți că au intrat într-un teritoriu în care politica monetară este restrictivă. „Fed s-a mișcat foarte, foarte repede, într-un ritm rapid la scară istorică”, subliniază contextul Ferguson.

Economia deja frânează, inflația s-a temperat și de aceea mutările ar urma să nu fie agresive. Majorarea se face gradual pentru că, pe de o parte, bancherii centrali nu sunt siguri dacă inflația a fost învinsă și, pe de altă parte, nu vor să surprindă piețele financiare. Sunt, însă, pregătiți să meargă înainte pentru a stăvili ritmul scumpirilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dolar
dobanzi
bursa
allianz