Propunerea prinsă în proiectul de lege privind emitenții, potrivit căreia obligația raportărilor ar urma să fie numai la nivel semestrial, este contestată de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC). În opinia organizației, prevederile actuale ale legii, care menționează publicarea trimestrială a rezultatelor finanicare, ar trebui menținute și nu îndepărtate.
Reacțiile din piață, potrivit cărora raportările companiilor listate ar trebui să rămână trimestriale, și nu semestriale - cum prevede propunerea de lege privind emitenții, supusă dezbaterii publice pe portalul Autorității de Supraveghere Finanicară (ASF) - au fost preluate de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC). "O piață de capital precum cea din România nu se află în poziția de a relaxa cerințele de raportare periodică aplicabile emitenților", spune un comunicat al organizației.
În condițiile în care companiile listate realizează deja, de peste de 10 ani, raportări trimestriale fără a avea probleme în acest sens, eliminarea obligativității prevăzută de articolul 227, aliniatul 1 din Legea nr. 297/2004, ar reprezenta un pas înapoi. "AIPC respinge cu tărie o asemenea propunere legislativă. Considerăm că o asemenea eliminare este de natură a dăuna pieței de capital în ansamblu, fiind de natură să ridice întrebări asupra calității emitenților", mai spune documentul citat.
Asociația, afiliată la organizațiile europene reprezentative Euroshareholders și Eurofinuse, amintește că Bursa de la Varșovia a menținut obligativitatea raportărilor trimestriale, deși intră sub incidența acelorași directive europene ca și piața de capital din România. "AIPC menționează că directivele europene pe care le implementează Proiectul de lege respectiv permit statelor membre să solicite raportări trimestriale, astfel încât AIPC respinge orice susținere în sensul că directivele europene interzic raportările trimestriale", se mai arată în comunicat.
Concluzia reprezentanților investitorilor? "Considerăm că este benefică menținerea unor cerințe de raportare trimestrială, astfel încât potențialii investitori să poată avea cât mai multe informații despre societățile în care intenționează să investească." O altă problemă indicată este termenul mult prea relaxat, de trei luni, pentru furnizarea raportului semestrial (față de două luni în prezent).
O noua sursă de necunoscut pentru drepturile acționarilor minoritari
Finalmente, propunerea legislativă publicată pe portalul ASF pe data de 8 octombrie ar reprezenta un pas înapoi în ceea ce privește problematică diluării unilaterale. Astfel, deși recent Camera Deputaților a adoptat Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență nr. 90/2014 (de modificare a Legii pieței de capital nr. 297/2004), iar această lege este în curs de promulgare, legea privind emitenții ar urma să reia discuțiile cu privire la cerințele de cvorum și de majoritate pentru ridicarea dreptului de preempțiune și pentru aprobarea aporturilor în natură (art. 240 alineatele 1 și 2 din Legea pieței de capital nr. 297/2004), care tocmai au fost înăsprite, prin noua lege, la un cvorum de 85% și o majoritate de ¾ (față de actualele cerințe, de 75% cvorum și majoritate de 2/3).
Proiectul de lege nu ia în calcul aceste noi cerințe de cvorum și majoritate și implică riscul redeclanșării dezbaterii publice cu privire la acestea. AIPC solicită ca Proiectul de lege privind emitenții și operațiunile de piață să ia în calcul noile cerințe de cvorum și majoritate.