ASF a trimis la Ministerul Finanțelor Publice un proiect de lege privind emitenții care abordează și tematica abuzului de piață. El ar urma să transpună în legislația românească abordarea mai relaxată din directiva europeană care spune că manipularea de piață nu este infracțiune decât dacă este făcută cu intenție. Proiectul este încă în dezbatere publică. "Aștept opiniile pieței", spune vicepreședintele Autorității de resort Mircea Ursache.
ASF a transmis joi Ministerului Finanțelor Publice proiectul de lege privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, votat miercuri în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Reglementatorul pieței de capital a pus, de asemenea, pe portalul instituției documentul, supunându-l dezbaterii publice. Actul normativ urmărește armonizarea legislației românești în domeniu cu directivele europene în vigoare, a explicat pentru Profit.ro Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității. "A fost mai mult o operațiune tehnică", completează el. Astfel, instituția a inclus într-un proiect de lege unic elemente privind emitenții din Legea 297/2004 a pieței de capital și cadrul de reglementare aferent, în concordanță cu două directive europene, respectiv Directiva 50/2013 privind emitenții și Directiva 57/2014 privind abuzul de piață.
Termenul de aplicare în legislațiile naționale ale respectivelor dispuneri la nivelul Uniunii Europene este luna noiembrie pentru cea privind emitenții și pentru primăvara anului viitor pentru directiva referitoare la abuzul de piață. "Nu e foarte urgent", a declarat Ursache, menționând că nu există presiunea unei proceduri de infringement, ceea ce lasă suficient timp legislatorilor pentru a primi mai multe opinii în urma dezbaterii publice. "Aștept opiniile pieței", completează vicepreședintele ASF.
Pentru trimiterile pe mâna procurorilor, ar trebui demonstrată comiterea cu intenție a abuzului de piață
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritatea de Supraveghere Financiară ar urma să fie, potrivit documentului, instituția competentă care să aplice prevederile noii legi al cărui obiect nu îl fac instrumentele pieței monetare care se află sub jurisdicția Băncii Naționale a României. Titlul II al legii este dedicat ofertelor publice, Titlul III emitenților de la categoria piețelor reglementate, iar Titlul IV este pentru emitenții listați pe sisteme alternative de tranzacționare.
Problematica abuzului de piață este inclusă la Titlul V al legii, "singura chestie mai sensibilă", în opinia vicepreședintelui Ursache. Aici sunt făcute modificări în sensul directivei europene care este mult mai relaxată. Astfel, spiritul este că abuzul de piață este infracțiune abia în momentul în care este comis cu intenție. Este în contrast cu actuala legislație și cu procedurile de piață ale ASF - și înainte ale Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) - care pentru fiecare caz de abuz de piață, dincolo de dispozițiile nemijlocite, făcea automat sesizare la instituțiile din zona Parchetului public.
Acum, nu orice manipulare de piață prin volum sau orice tranzacție deal vor fi sesizate de ASF Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), decât dacă acestea presupun și o intenție în sensul manipulării pieței sau a prejudicierii investitorilor. "Este o nuanțare importantă", a spus Ursache.
Amenzi de până la 45 milioane lei
Casele de brokeraj deja iau în analiză legea. Reprezentantul uneia dintre acestea a spus că documentul a plecat în lucru către departamentul de specialitate. Singurul lucru care ar apărea la suprafață ar fi că amenzile sunt mari. "Doar la o primă vedere", a afirmat brokerul.
Potrivit proiectului de lege, pentru încălcări prevederilor privind ofertele publice și operațiunile de retragere a acționarilor, în sensul nerespectării prospectelor de emisiune, amenzile pot fi între 5.000 de lei și 4,5 milioane lei sau dublu decât valoarea beneficiului pentru persoanele fizice, în timp ce pentru entitățile legale, amenzile merg între 10.000 de lei și 20 milioane lei sau chiar 5% din cifra de afaceri anuală.
Pentru contravenții vizând încălcarea obligațiilor de raportare, privind admiterea sau retragerea de la tranzacționare a valorilor mobiliare, privind o serie de încălcări în domeniul derulării ofertele publice și operațiunile de retragere a acționarilor amenzile pot fi între 10.000 lei și 9 milioane lei pentru persoanele fizice, în timp ce pentru entitățile legale acestea ar urma să fie între 15.000 lei și 45 milioane lei.
ASF așteaptă observațiile pieței. "În faza aceasta nu avem ce spune", a mai spus declarat Ursache, arătându-și disponibilitatea pentru o consfătuire în care să se pronunțe toți actorii din piață