Investitorii de la bursă au simțit din nou că sunt pe un câmp minat al bătăliei politice. Acțiunile Băncii Transilvania și BRD au scăzut cu peste 2%

Investitorii de la bursă au simțit din nou că sunt pe un câmp minat al bătăliei politice. Acțiunile Băncii Transilvania și BRD au scăzut cu peste 2%

Sursa foto: captura YouTube

scris 22 feb 2019

Indicii principali ai Bursei de Valori București au pierdut peste un procent pe fondul unor vești cu impact negativ din mediul politic. Președintele României Klaus Iohannis nu a aprobat proiectul de buget, iar ANAF a publicat Ordinul privind declararea noilor taxe introduse prin OUG 114, amintindu-le investitorilor că asupra instituțiilor de credit stă securea taxei pe activele bancare.

Ședința de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost în nota întregii săptămâni caracterizată de o lichiditate foarte mică. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 20,17 milioane lei (4,23 milioane euro), integral consumat pe piața reglementată și asigurat în proporție de 60,61 de acțiunile bancare. Ziua a dus, însă, cea mai mare provocare pentru impulsul ascendent imprimat de cumpărători pieței încă de luni.

Urmărește-ne și pe Google News

La debut, acțiunile erau peste referință, însă 2 vești din zona politică au aruncat bursa pe o pantă negativă. A fost întâi de toate refuzul președintelui Klaus Iohannis de a aproba bugetul de stat, legea aferentă fiind trimisă Curții Constituționale spre analiză, în faza promulgării, o premieră în relația Președinție-Parlament-Guvern.

Ulterior, în mai puțin de o oră, în piață a ajuns știrea potrivit căreia șefa ANAF a a publicat Ordinul care reglementează declararea noilor taxe introduse de OUG nr. 114/2018, respectiv taxa pe activele financiare datorate de instituțiile bancare și taxa pe veniturile din jocuri de noroc organizate online. Este mișcarea care a amintit pieței de existența unor prevederi care pot afecta drastic profitabilitatea băncilor, dar și că informațiile cu privire la renegocieri asupra conținutului ordonanței încă nu sunt transpuse în documente oficiale. Știrea de la ANAF s-a suprapus cu discursul de la Cotroceni al președintelui ce a fost de natură să potențeze sentimentul negativ al pieței.

Șocul s-a văzut după ora 12.30, când indicii principali au intrat sub referință. Cel mai bine mișcarea este surprinsă de acțiunile Băncii Transilvania (TLV), sensibile atât la informațiile macro, cât și la elementele ce privesc industria bancară. Graficul intraday atașat arată tendința descndentă clară, dar și faptul că acțiunile au închis pe minimul zilei.

Investitorii de la bursă au simțit din nou că sunt pe un câmp minat al bătăliei politice. Acțiunile Băncii Transilvania și BRD au scăzut cu peste 2%

Transferurile pe titlurile Băncii Transilvania s-au ridicat la 9,51 milioane lei, iar aceastea au coborât cu 2,39% sub referință, la prețul de 1,8820 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 9,06 miliarde lei (1,90 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 2,28%, până la prețul de 11,98 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,72 milioane lei.

Cele 2 acțiuni au atârnat ca o nicovală pentru întreaga piață. Indicele compozit BET Plus a pierdut 1,12%, iar indicele reprezentativ BET a avut un recul de 1,13%, până la nivelul de 7.766,87 de puncte. Sub aspect tehnic, reacția de respingere a venit din zona retragerii Fibonacci de 50% a întregului impuls descendent de la cumpăna dintre ani, dar cotația încă navighează deasupra mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8).

Investitorii de la bursă au simțit din nou că sunt pe un câmp minat al bătăliei politice. Acțiunile Băncii Transilvania și BRD au scăzut cu peste 2%

Faptul că declinul de astăzi de la BVB este o poveste românească se vede din sesiunea pozitivă la nivel european, cu închideri „pe verde” pe linie pentru principalii indici continentali și regionali: +0,21% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,16% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,38% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,30% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,68% pentru indicele WIG de la Varșovia, +0,23% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,13% pentru indicele PX de la Praga.

La fel, deși prețul petrolului de tip Brent s-a menținut la Londra peste reperul de 67,00 dolari/baril, la maximul ultimelor 3 luni, la București indicele energetic BET-NG a fost în surferință, cu un declin de 1,24%, tras în jos de scăderea cu 1,56%, până la prețul dse 31,50 lei/acțiune, al titlurilor cu cea mai mare lichiditate din structura sa, cele ale Romgaz Mediaș (SNG) care au adunat și astăzi schimburi de 2,14 milioane lei.

Celălalt indice sectorial, BET-FI, care măsoară evoluția acțiunilor fondurilor închise de investiții, a urcat, pe contrasens față de restul pieței, cu 0,30%, până la nivelul de 35.263,84 de puncte. Din componența sa, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,22%, până la prețul de 0,8920 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de aproximativ 990.000 de lei, iar titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au câștigat 0,46%, până la prețul de 2,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 884.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
anaf