Insolvența Romcab. Primele reacții pe bursă

Insolvența Romcab. Primele reacții pe bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 feb 2017

Titlurile Romcab s-au prăbușit cu 15% în sesiunea de tranzacționare de luni, iar capitalizarea bursieră a companiei a ajuns de 28 de ori mai mică decât datoriile totale din ultima raportare. Procesatorii de PVC Prodplast București și Teraplast Bistrița, furnizori de granule către Romcab, spun că impactul insolvenței va fi minor, creanțele comerciale fiind asigurate.

După o revenire tehnică la sfârșitul lunii ianuarie, titlurile producătorului de cabluri din fibră optică Romcab Târgu Mureș (MCAB) și-a reluat în forță trendul descendent la cumpăna dintre săptămâni. Un picaj de 9,85% vineri a fost urmat de o altă prăbușire în limita scăderii de 15% admisă pentru o zi de tranzacționare de operatorul de piață BVB, confirmând reacția investitorilor din decembrie și până în prezent care a dus la o scădere de 60% a acțiunilor pe bursă.

Urmărește-ne și pe Google News

Căderea de luni s-a precipitat în contextul în care în piață a ajuns știrea potrivit căreia compania și-a solicitat insolvența. La prețul de închidere de ieri, de 3,58 lei/acțiune, capitalizarea bursieră este de 33,60 milioane lei (7,46 milioane euro), valoare de 28 de ori mai mică decât datoriile totale de 940,94 milioane lei prinse în contabilitate la ultima raportare financiară din 30 septembrie 2016.

Desființarea ASF, o idee vehiculată și pe piața de capital, și în interiorul Autorității CITEȘTE ȘI Desființarea ASF, o idee vehiculată și pe piața de capital, și în interiorul Autorității

Societate a cărei vizibilitate crescuse mult în ultimii 2 ani pe bursă, fiind constant în primele 15-20 cele mai tranzacționate acțiuni, Romcab creează un al doilea val de neliniști după cele aduse de inițierea ieșirii din acționariat a băncii americane Morgan Stanley, care avea o deținere de 22,87% încă din anul 2007.

Ieri, pentru bursă au trimis notificări 2 companii care au relații de parteneriat comercial cu Romcab, respectiv Prodplast București (PPL) și Teraplast Bistrița (TRP). Acestea au invocat faptul că impactul este minor, având în vedere faptul că au asigurate creanțele comerciale în raport cu societatea din Târgu Mureș.

Prodplast a precizat că își reduce relațiile contractuale cu Romcab ca urmare a declarării insolvenței de către respectiva societate și că datoria pe care firma o are față de Prodplast este în întregime asigurată printr-o asigurare de risc comercial internațională, iar dosarul de daună a fost deja depus spre soluționare.

Procesatorul de PVC Teraplast Bistrița pentru care Romcab este client de granule, a anunțat piața că încă din 2015 creanțele liniei de business granule sunt asigurate comercial la o companie de profil având rating A3 din partea agenției de evaluare financiare Moody’s. Teraplast va constitui un provizion de 200.000 de euro, reprezentând aproximativ 0,1% din valoarea datoriilor Romcab.

O insolvență anunțată de bursă

Piața de capital și-a dovedit încă o dată calitatea de factor de anticipare, prăbușirea cotației începând cu 8 săptămâni înaintea declarării insovenței companiei. Picajul s-a precipitat în contextul în care în piață a ajuns informația potrivit căreia Romcab era înregistrată la Centrala Riscului de Credit a Băncii Naționale a României cu peste 100 de incidente de plată, majoritatea calificată ca incidente majore, în valoare de aproximativ 23 milioane lei.

Anxietatea a fost amplificată în măsura în care emitentul nu a raportat aceste ratări ale obligațiilor de plată către bursă, așa cum o solicită legea pieței de capital și codul operatorului de piață BVB pe a cărei platformă este listată Romcab. Acționari ai Romcab membrii ai Investors Club au eșuat în încercarea de a contacta conducerea s-au reprezentanți ai companiei care îl are ca acționar principal, cu o deținere de peste 69% din titluri, pe omul de afaceri Zoltan Prosszer, prin societatea Sadalbari SRL.

Bursa te duce la lei. Adevărați CITEȘTE ȘI Bursa te duce la lei. Adevărați

Profit.ro confirmă că în etapa de accelerare a picajului acțiunilor Romcab persoana de contact pentru relația cu investitorii nu putea fi contactată pe telefonul mobil, iar la telefonul indicat pe portalul Bursei drept cel oficial al companiei nu răspundea decât agentul de pază de la „Poarta1”.

Singurul care a oferit în primă fază unele informații a fost Sebastian Vlădescu ce abia părăsise funcția de președinte al Consiliului de Administrație. „Înseamnă că e o problemă de lichiditate”, răspundea el pentru publicația noastră. El a afirmat că nu știa că ar fi probleme legate de întârzierea plății salariaților documentate de noi din multiple surse: „Ca membru al board-ului nu am avut niciodată această informație.” Deși Vlădescu afirma că incidentele de plată ar trebui să nu creeze probleme unei companii cu o cifră de afaceri de aproape 1 miliard de lei, insolvența confirmă problemele companiei anticipate de investitorii de pe bursă.

Insolvența Romcab. Primele reacții pe bursă

viewscnt
Afla mai multe despre
romcab
bvb
bursa
prodplast
teraplast
insolventa
faliment
morgan stanley
investors club