Atât cursul de schimb euro-leu, cât și indicii bursieri de la București se regăsesc în zone de cotare anterioare momentului aflării rezultatului referendumului din Marea Britanie, favorabil unei ieșiri a țării din Uniunea Europeană. La BNR, dar și pe bursă, diagnosticul este că impactul a fost mai degrabă minor pentru piața de capital românească.
Valul de vânzări pe activele de risc din piețele financiare internaționale după aflarea votului prin care britanicii s-au pronunțat pentru părăsirea Uniunii Europene nu s-a tradus printr-un șoc de amplitudine similară în România. Deprecierile au fost modeste, iar revenirea din ultimele două zile suficient de susținută pentru a aduce cotațiile la nivelul anterior verdictului „Brexit!”.
„Pe piața monetară impactul a fost imperceptibil. (...) „Nici nu ne-am gândit să intervenim”, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu. Cursul euro-leu, la fixing-ul instituției pe care a acesta o conduce, a fost stabilit astăzi la 4,521 lei pentru un euro, un leu doar marginal depreciat față de reperul de 4,5179 lei pentru un euro de joi, ultima cotare înainte de aflarea rezultatelor referendumului.
Retailul nu a fost prezent să se panicheze
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este și cazul indicelui reprezentativ BET care a închis astăzi la nivelul de 6.473,41 puncte, după o corecție de 0,47% care l-a adus marginal sub reperul de 6.495,34 puncte de joi. Adrian Ormenișan, director de tranzacționare la BRK Financial Group, trage linie și vede că, practic, numai ziua de vineri a fost una în care la BVB a fost recepționat emoțional impactul votului pentru Brexit. „Piața s-a comportat destul de bine” – a declarat el pentru Profit.ro. „Pentru acțiunile de interes au fost aprecieri frumoase, e adevărat în contextul extern de revenire.”
Explicația sa pentru reacția slabă pe scădere este prezența redusă a investitorilor de retail într-o piață dominată de instituționalii cu orizont de investiție mediu și lung. „De aceea nu s-au simțit scăderile”, spune Ormenișan.
În sesiunea de astăzi de la București, rulajul pe piața de acțiuni s-a cifrat la 31,49 milioane lei (6,96 milioane euro), în timp ce pe segmentul obligațiunilor am consemnat un schimb în valoare de 18,02 milioane lei cu titluri de stat din emisiunea Ministerului Finanțelor Publice având scadența în iunie 2019. Pe piața deal tranzacțiile speciale au fost modeste, în valoare însumată de numai 1,20 milioane lei, realizate pe acțiunile SIF Banat Crișana (SIF1) și OMV Petrom (SNP).
În așteptarea dividendelor pe sgementul energetic
În piața reglementată, pe primul loc, cu transferuri de 11,56 milioane lei, s-au regăsit titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au închis în staționare la nivelul de 25,10 lei/acțiune, după ce intraday au consemnat chiar și un maxim al ultimelor 2 luni de 25,25 lei/acțiune.
Vineri este ultima zi în care investitorii mai pot cumpăra această acțiune ca fiind purtătoare a dividendului aferent profitului obținut în 2015, amintește Ormenișan. El observă tendința de apreciere a titlturilor de pe segmentul energetic înaintea datei de înregistrare. Este un fapt văzut și pe Romgaz care a fost printre emitenții ce au rezistat cel mai bine corecțiilor antrenate de Brexit în ultima zi de tranzacționare a săptămânii precedente.
Este ceva de anticipat și în cazul titlurilor Electrica (EL) care au data de înregistrare pe 11 iulie. Traderul de la BRK spune că acțiunea s-a bucurat în ultimul timp de un interes ridicat, în principal din partea investitorilor instituționali. Este ceea ce ar putea propulsa către maximele de la listare în următoarele zile un titlu care astăzi a închis nu departe de acest reper, la prețul de 13,12 lei/acțiune, în urcare cu 0,61% peste referință, pe volume echivalente cu 1,97 milioane lei.
Energie de la E.ON pentru acțiunile Fondului Proprietatea
Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au avut astăzi cea mai bună performanță dintre cele lichide, respectiv o apreciere de 1,26%, până la prețul de 0,726 lei/acțiune pe un rulaj de 4,69 milioane lei. Este o evoluție marcată de știrea sosită în piață ieri seară potrivit căreia Fondul și-a lichidat participațiile la subsidiarele E.ON Distribuție și E.ON Energie. După revenirea consistentă din ultimele 3 zile, au apărut ordine mai mari la vânzare, însă Ormenișan se așteaptă ca pe termen scurt să fie atins reperul de 0,73 lei/acțiune.
Avansul titlurilor Fondului a marcat indicele financiar BET-FI, singurul care s-a apreciat astăzi, pentru o închidere la nivelul de 26.639,03 puncte. Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut cel mai important recul, de 0,63%, fiind tras în jos de scăderea cu 2,24% a titlurilor OMV Petrom, până la prețul de 0,2400 lei/acțiune, pe transferuri de 2,15 milioane lei, peste media obișnuită a acestui emitent.
Titlurile companiei petroliere se află sub presiune de jumătate de an în condițiile ordinului mare de vâzare venit din partea fondului de piețe de frontieră al Franklin Templeton și a fondului suveran al Norvegiei. Se vede bine că atunci când această presiune se ridică, tendința este de apreciere, spune Ormenișan. Când ordinul va fi epuizat, el vede un potențial de creștere al titlurilor OMV Petrom până în ziona de 0,2700 lei/acțiune sau chiar 0,2800 lei/acțiune, ceea ce înseamnă o apreciere de 12-17% peste nivelurile actuale.
Vina acțiunile gratuite de la Banca Transilvania!... pentru a fi aruncate în piață
Pe locul 2 în topul rulajelor s-au regăsit astăzi titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au depreciat cu 2,35%, până la prețul de 2,08 lei/acțiune, pe tranzacții de 7,60 milioane lei. „Sunt ordine destul de mari de vânzare”, spune interlocutorul nostru. El se așteaptă ca această presiune să se mențină ridicată 2-3 săptămâni atât timp cât vor fi încărcate în portofolii acțiunile gratuite distribuite de bancă în contul majorării de capital de 600 milioane lei. Până atunci, prețul ar urma să oscileze în zona de 2,02- 2,12 lei/acțiune, fără un potențial prea mare de apreciere.
De fapt, acesta este tabloul pe care Ormenișan îl anticipează pentru întreaga piață în perioada imediat următoare. El consideră că indicele american Dow Jones Average Industrial va rămâne blocat între nivelurile de 17.000 de puncte și 18.000 puncte, neavând nici resurse pentru urcarea pe noi maxime, dar nici știri devastatoare care să precipite scăderi.
Un plus de slăbiciune are indicele german DAX, tras în jos atât de segmentul bancar cât și de veștile proaste de pe segmentul auto, cel care anterior constituia motor al creșterii cotațiilor.
Având în vedere încheierea de semestru pentru care fondurile trag tare ca să ofere raportări bune și faptul că tradițional zilele de vineri sunt de deprecieri, brokerul de la BRK se așteaptă pentru mâine la ușoare corecții în piețele internaționale. „Cât din acestea se vor transfera la noi rămâne de văzut”, a conchis Ormenișan.