Isărescu, despre impactul Brexit: Mișcările au fost mici. Nici nu ne-am gândit să intervenim pe curs

Isărescu, despre impactul Brexit: Mișcările au fost mici. Nici nu ne-am gândit să intervenim pe curs
scris 30 iun 2016

Leul și piața monetară au fost foarte puțin afectate de votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană, spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

Leul s-a depreciat imediat după ce în dimineața zilei de 24 iunie rezultatul votului britanic a arătat ieșirea din UE. Și dobânzile din piața monetară interbancară au crescut, oprind astfel o tendință de scădere începută de câțiva ani. Mare parte din aceste evoluții s-au corectat ulterior.

Urmărește-ne și pe Google News

“A fost mai degrabă un șoc emoțional”, a declarat Isărescu în conferința de presă de după ședința de politică monetară, în care BNR a păstrat nemișcată dobânda cheie și nivelul rezervelor minime obligatorii.

„Pe piața monetară impactul a fost imperceptibil”, spune Isărescu și adaugă că cei care au spus că au crescut dobânzile au exagerat, pentru că Robor a crescut mai puțin decât de obicei.

După lupte cu BNR pentru darea în plată, deputatul Zamfir atacă \ CITEȘTE ȘI După lupte cu BNR pentru darea în plată, deputatul Zamfir atacă "privilegiile" membrilor CA al băncii

Cotația Robor la 3 luni, relevantă pentru cei cu credite în lei, a crescut cu 9 puncte de bază la 0,85% după prezentarea rezultatului votului.

La fixing-ul de la ora 11 de azi cotația era de 0,81%.

Economiști din bănci au suspectat o intervenție a băncii centrale în piață pentru a tempera presiunea de depreciere, mai ales că moneda națională s-a depreciat mai puțin decât devizele din regiune, însă guvernatorul spune că nu e cazul.

“Pe piața valutară nu comentăm intervențiile sau ce facem. Dar pentru a arăta maniera emoțională, și e un cuvânt soft, prin care s-au promovat informațiile de la o sursă la alta, nici nu ne-am gândit să intervenim, nu că am intervenit. Cursul s-a corectat de la sine. Mișcările au fost mult mai mici decât în alte cazuri”, explică guvernatorul și adaugă că piața a fost subțire, fără volume ridicate.

BNR a clasificat referendumul britanic drept unul dintre riscurile sistemice majore la adresa stabilității financiare a României. Ce explicații găsim în discursul lui Isărescu despre impactul atât de redus?

Pe de o parte, România are o situație macro-economică bună, iar pe de altă parte e posibil și ca piața să fi fost năucită.

BNR nu va lăsa leul să se deprecieze prea mult în caz unui Brexit – analiză Erste CITEȘTE ȘI BNR nu va lăsa leul să se deprecieze prea mult în caz unui Brexit – analiză Erste

“Există și această situație în care incertitudinea paralizează acțiunile actorilor de pe piață. Nu pot să zic că a fost cazul în România. În prima și a doua zi de după vot mișcările au fost limitate”, spune guvernatorul.

Însă situația rămâne incertă și există posibilitatea să apară alte șocuri ca urmare a Brexit sau din alte părți în următoarea perioadă.

“Nu știm precis nici când se va declanșa articolul 50. Poate să fie și peste 2-3 ani”, adaugă guvernatorul.

"Impactul este pe termen mai îndelungat și derivă din două elemente. Din incertitudine. Aici, ce s-a întâmplat imediat după Brexit poate să nu fie de asemenea, semnificativ. Eu nu spun că mișcările au fost nesemnificative în sensul că a fost bine. Poate ca o anumită presiune să apară peste o săptămână-două, în condiții de incertitudine. În al doilea rând, Brexit-ul slăbește spiritul european. Pentru România, spiritul european, aderarea la UE, alinierea la normele europene au constituit principala ancoră. Noi vom trăi în perioada următoare o slăbire a acestei ancore", spune Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
isarescu