Ludwik Sobolewki, BVB: Listările secundare la Londra ale companiilor deja cotate la București sunt un pur non-sens

Ludwik Sobolewki, BVB: Listările secundare la Londra ale companiilor deja cotate la București sunt un pur non-sens
scris 27 iun 2016

Cu atât mai mult după Brexit, aducerea la cota bursei londoneze a unor companii deja listate la București este un pur non-sens, spune directorul general al BVB Ludwik Sobolewski. El înțelege motivul pentru care ofertele publice la Romgaz și Electrica s-au derulat și la Londra pentru a atrage noi investitori, dar nu găsește rațiune pentru cotarea secundară a unor companii deja listate precum OMV Petrom.

Perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană după referendumul în care cetățenii britanici s-au pronunțat în acest sens, îi dă un nou prilej șefului executiv al Bursei de Valori București să critice listările secundare ale companiilor românești pe piața londoneză. „Nu numai că este un non-sens; este un pur non sens”, a declarat Ludwik Sobolewski astăzi în cadrul unui eveniment oragnizat de grupul de presă Bursa.

El a nunțat că în cazul unor privatizări prin oferte publice precum cele de la Romgaz (SNG) și Electrica (EL) din 2013-2014, listarea la Londra prin intermediul certificatelor de depozit (GDR) a reprezentat o necesitate în vederea lărgirii bazei de investitori care să subscrie. Aceasta este – a subliniat directorul general al BVB – o necesitate și nu trebuie să ne facă fericiți. „Nu este un motiv de satisfacție. Este rușinos.”

Pe de altă parte, aducerea la cota pieței londoneze a unor companii deja listate de mult timp, precum OMV Petrom (SNP) este ceva de neînțeles. „Pentru Fondul Proprietatea nu am văzut niciun motiv să facă asta”, a mai adăugat Sobolewski.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum a arătat ziua post-Brexit la Londra pentru Romgaz, Electrica și Fondul Proprietatea

Cazul recent al Brexit arată că sunt și elemente negative ale listării secundare. Hemoragia de valoare a fost mai mare la Londra în acest moment de aversiune la risc. Astfel, în sesiunea de vinerea trecută, imediat următoare aflării rezultatelor referendumului din Marea Britanie, lichiditatea pentru titlurile listate acolo – Romgaz, Electrica, Fondul Proprietatea – lichiditatea a fost mai mică decât la București, ceea este normal, însă volatilitatea a fost mai ridicată.

„Companiile au pierdut mai multă valoare la Londra decât București”, a spus Sobolewski. Mecanismul de descoperirii prețului funcționează mai bine acolo unde este lichiditatea mai mare. Din păcate, listările secundare au condus la fragmentarea lichidității pe emitenții români, a conchis șeful BVB.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
omv petrom
ludwik sobolewski
bvb
bursa
electrica
brexit
fondul proprietatea