De la începutul anului, indicele energetic BET-NG de la BVB a crescut cu 9%. Avansul acțiunilor companiilor din sector a fost susținut de majorările de prețuri de pe segmentul energetic. „Iarna este grea, consumul de hidrocarburi crescut”, spune un broker.
La Bursa de Valori București am consemnat astăzi o ședință neconludentă pe fondul unor volume medii, rulajul din piața de acțiuni fiind de 30,41 milioane lei (6,72 milioane euro). Tendința de apreciere cunoaște o etapă de pauză, deși în piețele europene am avut zi pozitivă. Indicele Euro Stoxx 50, al titlurilor blue-chip de pe continent, s-a apreciat cu 0,87%. Amplitudinea a fost similară pentru indicii CAC40 de la Paris și indicele DAX de la Frankfurt, care au crescut cu 0,96% și, respectiv 1,08%, în timp ce mișcarea a fost ceva mai atenuată, +0,12%, pentru indicele FTSE100 de la Londra.
La nivel regional au fost închideri favorabile pe linie: +1,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,32% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,62% pentru indicele PX de la Praga.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF Tradeville, spune că piața americană a intrat și ea într-o etapă de volatilitate. El a punctat pentru Profit.ro s-au vândut cel mai bine exact acțiunile care au beneficiat de așa-numitul „rally al lui Trump”, avansul susținut al cotațiilor de la câștigarea alegerilor în noiembrie de către actualul președinte al SUA.
Indicele Dow Jones Average Industrial a pierdut mai mult decât indicele S&P500 și mai mult decât indicele pieței Nasdaq de tehnologie. Pe de altă parte, indicele Russell 2000, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor cu capitalizare mică, a avut un parcurs mai bun, în ideea că mediul de afaceri american va beneficia de războiul comercial care se prefigurează în noul mandat Trump.
„Fundamentele pentru România sunt bune, dar mediul de afară ne trage în jos”
La BVB, indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,13%, până la nivelul de 7.527,94 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o apreciere de o amplitudine similară. Prin contrast, indicele energetic BET.NG, s-a corectat cu 0,27%, însă de la începutul anului, creșterea acestuia este de 9,06%. Conjunctura este bună, explică Dumitrescu. Iarna este grea, iar consumul de hidrocarburi este sporit în Europa, ceea ce favorizează atât prețul de livrare, cât și volumul vânzărilor companiilor din domeniu.
În ansamblu, prima lună de tranzacționare din 2017 a fost una bună, cu un rulaj total al pieței de acțiuni de 710 milioane lei, în creștere cu 25% față de decembrie 2016 și cu 12% comparativ cu luna ianuarie a anului trecut. Sub acest aspect, este cea mai bună lună ianuarie din ultimii 6 ani, spune raportul lunar al BVB dat publicității astăzi, la finalul ultimei sesiuni de tranzacționare.
Dumitrescu spune că în această perioadă mai mulți români redescoperă bursa și intră cu bani noi în piață. „Fundamentele pentru România sunt bune, dar mediul de afară ne trage în jos”, a spus brokerul de la Tradeville.
CITEȘTE ȘI Bursa te duce la lei. AdevărațiCele mai mari schimburi în valoare de 10,23 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat cu 0,18%, până la prețul de 27,50 lei/acțiune. Pe acest emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială din piața deal, cu 100.000 de titluri, echivalentul a 2,74 milioane lei.
Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri de 6,04 milioane lei, s-a aflat Fondul Proprietatea (FP) care au crescut cu 0,90%, până la prețul de 0,8950 lei/acțiune. Fondul așteaptă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) aprobarea prospectului pentru o ofertă de răscumpărarea a până la 640 de acțiuni proprii. Prin contrast, titlurile SIF au avut o zi de scădere, ceea ce a tras în teritoriu negativ indicele financiar BET-FI, un declin de 0,14%, până la nivelul de 31.300,82 puncte.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,85%, până la prețul de 2,38 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,00 milioane lei în piața reglementată, în timp ce pe segmentul deal s-a efectuat și un transfer de aproximativ 808.000 de lei.
Transferuri depășind nu cu mult 1 milion de lei s-au mai realizat pe titlurile OMV Petrom (SNP) și Transgaz Mediaș (TGN), ultimul simbol corectându-se cu 1,55%, până la prețul de 318,00 lei/acțiune. Reținem creșterea cu 13,28% până la prețul de 2,90 lei/acțiune a titlurilor Prodplast (PPL), care la respectiva cotație au o capitalizare bursieră de 49,51 milioane lei (10,94 milioane euro).