Guvernul a semnat proiectul de lege care anulează interdicția de înstrăinare a participațiilor la companiile de stat. Decizia aparține însă Parlamentului

Guvernul a semnat proiectul de lege care anulează interdicția de înstrăinare a participațiilor la companiile de stat. Decizia aparține însă Parlamentului
scris 3 feb 2021

Guvernul Cîțu a adoptat un proiect de lege care anulează interdicția de înstrăinare, pentru o perioadă de 2 ani,  a participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. Decizia Guvernului reprezintă însă doar o propunere deoarece, pentru a fi și aplicabil, proiectul trebuie aprobat de Parlament.

De ce este important: Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat anul trecut un proiect de lege care a impus interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a semnalat în premieră Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL

Urmărește-ne și pe Google News
Vodafone pregătește listarea diviziei de turnuri de telefonie, prezentă și în România. Britanicii vor să atragă 3 miliarde euro pe bursă CITEȘTE ȘI Vodafone pregătește listarea diviziei de turnuri de telefonie, prezentă și în România. Britanicii vor să atragă 3 miliarde euro pe bursă

În septembrie, Guvernul Orban a adoptat însă o ordonanță de modificare astfel încât interdicția să vizeze doar "acțiunile", nu și alte tipuri de active. Această ordonanță este în vigoare și își produce efectele.

Parlamentul a decis, însă, tot anul trecut, să respingă amendarea legiiiar, după ce Curtea Constituțională a decis că respingerea respectă normele constituționale, președintele Iohannis a retrimis recent legea de respingere a ordonanței noului Parlament, constituit într-o nouă majoritate, pentru reexaminare.

La începutul acestui an, Guvernul Cîțu a decis să nu mai aștepte procesul de reexaminare a ordonanței cu modificări și a discutat în primă lectură un proiect de lege pentru abrogarea legii inițiale promovate de PSD. 

Micii investitori de pe Reddit par să piardă din avânt: GameStop și AMC Entertainment înregistrează scăderi de două cifre CITEȘTE ȘI Micii investitori de pe Reddit par să piardă din avânt: GameStop și AMC Entertainment înregistrează scăderi de două cifre

Între timp, însă, Guvernul a pus în dezbatere, iar acum a adoptat un proiect de lege prin care sunt eliminate din lege articolele care prevăd interdicția de înstrăinare a participațiilor statului.

În lege este menținut astfel un singur articol, care prevede că statul român poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domenii precum producția și comercializarea de medicamente, industria constructoare de mașini, energie și exploatarea resurselor minerale, transport sau tehnologia informației.

Articolul respectiv nu obligă însă Guvernul în vreun fel și ar putea lipsi cu desăvârșire din legislație.

VIDEO Noutatea bursieră a începutului de deceniu: trading-ul de gloată. GameStop și de la capăt! CITEȘTE ȘI VIDEO Noutatea bursieră a începutului de deceniu: trading-ul de gloată. GameStop și de la capăt!

După cum a arătat Profit.ro, Executivul susține că prin abrogarea prevederilor menționate ”se vor evita atât, agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențiale situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social. În acest fel se poate asigura, prin atragerea de investitori privați fluidizarea activității economice, și se evită riscul falimentării sau scăderii drastice a unor capacități de producție a societăților, consecința cea mai gravă în acest caz fiind reprezentată atât de creșterea șomajului cât și de amânarea sau întârzierea implementării unor proiecte de investiții majore, cu impact social și economic de interes general”.

”Aici nu este vorba de înstrăinare a acțiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiții și pentru a se dezvolta”, a susținut, la rândul său, premierul Cîțu necesitatea abrogării interdicției de înstrăinare a participațiilor la companiile de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
participatii
stat
vanzare
instrainare
interzice
interdictie
proiect
lege
psd
parlament
iohannis
citu
guvern
reexamina
respingere