După ce președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea recent adoptată care vizează exonerarea tuturor clienților băncilor de locuințe de la restituirea a primelor de stat încasate nelegal până în 2016, aleșii au pregătit acum noi condiții de legiferare a acestei situații. Legea pregătită clarifică condițiile de exonerare în funcție de diferitele categorii de clienți, inclusiv minori și pensionari, parte la contractele de economisire-creditare.
De ce este important: Parlamentul adoptase în noiembrie o lege mult așteptată de către băncile de locuințe ale BCR și Raiffeisen. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit definitiv că cele două bănci au fost sancționate corect de către Curtea de Conturi în 2016 și că peste 300.000 de români au încasat ilegal prima de stat în sistemul economisire creditare prin faptul că au participat doar la faza de economisire a acestui sistem, inclusiv cu contracte pentru minori și persoane de peste 65 de ani, fără să ia împrumuturi legate de construirea sau îmbunătățirea locuinței.
Mai este important: În decembrie, președintele a retrimis proiectul spre reexaminare Parlamentului, invocând încălcarea Constituției și interferența în deciziile definitive ale Înalte Curți de Casație și Justiție, care a stabilit că primele de stat au fost plătite cu încălcarea legii către sute de mii de clienți ai BCR și Raiffeisen.
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă deja schema de compensare a industriei HoReCa: Noi condiții și costuri pentru firme, verificate de ANAF, în schimb termene de plată prelungite cu lunile pentru autoritățiPrin legea adoptată cu votul PSD, PNL, UDMR, PMP și Pro România și cel al minorităților, clienții băncilor ar fi urmat să fie exonerați de la restituirea primelor de până la 250 de euro pe an încasate nelegal, estimate la circa 680 de milioane de lei în total. Proiectul a fost inițiat de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, liderul deputaților PNL, Florin Roman, președintele Pro România, Victor Ponta, liderul deputaților PMP, Marius Pașcan, liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian, și de viceliderul deputaților UDMR Szabó Ödön.
Singurul partid care s-a opus acestui proiect a fost USR, liderul deputaților acestei formațiuni, Cătălin Drulă, a susținut că este vorba de ”o lege cu dedicație, pentru două bănci, care au luat bani de la stat și au împrumutat mai departe tot statul român”, profitând astfel de o ”schemă necinstită”.
Acum, prin noile condiții stabilite în comisiile de specialitate ale Parlamentului, sunt anulate prevederile inițiale și este stabilit în primul rând că legea privește clienții parte la contracte de economisire-creditare încheiate înainte de data intrării în vigoare a Legii nr. 164/2018, care a relansat sistemul de economisire-creditare, după decizia ÎCCJ, și reglementează ”un mod unitar de acțiune al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administratiei și al băncilor de economisire și creditare în domeniul locativ cu privire la aceștia, având în vedere existența unor constatări ale Curții de Conturi privind modul de aplicare a dispozițiilor legale privind funcționarea sistemului de economisire-creditare în domeniul locativ din România”.
În absența acestor reglementări, s-ar impune măsuri de recuperare sau neacordare a primelor de stat în anumite cazuri, se mai arată în proiectul legislativ pregătit.
CITEȘTE ȘI Băncile recomandă clienților să analizeze atent dacă vor să amâne rateleNoile reglementări propuse
1) Se aprobă exonerarea clienților, indiferent de vârstă, parte la contractele de economisire-creditare, cu o durată de minim 5 ani, după cum urmează:
a) clienții care au încasat prima de stat după împlinirea duratei minime de economisire de 5 ani, fără justificarea utilizării în scop locativ a sumelor economisite și a primei de stat, sunt exonerați de la rambursarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației a sumelor reprezentând prima de stat și accesorii. Exonerarea se aplică tuturor clienților, indiferent dacă acestia, la data semnării contractului de economisire - creditare, erau eligibili sau ulterior au fost considerați neeligibili pe criterii de vârstă;
b) clienții care nu au încasat prima de stat sunt exonerați de la obligația justificării utilizării sumelor economisite și a primei de stat în scop locativ pentru a încasa prima de stat, dacă până la împlinirea duratei minime de economisire de 5 ani, nu au existat retrageri totale sau parțiale din soldul economisit. În toate aceste cazuri, prima de stat va fi eliberată clienților, indiferent dacă aceștia, la data semnării contractului de economisire-creditare, erau eligibili sau ulterior au fost considerați neeligibili pe criterii de vârstă, dacă sunt îndeplinite celelalte condiții expres prevăzute de lege privind acordarea primei de stat, cu exonerare de la rambursare către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administratiei a sumelor reprezentând prima de stat astfel încasate și accesorii.
(2) Se aprobă exonerarea clienților cu vârsta sub 18 ani sau peste 65 de ani, parte la contracte de economisire-creditare cu o durată efectivă mai mică de 5 ani, de la rambursarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației a sumelor reprezentând prima de stat și accesorii. Exonerarea se aplică doar în cazurile în care prima de stat a fost eliberată cu respectarea prevederilor art. 315 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, cu modificările și completările ulterioare, aplicabile contractului în cauză.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Gheorghe Buzdugan, supranumit „Regele Betoanelor“, intră pe piața locuințelor de lux din București, după ce a cumpărat clădirea de birouri dezvoltată de Edi IordănescuÎn plus, proiectul prevede exonerarea de la plată și a impozitului pe venit, contribuțiilor sociale și obligațiilor fiscale accesorii sumelor prevăzute mai sus.
Impozitul pe venit, contribuțiile sociale și alte sume derivând din obligații fiscale accesorii sumelor menționate încasate până Ia data intrării în vigoare a noii legi nu vor fi restituite însă.