Greșeala pe care polonezul Ludwik Sobolewski, fostul director al BVB, o regretă

Greșeala pe care polonezul Ludwik Sobolewski, fostul director al BVB, o regretă
scris 13 mar 2018

Fostul CEO al Bursei de Valori București Ludwik Sobolewski afirmă că ar fi putut începe demersurile de marketing și de promovare a bursei în rândul investitorilor individuali cu 6 luni mai devreme.

Ludwik Sobolewski spune că cel mai important câștig al mandatului său de 4 ani la șefia executivă a Bursei de Valori București este că a urnit lucrurile din loc, atât în ceea ce privește eliminarea barierelor de reglementare care limitau artificial accesibilitatea pieței locale de capital, cât și a creșterii nivelului de vizibilitate al lumii bursiere atât în rândul companiilor, cât și al investitorilor. Orice proces trebuie să aibă un început, spune Sobolewski într-un interviu pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat recent, în exclusivitate, că Ludwik Sobolewski, cel care a condus cele mai dinamice burse din regiune, de la Varșovia și București, lansează un proiect de relații internaționale care vizează crearea de punți între companiile care vor să atragă finanțare și comunitatea de investitori.

Deși a pierdut intempestiv conducerea Bursei vara trecută, după ce în prima parte a anului părea favorit pentru un nou mandat de 4 ani, Sobolewski nu are vreun regret. Spune că ar fi avut un sentiment de neîmplinire dacă lăsa lucrurile neterminate, dar știe că poate sprijini dezvoltarea pieței de capital românească în cadrul noului proiect pe care l-a lansat la începutul acestui an.

CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere

Sobolewski apreciază că listările recente ale unor companii private la Bursa de Valori București reprezintă un rezultat al proceselor demarate de el, împreună cu alți jucători active pe piața bursieră din România și autorități de resort.

Întrebat care ar fi greșeala cea mai mportantă pe care a comis-o în mandatul său, polonezul afirmă că își reproșează că nu a demarat ceva mai repede demersurile de marketing în vederea atragerii de noi emitenți și de investitori individuali.

În prima parte a mandatului său, Sobolewski și-a concentrat eforturile pentru îndepărtarea a 8 obstacole despre care spune că frânează artificial accesul la piața românească de capital. Susținea încă din 2013 că orice eforturi de vânzări sau de marketing merg în van, atât timp cât piața are probleme de accesibilitate.

Își întărește și acum credința că a fost o judecată corectă. Este ca și cum, având o companie aviatică, ai încerca să atragi cât mai mulți pasageri, dar încă nu poți oferi condițiile minimă de siguranță ale zborurilor, este paradigma pe care o folosește. Este normal ca întâi să pui la punct avioanele și abia apoi să te uiți după clientelă.

Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016 CITEȘTE ȘI Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016

Post-factum spune că a făcut o eroare prin faptul că a așteptat ca toate aceste probleme de reglementare să fie soluționate, când ar fi putut de la un moment dat demara și demersurile de marketing. Începând cu vara anului 2014, devenea clar că procesul de îndepărtare a barierelor de reglementare era pe un anume curs, în diverse stadii de procesare de către autoritățile de resort, și ar fi putut începe și activitatea de publicitate. Nu avea rost să aștepte și adoptarea ultimei ordonanțe de urgență în decembrie 2014 pentru a face un pași decisivi către potențialii emitenți și investitorii de retail.

Din acest punct de vedere, demararea abia la începutul anului 2015 a demersurilor de marketing îi apare acum lui Sobolewski drept o eroare. În a 2-a parte a mandatului său, BVB a promovat o serie de proiecte pentru creșterea vizibilității pieței bursiere dintre care enumerăm concursurile de tranzacționare cu bani virtuali și bani reali, tombola cu premii pentru investitorii care efectuează tranzacții, programul de educație financiară Fluent în Finanțe, Cartea Albă care arată felul în care emitenții respectă regulile de guvernanță corporativă, forumurile investitorilor individuali, târgul de investiții Banii Tăi Expo.

Daniela Șerban, cea care coordona departamentul pentru relația cu investitorii și relații publice a operatorului de piață BVB, și care a fost parte a alcătuirii acestui (eco)sistem de marketing a părăsit în luna octombrie a anului trecut Bursa – având o ofertă de la compania de relații publice și guvernamentale McGuirreWoods – într-un climat de incertitudine în care Sobolewski părăsise compania, iar un nou director general încă nu fusese desemnat.

Ce va păstra noua conducere a bursei din proiectele de marketing de la Sobolewski

Adrian Tănase, noul director general al Bursei de Valori București, a declarat la prima sa prezență publică în noua calitate de la sfârșitul lunii ianuarie că o parte dintre aceste proiecte vor fi păstrate, dar încă nu avea un verdict clar asupra eficienței acestora și unde s-ar putea face ajustări. El a citat în mod expres, proiectul Made in Romania, de prezentare a companiilor românești ca fiind un proiect foarte bun și care cu siguranță va fi menținut. „Vechea conducere a lăsat bursa într-un loc în care putem continua proiectele pe care le avem în viitor”, spunea Tănase.

Viziunea noii conduceri este, însă, aceea de a avea o prezentare simplificată a investițiilor bursiere, astfel încât românii să înțeleagă faptul că, aplicând anumite reguli, investiția la bursă poate fi la fel de banală ca și constituirea unui depozit bancar. „Nu toată lumea vrea să fie fluentă în finanțe”, spunea Tănase, care înainte de a ajunge director la BVB, a avut în administrare pentru ING și NN cele mai mari fonduri de pensii private din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwik sobolewski
bvb
bursa
conernerstone communications
nndkp
adrian tanase