GRAFIC Sentiment negativ pe bursă la final de an. Investitorii de la BVB reacționează la vânzările de pe piețele mari și deteriorează parametrii tehnici pentru principalul indice

GRAFIC Sentiment negativ pe bursă la final de an. Investitorii de la BVB reacționează la vânzările de pe piețele mari și deteriorează parametrii tehnici pentru principalul indice

Sursa foto: Sinisa Botas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 dec 2018

Un declin de peste jumătate de procent la Bursa de Valori București a dus indicele titlurilor blue-chip sub un nou minim local într-un context de aversiune la risc pe plan internațional.

Investitorii active pe piața de capital românească ar fi putut alege să ignore întrucâtva presiunea la vânzare din piețele financiare mature și să stabilească o direcție mai clară pentru bursă abia la începutul anului viitor. Astăzi au cedat, însă, și au mișcat piața, într-un mod vătămător din punct de vedere tehnic pentru trendul pozitiv pe care indicii de la BVB s-au înscris la începutul lunii iulie.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața locală s-a clătinat în contextul unei zile „roșii” la nivel european: -0,94% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,86% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,94% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,12% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,05% pentru indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,54%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,58%, până la nivelul de 8.524,69 de puncte. Din punct de vedere tehnic, alunecarea indicelui titlurilor blue-chip sub minimului local din noiembrie a stricat secvența trendului specifică trendului ascendent, conform teoriei lui Dow, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate.

GRAFIC Sentiment negativ pe bursă la final de an. Investitorii de la BVB reacționează la vânzările de pe piețele mari și deteriorează parametrii tehnici pentru principalul indice

De asemenea, sunt semnale negative pentru piață trecerea indicelui sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), dar și ieșirea din canalul ascendent care a însoțit parcursul pozitiv din ultima jumătate de an.

Alro va plăti la începutul anului viitor dividende parțiale de 326,6 milioane lei în baza rezultatului la 9 luni din 2017 și a unor sume din rezerve CITEȘTE ȘI Alro va plăti la începutul anului viitor dividende parțiale de 326,6 milioane lei în baza rezultatului la 9 luni din 2017 și a unor sume din rezerve

Nu este neapărat o reacție de panică. Acest lucru se vede și la nivelul volumelor, mai degrabă slabe. Astfel, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 27,61 milioane lei (5,93 milioane euro).

Semnal contradictoriu pentru piață, titlurile Fondul Proprietatea (FP), cele mai lichide astăzi, cu transferuri însumând 7,63 milioane lei, au avut închidere pozitivă, cu un avans de 1,14%, până la prețul de 0,9730 lei/acțiune. Emitentul a notificat astăzi piața că săptămâna trecută a achiziționat din piață un număr de aproximativ 564.000 de acțiuni în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari și pentru care a plătit aproape 539.000 de lei. Impactul a fost favorabil asupra indicelui financiar BET-FI, care a supraperformat pieței, cu un declin de 0,17%, până la nivelul de 36.673,84 de puncte.

Pierdere de energie

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a suferit un recul de 1,39%, tras în jos de coborârea cu 2,23%, până la prețul de 0,3510 lei/acțiune a titlurilor celui mai important emitent din structura sa, cele ale OMV Petrom (SNP), care au adunat schimburi de 4,16 milioane lei. Către finalul sesiunii londoneze, prețul țițeiului de tip Brent a scăzut din nou decisiv sub reperul de 60,00 dolari/baril, în zona minimelor ultimelor 10 luni.

La același capitol, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 7,33 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,56%, până la prețul de 35,70 lei/acțiune. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au pierdut, de asemenea, 0,30%, până la prețul de 9,8600 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,15 milioane lei.

Interes ridicat pentru acțiunile Ropharma

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,42%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,76 milioane lei în piața reglementată. La același preț s-a realizat în piața deal și singura tranzacție specială a zilei, în valoare de 3,52 milioane lei.

Am mai consemnat o activitate de tranzacționare peste media obișnuită a respectivului emitent pe titlurile Ropharma Brașov (RPH). Au fost schimbate 2,52 milioane de acțiuni ale lanțului de farmacii, reprezentând 0,49% din capitalul social, la prețul de 0.2860 lei/acțiune, cu 0,70% pesdte referință. Aceasta situează valoarea transferului la aproximativ 716.000 de lei și capitalizarea bursieră a companiei la 146,22 milioane lei (31,41 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
ropharma