Aparent fără nicio știre, yenul japonez și dolarul australian au suferit variații foarte puternice la redeschiderea piețelor asiatice din acest an. Mișcările de câteva minute care au dus cotațiile pe niveluri atinse doar cu un un deceniu în urmă au fost pe lichiditate mică și au reprezentat fie atacuri speculative, fie activări în cascadă ale roboților de tranzacționare. Până vineri, cotațiile au revenit de unde au plecat, însă mișcarea probabil a măturat multe conturi ale unor investitori individuali japonezi. Un trader recomandă să urmărim rata divorțurilor.
Anul 2019 a debutat cu nervozitate în rândul investitorilor, iar piețele financiare au avut un episod care arată că uneori atârnă de un fir de ață. Jucătorii vor avea probabil dificultăți mari în a naviga în volatilitatea de peste an, într-un context de incertitudini la nivel macroeconomic și geopolitic. Un șoc din Asia-Pacific din primele zile ale anului este cel mai de preț avertisment pentru piețe caracterizate în ultimii ani de acalmie și de un regim al oscilațiilor temperat.
Investitori cu expuneri pe cele mai relevante monede convertibile din Extremul Orient au străbătut aerul rarefiat al unei piețe ilichide de după Sărbători într-un roller-coaster cu circuit complet, dar pe care probabil nu l-au străbătut toți. Violatilitatea mare este probabil să-i fi scos din poziții pe mulți dintre jucători individuali cu expuneri în marjă până la întoarcerea pieței.
CITEȘTE ȘI VIDEO Președintele Fed spune că este flexibil în privința politicii monetare, dar nu va demisiona dacă Trump îi va cere acest lucruAparent de la o ajustare în scădere a estimărilor privind câștigurile Apple și date macroeconomice dezamăgitoare din China au precipitat în noaptea de 2-3 ianuarie – imediat după închiderea pieței americane, dar cu sistemul financiar nipon încă în vacanță – fluctuații neobișnuite pe yenul japonez și dolarul australian.
Moneda niponă, percepută tradițional drept una de refugiu pentru etapele de stres financiar, s-a întărit abrupt față de un coș de valute, iar dolarul australian a avut o mișcare de sens contrar, slăbind abrupt înttr-o mișcare de câteva minute cât parcursul pe un an întreg. „Yenul a zburat direct către lună. N-am mai văzut astfel de imagini din 2008-2009”, scria pe Twitter un trader, invocând volatilitatea extremă a anilor de criză.
Lichiditatea mică a permis un impuls de tip „flash-crash”, probabil potențat de algoritmii de tranzacționare care au activat automat ordine de tip stop-loss plasate de investitori la niveluri-cheie.
CITEȘTE ȘI FOTO Operatorul Bursei din Londra caută în București angajați inclusiv la metrou, pe magistrala Pipera-Berceni, intens folosită de corporatiști și studențiFotografia-șoc de din zorii asiatici arăta dolarul australian pe un minim al ultimilor aproape 10 ani în raport cu dolarul american.
Pe perechea valutară dolar australian/yen, amplitudinea a fost cea mai ridicată. Dolarul australian a slăbit cu 6% față de moneda niponă în doar 3 minute, acesta reprezentând cel mai mare picaj de o zi din istoria valutară a țării de la Antipozi. După consumarea mișcării pe care cei de la Real Vision Research o caracterizează drept o capitulare, în alte zece minute cotația a urcat cu 3,5%.
CITEȘTE ȘI FOTO Dafora scoate la vânzare o vilă din București, zona Dorobanți, pentru a-și plăti creditorii. Preț de pornire: peste 1 milion de euroLa debutul sesiunii europene, pe măsură ce angoasa se consuma, cotațiile își continuau parcursul de revenire pe măsură ce era tot mai evident că nu a fost nimic de ordin fundamental care să schimbe regimul valutar din Asia-Pacific.
Roboți rigizi sau atac speculativ?
Ipoteza activării ordinelor computerizate în cascadă este cea mai iinvocată în media, însă portalul No Nonsense Forex merge pe varianta unui atac valutar planificat pentru o etapă cu lichiditate mică de investitori care au vizat câștiguri financiare imediate. Folosind argumentul volatilității mici pe alte instrumente financiare, autorii au propria lor concluzie: „A fost o simplă mișcare de manipulare a valutelor.”
Ce este cert - oscilațiile au creat câștigători și pierzători. Chiar din noaptea consumării episodului, reprezentanți ai industriei financiare au invocat faptul că mișcarea ar putea să fi scos din poziții investitori individuali japonezi care aveau deschise contracte pe perechea valutară dolar australian/yen pentru a fructifica diferențialul de dobândă pozitiv dat de moneda australiană. Traderul individual Benjamin Kohen glumește pe Twitter că impactul pe aceste conturi poate fi verificat în perioada următoare în rata de contactare a avocaților specializați în divorțuri.
Întâi în iad și înapoi pe pământ. Banii unor investitori au fost luați între timp de dracu’
Amărăciunea celor care nu au avut bani să-și țină marja și au fost scoși din poziții trebuie să fie dublă cu atât mai mult cu cât mișcarea de revenire s-a prelungit, iar către finalul sesiunii de vineri chiar au fost depășite reperele de la care a început prăvălirea, așa cum se vede pe graficul perechii valutare dolar australian/dolar american atașat.
Epsiodul de volatilitate arată nu numai nervozitatea investitorilor față de un an dominat de necunoscute, dar și dificultatea strunirii portofoliilor într-un regim de volatilitate superior ce pe alocuri poate deveni extrem.
Mulți dintre jucătorii cu expuneri pe cele valute își vor fi dorit în locul experienței de săptămâna trecută mai degrabă senzații tari într-un roller coaster dintr-un parc de distracții din Australia.