Previziuni despre economia globală în 2019: Războiul SUA-China se accentuează, piața criptomonedelor se maturizează, Omul de Oțel devine realitate, iar industria construcțiilor și transporturile maritime se confruntă cu obstacole

Previziuni despre economia globală în 2019: Războiul SUA-China se accentuează, piața criptomonedelor se maturizează, Omul de Oțel devine realitate, iar industria construcțiilor și transporturile maritime se confruntă cu obstacole
scris 2 ian 2019

Factorii geopolitici vor rămane riscul principal al mediului de afaceri global în 2019, marcat de accentuarea războiului comercial dintre SUA și China și consolidarea relațiilor dintre China și Rusia, conform raportului “Year-Ahead Predictions 2019”, realizat de firma de consultanță A.T. Kearney.

Totodată, mai multe provocări globale privind resursele vor apărea în prim plan în 2019, potrivit raportului. Un deficit al nisipului va impacta unele proiecte de construcții, în special în Asia și Africa, iar criza deșeurilor va continua și în 2019.

Lista completă a celor 10 previziuni A.T. Kearney este prezentată mai jos.

1. Războiului comercial China-SUA se va intensifica

Urmărește-ne și pe Google News

Relațiile SUA-China s-au înrăutățit semnificativ în 2018. Administrația Trump a impus taxe suplimentare pentru importuri chinezești în valoare de 250 de miliarde de dolari. Beijingul a adoptat măsuri de retorsiune, impunând tarife la importuri americane de 110 miliarde de dolari și a adoptat măsuri care creează un mediu de afaceri mai restrictiv pentru companiile americane din China. Peste jumătate dintre companiile americane prezente în China au raportat un ritm mai lent al aprobărilor și o creștere a controalelor din partea autorităților chineze după intrarea în vigoare a tarifelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Începând cu 1 decembrie, China și SUA au agreat să renunțe pentru 90 de zile la introducerea oricăror noi tarife, perioadă în care cele două puteri speră să ajungă la un acord comercial avantajos pentru ambele părți.

Armistițiul nu va rezista, probabil, așa că războiul SUA-China se va intensifica în 2019, potrivit A.T. Kearney. Progresul lent și insuficient pe subiecte cheie îl va face pe Trump să crească nivelul tarifelor impuse importurilor din China. Administrația SUA ar putea chiar să impună taxe la importuri de încă 267 de miliarde de dolari, egalând atfel baza taxelor suplimentare cu valoarea totală a importurilor din China în 2017. 

Măsurile punitive ale Chinei vor include majorarea taxelor pentru anumite importuri din SUA și eforturi de a compensa impactul asupra companiilor. Totodată, Beijingul va căuta să încheie alianțe, să înlăture nemullțumirile vis-a-vis de practicile sale comerciale și să își stimuleze economia internă. Atenția Chinei se va îndrepta, totodată, spre diversificarea partenarilor comerciali și reducerea dependenței de SUA. Economiile din sud-estul Asiei vor beneficia probabil de conflictul comercial, în contextul în care companiile americane vor muta producția și lanțul de aprovizionare din China pentru a evita tarifele impuse importurilor chinezești la intrarea în SUA.
 
2. Bitcoin se va afla în fruntea consolidării și maturizării pieței criptomonedelor
 
Bitcoin a împlinit 10 ani în luna octombrie, eveniment umbrit de îndoielile legate de viitorul criptomonedelor. Majoritatea criptomonedele au avut o acensiune rapidă în 2017, bitcoin crescând de aproximativ 20 de ori pe parcusrul anului. Însă 2018 a șters mare parte din acest avans. Totodată, cea mai populară criptomonedă, bitcoin, a pirdut treptat din poziția dominantă în funcție de cota de piață, ajungând de la o pondere de 90% în valoarea totală a criptomnedelor din piață la circa o treime (februarie 2018), pe fondul răspândirii așa-numitelor alcoins (toate criptomonedele care nu sunt bitcoin). Per ansamblu, piața cripromonedelor s-a prăbușit în 2018, astfel că cele mai importante 10 monde au peirdut 80% în primele 9 luni din an.
 
Declinul a fost alimentat de breșe de securitate, creșterea comisioanelor și spargerea bulei speculative, anticipată anterior de multe voci cu notorietate. În pofida acestor obstacole, piața criptomonedelor își începe al doilea deceniu într-o fază de consolidare și maturizare post-prăbușire. Până la finele lui 2019, bitcoin va redobândi o cotă de circa două treimi din piața criptomonedelor, în condițiile în care monedele alternative își pierd strălucirea, iar investitorii sunt ținuți la distanță de aversiunea la risc. Autoritățile de reglementare își vor tempera tonul critic în discursurile despre acest sector. Autoritățile britanice, care doresc să pună capăt "vestului sălbatic" de pe piața monedelor virtuale, vor adopta reglementări menite să combată activitatea criminală și să reducă volatilitatea prețurilor, în condițiile în care încearcă să devină un hub pentru criptomonede.
 
Totodată,autoritățile americane vor avea o atitudine mai blândă față de ETF-uri (fonduri tranzacționate) bazate pe bitcoin și vor continua să lucreze la îmbunătățirea transparenței pe această piață. Ironic, singura metodă prin care criptomonedele pot vedea o a treia decadă implică acceptarea lor de către sistemul financiar internațional, sistem pe care bitcoin a căutat să îl invingă. În această situație, recent formata asociație în domeniul blockchain va începe să facă lobby în rândul factorilor de decizie americani pentru a îmbunătăți imaginea monedelor virtuale în 2019.
Acțiunile europene încheie anul cu un declin de peste 13%, cea mai slabă evoluție din ultimul deceniu CITEȘTE ȘI Acțiunile europene încheie anul cu un declin de peste 13%, cea mai slabă evoluție din ultimul deceniu

3. Criza globală a deșeurilor va stimula inovații în gestionarea deșeurilor din întreaga lume

În 2019, inovația în managementul deșeurilor va accelera. Inițaitivele guvernamentale precum Clean India Mission și Beautify Malawi vor continau să îmbunătățească colectarea și distrugerea deșeurilor în țările emergente. În statele dezvoltate, autoritățile municipale vor accelera investițiile în inteligența artificială și roboți care pot detecta și sorta deșeurile, ceea ce va crește eficiența și va reduce costurile procesului de managemnt al deșeurilor, permițând o creștere a gradului de reciclare. Noii veniți pe piața managementului deșeurilor vor înlocui practicile tradiționale cu unele inovatoare. Spre exemplu, Scarpo îi conectează pe cei care generează deșeuri cu cei care sunt interesați de reciclare în scopuri personale. TerraCycle vinde containere reutilizabile pentru o varietate de produse din gospodărie și Ecovative folosește resturi alimentare pentru a obține imițatie de piele și alte bunuri. În plus, tot mai multe companii vor urma exemplul Alphabet și vor anunța soluții bazate pe tehnologie pentru sistemele de managemnt al deșeurilor din propriile facilități.
 
În final, descoperirile recente în domeniul materialelor vor aduce noi soluții pe piață, cum ar fi un nou tip de polimer, asemănător plasticului, care poate fi reciclat .
 
4. Industria maritimă globală se va lovi de noile reglementari referitoare la sulf
 
Organizația Maritimă Internațională (OMI) este pe punctul de a implementa noi reglementări în privința conținutului de sulf din combustibil, care vor afecta profund industria maritimă și 90% din comerțul global, care se bazează pe transporturile maritime. Începând cu 1 ianurie 2020, OMI va interzice combustibilii cu peste 0,5% conținut de sulf în afara zonele speciale de control al emisiilor de dioxid de sulf. Reglementările sunt o parte a eforturilor de a reduce la jumătate emisiile cu efect de seră în industria maritimă în perioada 200-2050. 
 
Având în vedere că industria nu este pregătită să se conformeze noilor reglementări, aceasta se va confrunta cu o tranziție haotică în 2019. Implicațiile vor depăși granițe industriei maritime. Cu fieacare lună, prețurile la diferite categorii de combustibil vor fi tot mai volatile, în condițiile în care rafinăriile și consumatorii vor să obțină avantaje de preț până la 1 ianuarie 2020. Proprietarii de nave deja avertizează cu privire la lipsa combustibilului. Unii dintre marii operatori de petroliere s-ar putea confrunta cu majorarea costurilor de transport cu 25%, ceea ce va crește prețul petrolului și al benzinei pentru consumatorii finali. De fapt, creșterea costurilor pentru transportul mariim va majora prețurile pentru toate categoriile de bunuri, afectând companiile și gospodăriile din întreaga lume până la finele anului. 
Președintele chinez Xi Jinping i-a oferit președintelui rus Vladimir Putin o medalie de "cel mai bun prieten" în această vară. Gestul a venit la un an după ce Xi a primit ordinul Sfântului Apostol Andrei, cea mai mare distincție oferită de statul rus. Relațiile Rusia-China au devenit tot mai strânse  în ultimii ani, fapt ce se datorează într-o mare măsură cererii în creștere pentru petrol și gaze rusești din partea Chinei.
 
În condițiile în care Rusuia rămâne sub presiunea sancțiunilor americane, iar China rămâne prinsă în războiul comercial cu SUA, cei 2 lideri îmbrățișează interesul strategic comun de a contrabalansa influența Statelor Unite.
 
Xi și Putin își vor îmbunătăți relațiile și în 2019. Cei doi lideri vor deveni critici tot mai vocali ai politicilor SUA , în condițiile în care încearcă să se portretizeze ca o alternativă credibilă de ideri globali. Coordonarea în privința provocările globale de securitate, ca Nord Coreea, va crește. Inaugurarea, în 2019, a gazoductului Puterea Siberiei va întări relația în domeniul energetic. Inaugurarea gazoductului, așteptată în decembrie 2019, vine după ce Rusia a început, anul acesta, livrările de gaz natural lichefiat către China, prin prioiectul Yamal LNG. Creșterea schimburilor comerciale în domeniul agricol și militar va îmbunătăți relațiile economice între cele două state.
 
6. Epidemia globală de anxietate va duce la aparitia de noi produse
 
Peste 300 de milioane de oameni, aproape 5% din populația globală. suferă de deresie sau anxietate clinică, ceea ce costă economia 1 trilion de dolari anual. Numai în SUA, aproape 20% din populație suferă de anxietate și probleme conexe. Problema se agravează rapid, iar potrivit Gallup Global Emotions Report, raport bazat pe sondaje în 146 e țări, fericirea globală este la cel mai mic nivel de la momentul primului astfel de raport, redactat în 2006.
 
Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în 2020, depresia și anxietatea vor deveni cea mai gravă prioblemă de sănătate la nivel global, la egalitate cu bolie cardiovasculare. Tinerii sunt tot mai vulnerabili la efcetele depresiei și anxietății, ceea ce sugerează că problema va persista timp de mulți ani. Oamenii nu își găsesc alinarea doar în medicamente, ci și într-o varietate de produse create pentru a reduce stesul și anxietatea, precum cărțile de colorat, uleiurile esentiașe, aplicatii de meditație și canabidiol (CBD).
 
Creșterea recentă a popularității acestor produse este doar începutul unui val uriaș de solicitări pentru astfel de soluții, care se va oglini în lansarea a numeroase roduse noi destinate anxietății și depresiei. În 2019, astfel de produse se vor răspândi masiv, sprijind o piață de miliarde de dolari. Produsele noi vor varia de la suplimente și uleiuri accesinile până la dispozitive costisitoare, bazate d electroterapie sau alte tehnologii. Companiile din domeniul băuturilor vor anunța noi linii cu CBD. 
Deoarece accesul la serviciile de sănătate poate fi dificil și scump, articolele la îndemâna cosuatorilor vor rămâne cea mai atrăgătoare opțiune pentru anxietate în 2019.
 
7.  Un deficit al nisipului va avea un impact direct asupra industriei construcțiilor la nivel global
 
Urbanizarea și dezvoltarea infrastructurii se reflectă într-o lipsă globală de nisip, a doua cea mai extrasă resursă naturală după apă. Betonul are o pondere de două treimi în materialele de construcții folosite, acesta fiind compus, la rândul lui, în proporție de circa două reimi din nisip. Boom-ul din sectorul construcțiilor are, astfel, un impact semnificativ asupra prețului nispiului. În perioada 2011-2013, China a folosit  mai mult nispi decât SUA au folosit în întreg secolul 20. În India, creșterea din sectorul construcțiilor alimentează nu doar majorarea prețurilor, care au urcat cu 100%-150% în ultimii doi ani, dar și o mafie a nispiului care a devenit cunoscută pentru violențe.  Astfel de grupuri criminale xistă și în Indonezia și alte părț din Asia. În SUA, prețurile la ciment și beton au crescut cu aproape 70% între 2004 și jumătatea lui 2018, stimulate i de fracturarea hidraulică în sectorul petrolului și gazelor. Creșterea cererii pentru nisip are efecte devastatoare asupra mediului, accelerând degradarea ecosistemelor.
 
8. Criza creditelor pe piețele emergente se intensifică
 
Unele piețe emergente întâmpină o presiune economică și financiară serioasă ca rezultat al datoriilor în monedă străină și al deprecierii monedelor interne. În Argentina, peso a pierdut aproape jumătate din valoare în 2018. Pe fondul problemelor îmtâmpinate, FMI a  acordat Argentinei un pachet de salvare pe trei ani, în valoarea de 57 de miliarde de dolari. Și Pakistan a anunțat recent că intenționează să ceară sprijinul FMI în contextul în care rezervele în valută străină sunt în declin puternic. În Turcia, lira a pierdut circa 40% față de dolarul american în 2018, iar rupia indiană a coborât cu 15%. Zambia este pe punctul de a intra în faliment, situația țării fiind înrăutățită de împrumuturile de la creditorii chinezi și deprecierea monedei interne. Totodată, Venezuela este devastată de hiperinflația care a depășit 1 milion la sută în 2018.
O criză a piețelor emergente se va dezlănțui ăn 2019. China - creditorul a circa 20% din datoriile externe ale statelor africane - nu va primi plățile scadente la timp, iar rolul său de finanțator major al piețelor emergente și de frontieră se va diminua, în condițiile în care își alocă resursele pentru a limita daunele provocate de tensiunile cu SUA. Presiunile asupra statelor emergente vor fi majorate și de politica Fed de creștere a dobânzilor și aprecierea dolarului, care se vor reflecta în creșterea costurilor la împrumuturile în monedă americană. În pofida unei reveniri a prețurilor materiilor prime, fundamentale pentru multe economii emergente, numeroși exportatori, printre care Zambia, nu vor reuși să scape de efectele negative ale derecierii monedelor și volalilitatea sistemică. Ca rezultat, cel puțin alte două state vor cere ajutorul FMI în 2019. 
 
9. Africa va fi mai conectată ca oricând
 
Țările africane și-au luat angajamentul de a promova integrarea economică regională și a reduce barierele comerciale pe continent.În 2016 și 2017, o serie de țări au anunțat politici de "vize la sosire". Mai mult, în ianaurie 2018, a fost semnat un acord de reducerea a tarifelor pentru călătoriile cu avionul între statele africane și intriducerea mai multor zboruri directe. În martie, 44 de state africane au semnat un acord de liber schimb care are potențialul de a crește comerțul în interiorul continetului african cu 52% până în 2022. Între timp, alte 5 state s-au alăturat acestei inițiative. O altă schimbare pozitivă a fost acordul de pace semnat de Eritreea și Etiopia în luna iulie.
Cooperarea și integrarea economică în Africa va accelera în 2019. Acordul de liber-schimb va intra în vigoare după ce va fi ratificat de minimum 22 de țări, printre semnatari urmând să se regăseasă Africa de Sud și Nigeria (după alegerile din februarie). Activitatea economică în creștere va susține noi rute aeriene și investiții feroviare. 
 
10. Omul de Oțel se va materializa sub forma exoscheletelor
 
În 2019, exoscheletele se vor scutura de imaginea SF și vor deveni populare în diferite industrii. Tot mai muți producători vor urma modelul Ford și vor introduce exoscheletele în procesele de producție. Noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, vor rezolva problemele întâmpinate anterior, atât în privința funcționalității, cât și a greutății sau mobilității. Interesul arătat de antreprenori și de investitorii în domenii de risc (centure capitalists) vor fi o piatră de temelie pentru creșterea acestei tehnologii. Totodată, se va contura o piață în creștere pentru costume sub forma exoscheletelor, create pentru cei cu leziuni articulare sau musculare, susținută și de îmbătrânirea populației. Depășirea obstacolelor legate de reglementări va accelera adoptarea acestor exoschelete. 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
a.t. kearney
sua
china
previziuni
economie globala
predictii