După 6 luni de declin, titlurile de stat destinate populației listate la BVB s-au stabilizat. Ultimele 2 emisiuni, lansate în decembrie, s-au menținut peste valoarea nominală.
Etapa de presiune pentru ridicarea dobânzilor s-a oprit cel puțin temporar. Semnalul vine și de la Bursa de Valori București, unde titlurile de stat din programul Fidelis au găsit zone de suport după un trend descedent care s-a accelerat în toamnă. Profit.ro semnalase de la jumătatea acestei luni tendința de temperare a puseului în sensul creșterii dobânzilor și pentru exercițiile din piața primară.
Investitorii au avut apetit la cumpărare pentru titlurile care poartă randamente de 4-5%. Ultima ofertă a Ministerului Finanțelor Publice de titluri de stat nematerializate pentru populație a adunat, pentru cele 2 emisiuni denominate în lei, plasamente de 872,52 milioane lei, o participare cu 41,97% mai mare decât la exercițiul similar din iulie și cu 34,14% mai ridicată decât ordinele însumând 650,46 milioane lei de la operațiunea de piață din octombrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tendința de cumpărare s-a văzut și în piața secundară, unde investitorii au achiziționat titluri atunci când au găsit lichiditate și au stăvilit tendința de declin care a adus unele emisiuni chiar și la niveluri cu aproape 5% sub valoarea nominală pentru prețul „clean”. Găsirea unui prag de suport în cursul lunii decembrie este foarte vizibilă pentru titlurile cu maturitate în martie 2024 (R2403A).
Apetitul a revenit pe fondul randamentelor sporite. Spre exemplu, pe titlurile scadente în octombrie 2024 (R2410A), listate cu numai 2 luni în urmă, investitorii au avut oportunitatea unor plasamente cu o dobândă a cuponului anual de peste 5% la prețul „dirty”, în condițiile în care acestea au fost emise cu o dobândă de 3,75%.
Tendința de revenire în piața secundară s-a văzut mai ales pe scadențele scurte. Astfel, titlurile cu maturitate în luna martie a anului viitor (R2203A) au revenit la valoarea nominală. Prag de suport au format investitorii, de asemenea, și pentru titlurile scadente în iulie 2023 (R2307A), așa cum se vede pe graficul atașat.
Remarcabil pentru stabilizarea dobânzilor este faptul că titlurile emise la ultimul exercițiu în programul Fidelis s-a menținut peste valoarea nominală. Totuși, prețul plătit este într-o pierdere de lichiditate. Volumele au fost reduse, iar cotarea nu a mai fost la fel de strânsă. Spre exemplu, pe titlurile cu maturitate în decembrie 2024 (R2412A) ecartul între bid și ask era la revenirea după vacanța de Crăciun de 3,04%.
Fără neapărat ca șocul din domeniul energetic să se fi consumat sau presiunile inflaționiste să se fi ridicat, este prematur să spunem dacă tendința de majorare a dobânzilor a ajuns la un minim local, dar pauza în acest impuls s-a conturat clar în luna decembrie și este evidentă și la Bursa de Valori București.