Parametrii tehnici trădează existența unor cumpărători instituționali la transportatorul energetic Transelectrica. Aceștia intră la cumpărare de fiecare dată când acțiunile coboară sub reperul de 20,00 lei/acțiune. Pe de altă parte, deocamdată, probabil, aceștia nu găsesc motive fundamentale pentru a-și extinde cumpărările și mult peste pragul de referință menționat.
Cu o succesiune de surprize neplăcute pentru investitori incluzând o etapă de neaordare de dividende, acțiunile Transelectrica (TEL) se află într-un trend descendent pronunțat încă din anul 2017. Investitorii au avut de digerat în toți acești ani o sumă de știri negative, inclusiv privind o restanță-mamut către Fisc în urma pierderii borderoului companiei în incendiul care a mistuit sediul firmei în vara anului 2009.
Pe de altă parte, în mai-iunie 2018, titlurile transportatorului național de energie au găsit coridor de suport în zona de 19,00-20,00 lei/acțiune care a creat o reacție puternică de revenire în toamna aceluiași an. Șocul bursier adus de ordonanța cu prevederi drastice pentru mediul corporativ, inclusiv pe segmentul energetic, a reînscris titlurile Transelectrica pe o mișcare de scădere abruptă, în acord cu tendința generală a pieței, dar și de această dată aglomerarea de suporturi a funcționat, iar cotația s-a menținut pe aceste niveluri.
CITEȘTE ȘI Investițiile din anii 2017-2018 dau roade pentru TeraPlast. Profit aproape dublu în 2019 pentru producătorul de materiale de construcțiiDebutul de an regăsește titlurile companiei în aceeași zonă, iar ultimele 5 luni de tranzacționare evidențiază încă și mai clar că sunt cumpărători care se activează imediat și nu lasă cotația să coboare foarte mult sub pragul psihologic de 20,00 lei/acțiune.
În prima parte a anului trecut, unul dintre cumpărătorii importanți s-a demonstrat a fi administratorul fondurilor de pensii NN care a raportat ulterior depășireda unei dețineri de 6% din titluri.
Comportamentul este interesat că acești investitori, care din maniera de tranzacționare transpare că ar fi instituționali, nici nu aleg să împingă cotația mai sus. Acumularea lentă este preferată, iar o prudență încă există față de datele fundamentale care să permită o mișcare ascendentă importantă.
În general, încă pe piața de capital românească, potrivit unor multiple discuții ale Profit.ro, este o anumită rezervă sau chiar aversiune față de titlurile companiilor cu profil energetic percepute a fi fost stoarse de resurse în etapa anilor 2017-2018 a distribuțiilor de dividend reprezentând 90% din profit și dividendelor suplimentare din rezerve.
Publicarea vinerea trecută a rezultatelor financiare preliminare anuale ale Transelectrica potrivit cărora compania și-a majorat cu 28,48% profitul net, la 104,46 milioane lei, de la 81,30 milioane lei, a dat un impuls cotației, care a atins maxime ale ultimelor 4 luni și jumătate, însă se regăsește într-o zonă de respingere în jurul nivelului de 20,50 lei/acțiune.
Cotația a avut o tentativă de trecere credibilă a mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, dar nu a reușit să pună 2 lumânări verzi, de creștere, consecutive pentru a arăta un interes al cumpărătorilor de a împinge cotația mai sus.