Oil Terminal își dublează profitul din exploatare și raportează pentru 2019 un rezultat net de 2,4 milioane lei

Oil Terminal își dublează profitul din exploatare și raportează pentru 2019 un rezultat net de 2,4 milioane lei
scris 13 feb 2020

Cu o ofertă din partea unui investitor strategic american, operatorul terminalului petrolier din Portul Constanța a realizat anul trecut o cifră de afaceri netă de 168,02 milioane lei, cu 15,11% mai mare decât cea de 145,96 milioane lei din exercițiul financiar anterior, iar în același interval și-a majorat cu 33,73% câștigul pretaxare EBITDA, la 24,74 milioane lei, de la 18,50 milioane lei.

Oil Terminal Constanța (OIL) a realizat în 2019 venituri din prestări servicii de 166,13 milioane lei, în creștere cu 15,48% față de cele de 143,86 milioane lei din anul precedent. În același răstimp, cele mai mari costuri, cheltuielile cu personalul, s-au majorat într-o dinamică mai atenuată, +12,18%, la 89,06 milioane lei, de la 79,39 milioane lei în 2018. În penultima zi a anului trecut, compania a anunțat semnarea unui contract colectiv de muncă pe o perioadă de 2 ani care menține salariile nete ale tuturor angajaților de la data de 31 decembrie 2019.

Urmărește-ne și pe Google News

Vara trecută interesul pentru Oil Terminal a crescut la Bursa de Valori București unde compania este listată în contextul în care emitentul a notificat piața cu privire la existența unei intenții pentru achiziția pachetului de control din partea unui investitor strategic. Prin GPS Group, companie specializată în operarea terminalelor petroliere portuare înregistrată în Singapore, fondul de private equity Amerocap, în legătură cu fostul secretar al Departamentului de Energie al SUA din anii 2001-2005 Spencer Abraham, și-a arătat disponibilitatea de a investi până la 200 milioane dolari în preluarea pachetului de control, modernizarea activelor existente și construirea de noi facilități.

CEO-ul OMV Petrom pune în premieră sub semnul întrebării proiectul Neptun Deep: Mă tem, pentru prima dată, că trecem de la \ CITEȘTE ȘI CEO-ul OMV Petrom pune în premieră sub semnul întrebării proiectul Neptun Deep: Mă tem, pentru prima dată, că trecem de la "când" la "dacă"

Pe fondul unor așteptări ridicate ale investitorilor care a dublat prețul acțiunilor Oil Terminal pe bursă, Alexandru Roșu, reprezentantul celor de la Amerocap, a informat acționarii cu privire la intențiile fondului cu plasamente de peste 1 miliard de dolari în sectorul energetic și de apărare la nivel mondial. „Aș vrea să vă asigur că această ofertă este una foarte serioasă”, declara atunci acesta, insistând că este vorba de o susținere financiară, tehnică și comercială, iar demersul de investiție nu este condiționat de terțe contractări ulterioare de resurse, fondurile fiind deja alocate pentru un astfel de plasament. Obiectivul ar fi acela de a „pune mai bine în piața de afaceri capabilitățile pe care Oil Terminal le are”.

În ultimii ani cu volatilitate importantă la nivelul rezultatelor financiare uneori chiar de la un trimestru la altul, Oil Terminal vine cu o profitabilitate în creștere în 2019. Raportarea preliminară indică un profit din exploatare de 6,62 milioane lei, aproape dublu față de cel de 3,35 milioane lei din 2018. Dinamica este încă și mai pronunțată la nivelul rezultatului net. Astfel, dacă în 2018 compania obținea un câștig net de numai 281.000 lei în baza căruia distribuia un dividend infinitezimal, acum profitul net raportat este de 2,42 milioane lei.

Socep Constanța împrumută de la BRD 13 milioane euro pentru finanțarea proiectului terminalului de cereale CITEȘTE ȘI Socep Constanța împrumută de la BRD 13 milioane euro pentru finanțarea proiectului terminalului de cereale

Deși așteptările pentru oferta americanilor se menține ridicată, prin prisma prețului de tranzacționare care ier încă conferea societății o capitalizare bursieră de 150,27 milioane lei (34,41 milioane dolari), investitorul strategic este încercat în răbdarea sa având în vedere că acționarul majoritar, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cu o participație de 59,62% din titluri nu formulase niciun răspuns până la sfârșitul anului trecut.

„După mai bine de 3 ani, Ministerul Energiei nu are încă un punct oficial de vedere și nici o explicație”, rezumau impasul demersului investitorii americani într-o comunicare către piață realizată prin intermediul Profit.ro. „Reamintim că oferta Amerocap este finanțată integral și vine din partea unui consorțiu cu know-how tehnic și comercial dovedite”, mai spunea mesajul respective.

Romgaz angajează avocați pentru o eventuală preluare a unei participații la Neptun Deep de la ExxonMobil CITEȘTE ȘI Romgaz angajează avocați pentru o eventuală preluare a unei participații la Neptun Deep de la ExxonMobil

La data de 31 decembrie 2018, datoriile totale ale Oil Terminal erau de 109,57 milioane lei, cu 21,70% mai mari decât cele de 90,03 milioane lei de la sfârșitul anului anterior. În același interval de raportare, activele totale s-au majorat cu 2,45%, la 555,17 milioane lei, de la 541,90 milioane lei. La acest capitol, compania a notificat piața în luna noiembrie asupra unui proiect de construcție a unor facilități, împreună cu o agenție a statului – Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). În acest scop, societatea a contractat un studiu de fezabilitate având drept obiect mărirea capacității de depozitare în secția platforma sud (situată în afara orașului Constanța) în scopul de a transfera către acesta capacitățile existente în momentul de față în secția platforma nord (situată în interiorul municipiului Constanța).

Americanii de la Amerocap își exprimau nedumerirea în comunicarea realizată prin intermediul Profit.ro față de angajarea în terțe investiți într-un răstimp în care acționarul majoritar ignoră o ofertă a unui investitor strategic care ar urma să realizeze investiții majore. „Am constatat apariția unor anunțuri vagi despre unele proiecte de dezvoltare de mică anvergură ale Oil Terminal Constanța, cărora le lipsesc substanța, finanțarea, planificarea și valoarea livrată acționarilor Oil Terminal Constanța și României”, spunea în toamnă fondul de investiții din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
ministerul energiei
amerocap
sua
sape