SIF Muntenia a strâns în oferta de buy-back derulată în prima parte a acestei luni ordine de vânzare pentru acțiuni reprezentând 2,77% din capitalul social. Rata de subscriere este mai mică de 2 treimi, iar operațiunea de piață depășește cu puțin 16 milioane lei.
Acționariatul dispersat al SIF-urilor este greu de capacitat pentru a readuce la tranzacționare titluri chiar și în condițiile în care emitenții derulează operațiuni de răscumpărare la prețuri peste cele din piața secundară. O poveste deja văzută la SIF Banat Crișana (SIF1) se repetă acum la SIF Muntenia (SIF4). Societatea a strâns în cadrul ofertei de buy-back realizată în perioada 4-17 septembrie subscrieri pentru 22,39 milioane de acțiuni, reprezentând 2,77% din capitalul social.
Este un eșec parțial. SIF Muntenia își exprimase intenția de a achiziționa un număr de 37,03 milioane acțiuni proprii, reprezentând 4,59% din totalul titlurilor, ceea ce înseamnă că rata de subscriere a operațiunii intermediate de SSIF BRK Financial este de 60,46%.
CITEȘTE ȘI Capitalizarea Apple depășește 1 trilion de dolari pentru prima dată în ultimele 10 luni, după evenimentul de lansare a iPhone 11Derulată la prețul de 0,7200 lei/acțiune, oferta se va ridica la valoarea de 16,12 milioane lei (3,40 milioane euro). Unul dintre obiectivele răscumpărărilor este, însă, atins, la fotografia de moment al acestei jumătăți de septembrie.
Oferta a avut capacitatea de a tracta prețul din piața secundară, urcând din zona de coridorului de variație de 0,60-0,63 lei/acțiune al primăverii și a primei părți a acestei veri chiar și peste reperul de 0,7200 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare unde se regăsește și în sesiunea de astăzi, ceea ce înseamnă creșteri de 15-20%. Este o mișcare care se datorează doar în parte operațiunii de buy-back întrucât și alte acțiuni SIF s-au apreciat în acest răstimp, dar performanța ultimelor săptămâni rămâne robustă, așa cum se vede pe graficul atașat.