După un avans zilnic de peste jumătate de procent, indicele BET a închis pe un nou maxim istoric, de 10.844,45 puncte, depășind precedentul vârf, atins pe vârful creditării din anul 2007.
De ce este important: Bursa de Valori Bucuresti anunță că devine prima bursă din regiune care trece peste nivelul dinaintea crizei financiare din 2008. Interesul în creștere al companiilor pentru finanțarea prin piața de capital atrage atenția unui număr tot mai mare de investitori. Aproape 20 de companii sunt în pregătire să vină la Bursă cu emisiuni de acțiuni sau obligațiuni. Totodată, cele aproape 40 de runde de finanțare prin obligațiuni, în sumă de peste 2,1 miliarde de euro, derulate începând cu 2019, precum și listarea celor 7 companii noi pe AeRO, cu o capitalizare cumulată de aproape 180 milioane euro, contribuie la îmbunătățirea imaginii Bursei de Valori București și a rolului său în dezvoltarea economiei României.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea interesant: De la inceputul anului curent, BET a crescut cu 10,59%, amplificând la 52,17% avansul pentru ultimele 12 luni.
Profitând de un context favorabil pentru activele de risc pe piețele financiare internaționale și în care la New York Stock Exchange avem valori-record, și bursa românească a reușit să depășească maximul precedent, din anul 2007. Indicele BET a închis, după o apreciere de 0,56%, la nivelul de 10.844,45 puncte, care este cu 0,28% peste precedentul top, de acum 13 ani și jumătate, de 10.813,59 puncte.
Este o mișcare susținută de volume, rulajul pieței de acțiuni ridicându-se la 64,95 milioane lei, unul din cele mai mari din acest an. Plus de credibilitate pentru impuls, cea mai tranzacționată acțiune, cu schimburi însumând 15,12 milioane lei, a fost chiar cea a Băncii Transilvania (TLV), tradițional cea mai lichidă. Cotația a urcat cu 0,64%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune.
„Acest nou maxim istoric este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea pieței de capital din România. Premisele pentru accelerarea dezvoltării sunt create, ele trebuie doar fructificate de participanții la piață. Continuăm eforturile de îmbunătățire a lichidității întregii piețe, vedem intermediari care devin Market Makeri, numărul investitorilor a crescut semnificativ anul trecut, cu aproape 12.000, până la 66.000, și, totodată, avem în vedere o serie de inițiative care să stimuleze vizibilitatea emitenților, precum acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză și promovarea standardelor ESG în rândul companiilor listate. Pe fondul aceste evoluții pozitive, proiectul de înființare a Contrapartii Centrale în România este foarte important pentru a crea condițiile eficientizării maxime a pieței locale de capital", spune Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Codrin Matei, despre premium în business„Este un motiv de bucurie pentru întreaga comunitate a pieței de capital. Este rezultatul muncii tuturor stakeholderilor pieței de capital, al companiilor și, mai ales, al investitorilor. Un factor foarte important în această evoluție îl reprezintă dividendele importante distribuite de companiile listate la BVB, dacă ne uităm că indicele BET-TR, care include și dividendele, este deja la maxime istorice de câteva luni. Perspectivele pentru acest an sunt promițătoare, pentru că vedem estimări de dividende atractive, unele chiar foarte bune comparativ cu dobânzile scăzute practicate la depozite. Totodată, includerea mai multor companii românești în indicii FTSE Russell va continua să pună România într-o lumina optimistă în față investitorilor”, spune și Radu Hanga, Președintele BVB.
Indicele BET a întârziat cu 7-8 ani în depășirea maximelor față de bursele dezvoltate, piața de capital românească fiind într-o suferință prelungită după spargerea balonului creditării din anii 2005-2008. Politicile de amputări salariale din anii 2010 au creat și o criză de runda a 2-a și a întârziat revenirea bursei către maxime. Profit.ro a anticipat încă de la jumătatea lunii ianuarie atacarea vârfului din 2007, având la bază argumente de ordin tehnic.
Indicele BET Plus a avut o dinamică apropiată, +0,56%, într-o sesiune în care, totuși, nu toate simbolurile au mers în tandem. Astfel, pe a 2-a activitate a zilei, de 8,71 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat sever, cu 2,84%, până la prețul de 23,95 lei/acțiune, context în care și indicele sectorului energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un avans de numai 0,17%.
Zona creșterilor furibunde
Titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au avut un salt de 5,23%, până la prețul de 0,7240 lei/acțiune, pe tranzacții de 8,31 milioane, o dinamică apropiată, +5,43%, având-o și titlurile MedLife (M), care au închis la prețul de 10,10 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat transferuri în valoare de 1,44 milioane lei.
Evoluție explozivă, +11,85%, până la prețul de 0,3020 lei/acțiune, au avut titlurile BRK Financial Group (BRK), pe tranzacții de 1,92 milioane lei, acestea fiind pe o creștere parabolică de la începutul anului. La același capitol al creșterilor furibunde, titlurile SafeTech Innovations (SAFE) au câștigat 6,07%, până la prețul de 46,30 lei/acțiune, care este de 11 ori mai mare decât cel al plasamentului privat realizat la sfârșitul anului trecut în vederea listării.
BET-FI – o amintire și despre contraperformanță
Prin contrast, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,6500 lei/acțiune pe al 4-lea rulaj al zilei, de 6,55 milioane lei, ceea ce a determinat și aprecierea mai atenuată, +0,36%, până la nivelul de 48.502,65 de puncte a indicelui BET-FI care este la mai puțin de jumătate față de nivelul din 2007.
Pe același segment financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 1,04%, până la prețul de 15,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,77 milioane lei și titlurile de stat cu maturitate în anul 2023 (R2312A) au cumulat schimburi de 1,31 milioane lei.
Pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,74%, până la prețul de 0,4095 lei/acțiune, pe transferuri de 3,65 milioane lei, și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,46%, până la prețul de 33,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,61 milioane lei.
Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Compa Sibiu (CMP), care au coborât cu 3,05%, până la prețul de 0,7000 lei/acțiune, și de titlurile Prospecțiuni București (PRSN), care au pierdut în piața AeRO 3,57%, până la prețul de 0,0675 lei/acțiune.