Indicele S&P500 al Bursei de la New York a coborât cu peste 3%, iar șocul s-a extins către Asia, cea mai vulnerabilă fiind piața japoneză. Vânzările par a fi precipitate de îngrijorările investitorilor față de capacitatea corporațiilor din SUA de a-și menține profiturile din ultima perioadă.
Luna octombrie se conturează ca una puternic negativă pe bursele lumii. O sesiune-șoc s-a consumat ieri la New York, iar în această noapte a fost rândul investitorilor activi pe piețele asiatice să preia ștafeta lichidărilor agresive de poziții.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Cel mai abrut recul, de 4,63%, l-a avut indicele de tehnologie NASDAQ100, cu slăbiciune pentru acțiuni care au captat în ultimii ani imaginația investitorilor precum Facebook, Amazon, Netflix și Alphabet.
Grafic: Sursa Marketwatch

Aparent, vânzările sunt precipitate de așteptările investitorilor ca ciclul lung de creștere a câștigurilor corporațiilor să fi ajuns într-o zonă de „oboseală”. Fără noi ameliorări ale rezultatelor financiare, multiplii acțiunilor americane par ridicați în momentul de față, transmite CNBC.
Indicele S&P500 s-a depreciat cu 3,09%, iar indicele Dow Jones Average Industrial a avut un declin mai atenuat, -2,41%, deși declinul nominal de peste 600 de puncte este unul dintre cele mai mari din istoria bursei americane.

Neliniștile au trecut și Oceanul Pacific, iar sesiunea asiatică a fost, de asemenea, de un „roșu” aprins. Indicele Nikkei225 al Bursei de la Tokyo a scăzut cu 3,51%, cea mai mare amplitudine din piețele importante. Indicii Burselor de la Shanghai și Shenzen din China au avut derpecieri de 1-2%, indicele Hang Seng de la Hong Kong a pierdut 2,04%, iar indicele Kospi de la Seul a închis cu 2,22% sub referință.
Temerile în piață sunt că, deși declinul este consistent, cumpărătorii ar putea să nu intervină decisiv. Chiar și după declinul pieței din octombrie, indicatorii de evaluare fundamentală a acțiunilor americane nu arată veritabile oportunități de investiție. Mulți investitori preferă să aștepte.
Aversiunea la risc s-a văzut în ultimele săptămâni și pe piața petrolului. La Londra, cotația țițeiului de tip Brent a coborât cu aproape 10 dolari, de la aproximativ 85 dolari/baril, maxim al ultimilor 4 ani, către zona de 75 dolari/baril.