Dacă mișcarea de revenire conturată în sesiunile următoare nu merge mai departe pentru a invalida semnale tehnice negative, reluarea declinului poate conduce la o scădere semnificativă față de nivelurile actuale, având în vedere obiectivul de preț al unei formațiuni grafice conturată în a 2-a parte a acestui an.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Susținute de rezultatele financiare bune ale societăților listate și de perspectiva dividendelor suplimentare la companiile controlate de stat, cotațiile de la Bursa de Valori București au avut o primă jumătate de an foarte bun, însă apariția în luna iunie a fantomei – nicicând alungate – a desființării fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii a determinat o turnură violentă a pieței în iunie-iulie.
Parcursul coerent descendent din a 2-a parte a anului a luat în mare măsură prin surprindere investitorii activi la BVB, iar accelerarea scăderilor la începutul acestei luni chiar a creat accente de panică în piață. Mai mulți brokeri au declarat pentru Profit.ro că interacțiunea lor cu clienții s-a intensificat în acest răstimp și că primeau tot mai multe telefoane de la investitori care voiau să știe de ce scade piață.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Virgil Zahan, director general la SSIF Goldring din Târgu Mureș, afirmă că anxietatea este de înțeles cu atât mai mult cu cât aceștia văd că acțiunile scad fără a ști motivul care este în spatele acestui declin. Precipitarea vânzărilor în săptămânile precedente ar putea avea ca explicație și ratarea unei reveniri după străpungerea pragului de suport din zona de 7.860 de puncte pe indicele reprezentativ BET, care a funcționat ca reper de regrupare a vânzătorilor de mai multe ori pe parcursul acestui an.
După o retestare a acestui nivel de referință, devenit rezistență, piața s-a înscris pe o traiectorie puternic negativă, ricoșeul survenind abia după un climax al vânzărilor consemnat la jumătatea săptămânii trecute, când era atins reperul tehnic al maximului relativ din anul 2015. Mișcarea de revenire a fost puternică, însă cotația dă semne de ezitare la o confluență de rezistențe dată de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului swing descendent început în august, așa cum se vede pe graficul atașat.
Indecizia investitorilor se vede și dintr-o slăbire a volumelor, în sesiunea de tranzacționare de ieri rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 25,60 milioane lei (5,52 milioane euro). Ținta pentru „tauri” ar trebui să fie depășirea din nou a nivelului de referință de la 7.860 de puncte pentru a invalida semnalele tehnice de vânzare.
Reperul respectiv este în același timp și bază a unui triunghi descendent a cărui latură superioară este constituită de o linie de trend care coboară prin maximele relative importante din a doua parte a acestui an. Spargerea suportului din zona de 7.860 de puncte a fost în același timp și o ieșire din formațiune – „breakdown” – cu conotații tehnice negative pentru preț.
Așa cum se vede pe graficul inserat mai jos, obiectivul de preț dat de triunghiul descendent se regăsește în zona de 6.900 de puncte, nivel cu 11,47% sub închiderea de ieri, de 7.794,33 puncte pe indicele BET.
Rămâne de văzut dacă ezitarea din sesiunea de ieri – poate și din ședințele următoare – reprezintă punctul de inflexiune de unde scăderile se pot relua și care ar fi știrile care să catalizeze vânzările. Liviu Moldova, analist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex Admiral Markets, anticipa încă de săptămâna trecută o revenire a pieței în a doua parte a lunii decembrie, dar avertiza față de ce ar putea urma după Anul Nou. „Mare atenție în ianuarie!”, declara acesta pentru Profit.ro.
Pentru ca semnalul tehnic negativ să se invalideze ar fi nevoie de mai mult decât de depășirea liniei de trend descendent, lucru care, timid, indicele BET pare a-l încerca în aceste zile, dar și de o trecere decisivă peste baza triunghiului, respectiv pragul de rezistență de la 7.860 de puncte.
Pentru investitorii cu o abordare mai conservatoare, o invalidare deplină ar fi dată de depășirea ultimului maxim relativ din octombrie, din zona de 8.050 de puncte.